CLOSE

Suggested:

    Antalya Dağcılık konusunda çok şanslı

    Antalya Dağcılık konusunda çok şanslı

    Türkiye Dağcılık Federasyonu Antalya Dağcılık İl Temsilcisi Muharrem Koç ile dağcılık üzerine keyifli bir sohbet gerçekleştirdik. Koç, “Antalya dağcılık konusunda çok zengin ve çok şanslı bir ilimizdir” dedi. Türkiye Dağcılık Federasyonu Antalya Dağcılık İl Temsilcisi Muharrem Koç, Antalya’daki dağcılık sporu, bölgede bulunan şartlar, dağcılık konusunda hangi alanda yetersiz olduğumuza, TDF (Türkiye Dağcılık Federasyonu) olarak neler yaptıklarını, yeni yönetimi ve projeler hakkında röportaj verdi. İşte o röportajın detayları:

    *YENİ OLUŞUMLA BİRLİKTE DAĞCILIK SPORU NASIL BİR SÜREÇ BEKLİYOR?

      Bu oluşum çok yeni olduğu için ve çok yeni olmasına rağmen 16-17-18 Aralık 2016’da 150 kulüp başkanı ve yöneticilerini TDF (Türkiye Dağcılık Federasyonu) yeni yönetimi olarak Antalya’da misafir edeceğiz. Federasyonun alt kurullarını oluşturacağız. Alt kurulların nasıl çalışacağı ile ilgili çalışmalar yapacağız. Bu insanlara görev verip bölge bölge ele alarak bölgesel olarak dağcılığın, dağcılıkta tırmanmanın, geleneksel tırmanma, spor tırmanma ve yapay tırmanma olarak teker teker konuları ele alarak he konun alt yapısı ve sorumlusu olarak dağcılığa yeni bir ivme kazandıracağız.

     

    *ANTALYA’DA DAĞCILIK KONUSUNDA NE DURUMDA? 

    Antalya dağcılık konusunda çok zengin ve çok şanslı bir ilimizdir. Yarım saat gidiyoruz Geyik Bayır’ındayız. Dağ da var, tırmanma duvarı da var, kamp alanları da. Bu dağcılıkla ilgili şanslı bir Niğde var peşinden de Antalya geliyor. Burada bu güzellikleri kullanamıyoruz. Şöyle ki İzmir’in bir tane dağı var oda 1200 metrelik ama İzmir’in 30 tane kulübü var. Bu 30 tane yasal kulüp insanları alıyorlar doğaya götürüyorlar dağcılık öğretiyorlar dağlara götürüyorlar ama götürecek dağları yok. Antalya’ya götürüyorlar, Niğde’ye götürüyorlar, Karadeniz’e götürüyorlar. Ama bizim yakınımızda Beydağları olması bizim çok büyük bir avantaj ama biz tabana bu olayı yayamıyoruz.

    *YETERİNCE KULÜBÜMÜZ VAR MI? HERHANGİ BİR KURUMDAN DESTEK ALIYOR MUSUNUZ?

    Yaymak için kulüp sayımızı arttırmaya çalışıyoruz. Yasal 6 tane kulübümüz var. Kulüplerimizin çoğu yeni kurulduğu için güçlü kulüpler değil. Bu kulüplerimizin güçlenmesi için destek vermemiz lazım yani yerel yönetim olarak destek vermemiz lazım. Gençlik spor olarak destek vermemiz lazım, federasyon olarak destek vermemiz lazım ki bu kulüpler tabana insinler, sporcu yetiştirsinler, eğitim açsınlar.

     

    *SPORU GENÇLERE SEVDİRMENİN YOLLARI NELERDİR? HANGİ YAŞ GRUBUNA HİTAP ETMEK GEREKİYOR?

    Dağcılık çok masraflı bir iş bir bot 600 lira bir mont ona keza yani bir tanesi olmadığı zaman dağlara gidiyorsunuz risk alırsınız. Onun için bunları insanlar, gönül verenler peyderpey parasını biriktiriyor mont alıyor sonra botunu alıyor sonra da çantasını alıyor. Ama peyderpey olunca toplama araba gibi oluyor, yani bunun için kulüplere el atmamız lazım. Genç sporculara el atmamız lazım. Para emekli olan insanlarda oluyor. Emekli olan insanda bu saatten sonra dağcılığa başlasa kaç yıl dağcılık yapacak veya ne denli dağcılık yapacak veya ne kadar yüksek dağlara çıkabilecek buda tartışılır bir olay. Gençlere yayalım diyoruz ama gençlerde de para olmadığı için bu malzemeleri alamıyorlar yalnızca bizim istediğimiz şey gençlere koltuk çıkılsın, gençlere yardımcı olunsun, gençlere el uzatılsın istiyoruz.  

    *ANTALYA’DA DAĞCILIK SPORU İÇİN ÇOK ŞANSLI DEDİNİZ PEKİ BİZ BUNUN BİLİNCİNDE MİYİZ?  Bu arada dağcılık federasyonuna bağlıdır tırmanma olayı, geleneksel tırmanma, spor tırmanma şimdi doğal olarak Antalya bu konuda da çok zengindir. Geyik Bayır’ında 5 yıldızlı otelden çok turist var. Ama bunun bilincinde değiliz. Her ortamda bunu telaffuz etmeme rağmen bunu bir türlü dikkate aldıramıyoruz. Olimpos’ta çok güzel tırmanma alanları vardır. Avusturya’dan Kanada’dan Amerika’dan Fransa’dan dünyanın ülkesinden tırmanmaya insan geliyor. Ama tırmanma son asrın gelişmekte olan son 10 yılın en gözde sporlarından bir tanesidir.

    *DAĞCILIK SPORU KİŞİDE NASIL BİR ETKİ BIRAKIYOR Yani bu spor insanlarda ani karar verme yetkisi, liderlik vasfı, kendine özgüvenini artıyor. Motor sistemini farklı çalıştırıyor, yükseklik korkusunu alıyor. Yani saydığım zaman 14-15 tane etken çıkıyor. Yani insan fizyolojisinde veya bu işi yapan sporcularda oluşturduğu olgulardır. Her gencin bu spora bulaşması gerektiğini düşünüyorum. Bunu milli eğitim aracılığıyla her okula yapılması ama yapılmış olsun diye yapılması değil projeyle, bilinçli, yarışma sporu yarışma olabilecek şey yani 3 lira harcıyorsanız 4 lira harcayın daha tutarlı duvar çıkacak 1 lira duvar yapacaksınız diye kullanışsız bir duvar çıkıyor. Bu çok yaygınlaştı bunun önüne geçmemiz gerekiyor.

    *TIRMANMADA DERECELERİMİZ VAR MI?

    Tırmanmada geçen sene Antalya Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü (ADDK)’ den Türkiye 1’inci ve 2’incileri çıkarttık. Bunları kimseye duyuramadık. Yani burada çocuklara imkân verdiğimiz zaman bu çocuklar şampiyon olabilecek. Neden Antalya milli takıma sporcu vermesin tırmanmada, dağcılıkta neden Antalya’nın çocukları yurt dışında ülkemizi temsil etmesin. Bunun için bu olaya birazcık dikkat çekilsin istiyorum.

    *TDF’NİN YENİ YÖNETİMİ SİZCE NASIL OLUR? DAĞCILIK SPORUNA SAHİP ÇIKACAK MI?

    Yani fazla bir şey değil şimdi TDF 4 dönemdir aynı kişiler tarafından yönetiliyordu. Bu son seçimlerde 6 Kasım’da yapılan seçimlerde biraz zor oldu, ama başardık.  2 oy farkla Sayın Doç. Dr. Ersan Başar başkanlığında yönetim değişti. Bundan sonra çok şey değişecek diye düşünüyorum. Şimdiden yurt dışı bağlantılarımız farklı bir boyut aldı. Alt yapılar farklı bir boyut aldı. Kulüplerde yeni bir heyecan başladı. Olayı tabana yayma politikası yani gençlere yayma politikası başlıyor. Dağcılık yeni bir kan yeni bir enerji ve yeni bir ivme kazandı. Şimdi böyle olunca dağcılık federasyonundaki yönetim kurulu arkadaşlarımızdan da yani burada hiç siyasi konu düşünülmedi her siyasetten, her görüşten arkadaş alındı. Her bölgeden arkadaş alındı. Öyle bir çizgi çizdi ki sayın Ersan Bey, hiç kimseyi küstürmedi ve toparlayıcı bir unsuru oluşturdu. Bundan sonra dağcılığın çok büyük yerlere geleceğine inanıyorum.

    *İLLEGAL GRUPLAR ÇOĞUNLUKTA BU KONUDA NE DÜŞÜNÜYORSUNUZ?

    Şimdi dağcılı federasyonun Sarıkamış’ta şehitleri anma etkinliği var aralığın sonunda ve Antalya’dan da bu etkinliğe katılacak. Kulüpler ve oyuncular var. Ve lisanlı sporcu olmayanları götürmüyoruz. İnsanların illa lisanslı olması gerekiyor. Yani kulüplerin haricinde lisans çıkartamayacak gruplar oluşuyor. Illegal gruplar bu illegal gruplardan da herkes şikayetçi ama nedense kimse üstüne gidemiyor.

    *ANTALYA’DA DAHA ÖNCE YAPILAN PROJELER MİSAFİRLERİ MUTLU ETTİ Mİ?

    Şimdi bu arada engelli çocuklarla da ilgili çalışmalarımız oluyor. ATDDK her sene engellilerle ilgili engellileri doğayla buluşturmayla ilgili bir proje geliştirdi. Her sene her türlü engellileri ulusal bir biçimde hem Antalya’nın dışındaki engellileri burada devletin misafirhanelerini organize ediyor, çadırlar kuruyoruz. Çoğu insanlar ilk kez çadırda kalmayı terci ediyorlar. Kendilerine bırakıyoruz. Misafirhanede mi kalırsınız çadırda mı kalırsınız diye çok mutlu oluyorlar. Gençlik ve Spor Bakanı sayın Doç. Dr. Burhanettin Hacıcaferoğlu, Duacı’daki gençlik kampını açıyor bize ve orda engellileri misafir ettik.

    *YAPILMASI PLANLANAN PROJELER HAKKINDA BİRAZ BİLGİ VERİR MİSİNİZ?

     Bu arada 2014 yılında 10 tane görme engelliyi ağrı dağına çıkarttık.  Bu sosyal bir projeydi engellilerin her şeyi yapabileceğini imkân verdiğin zaman yapamayacakları hiçbir iş olmadığını dikkat çekmek üzereydi.  Bu teklif engellilerden geldi bize ve engellilerden 14 tane dağcı ve 10 tane görme engelliyi 2014’de Ağrı Dağı’na çıkarttık. Engellilerden kimse fire vermedi. Hepsi zirve yaptı. Ama dağcılardan 4 kişi fire verdi ve zirve yapamadılar. 4200 ana kampta kaldılar. Şimdide buradan yola çıkarak engellilerin dağcılığın heyecanını aldılar virüsünü aldılar, keyfini aldılar. Bizden durmadan dağa çıkma istekleri geliyor onlardan 2017 Tanzanya Afrika’nın en yüksek dağı olan Tanzanya’da  bulunan Kilimanjaro Dağı (5989 m )  Afrika’nın en yüksek dağı buraya 12 tane görme engelliyi 14-16 dağcıyı ve bir tane çekim ekibi ve bir tane doktorla yani toplam 30 kişilik bir ekiple kısmet olursa 2017 de Kilimanjaro götüreceğiz ve sesimizi bütün dünyaya duyuracağız yani Antalya’da bu işler yapılabiliyor, sosyal projeler yapılabiliyor, zor projelere imzalar atılabiliyor ve engellilerin elinden tutulabiliyor imajını vermek istiyoruz. Bu projenin adını da ‘’15 Temmuz demokrasi yürüyüşü’’ konması istendi ve bütün arkadaşlarda onay verdi 15 Temmuz demokrasi yürüyüşünü gerçekleştirmek için elimizden gelen her şeyi yapacağız.

     

    *GENÇLER DAĞCILIK SPORUNA NEDEN İLGİ GÖSTERMİYORLAR?

    Şimdi Antalya’da gençleri bulmak zor şöyle ki dersleri çok yoğun oluyor. Bir ekonomik yapıları çok zayıf oluyor. İki yapmak istiyorlar ama engelleri çok oluyor. Üç desteğe ihtiyaçları olduğu zaman bütün gençlerin tırmanma sporuyla, dağcılık sporuyla bir kere olsun tanışmaları gerekiyor. Çünkü bir kere tanıştıktan sonra o doğa sevgisini doğadaki haftanın stresini atma, derslerin stresini atma açısından sağlıklı bir nesil olma açısından gençlere el uzatılması gerekiyor diye düşünüyorum. Onu yapabilmek için gençlik sporun bu bütçesi var, yerleri var, arabaları var bütün imkanlar olunca seyyah projesini rahat bir şekilde yapabiliyor. Şimdi biz her türlü teknik desteği vermek kaydıyla hiçbir ücret talep etmeden bize seyyah projesinin içerisinde dağcılığı da versinler. O çocukları bide dağa götürelim. Para yok para istemiyoruz zamanımızı veriyoruz itinayla doğa sevgisini o çocuklara vereceğimize inanıyorum.  

       *SON OLARAK KENDİNİZDEN VE HEDEFLERİNİZDEN BAHSEDER MİSİNİZ?

    Ben Muharrem Koç spor akademisi mezunuyum. Yıllardır sporun içerisindeyim, en sonda son 20 yılda dağcılığın içerisindeyim. Antalya’da birçok kulüpte spor yaptım. Sonunda Antalya Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü’nü (ADDK) kurduk. Sonra Antalya Dağcılık İl Temsilcisi oldum. Şimdide 20 yıllık federasyon hegemonyasını kırdık. Yeni bir yönetim Doç. Dr. Ersan Başar başkanlığında dağcılık federasyonu yeni bir kana yeni enerjiye kavuştu. Bu yönetim içerisinde yönetim kurulu olarak yer verdiler. Ben emekliye ayrılıyım keyfe keder hayat yaşıyım derken suyun başına geldik. İşimizi daha çok çoğalttık. Antalya için yapılması gereken o kadar şey var ki Antalya’nın sesi, soluğu, bütün problemleri bütün şeyleri için federasyonla bir köprü oluyoruz. Ve mümkün olduğunca Antalya’ya dağcılıkla ilgili daha çok hizmet gelmesini sağlayacağım.