CLOSE

Suggested:

    COVID-19'un Kamu bilişim sektörüne etkisi

    COVID-19'un Kamu bilişim sektörüne etkisi

    IDC Türkiye ve TÜRKSAT Stratejik Ortaklığında “COVID-19'un Kamu Bilişim Sektörüne Etkisi” Teması ile Gerçekleşecek Türkiye’nin En Kapsamlı Dijital Kamu Toplantısında Kamu BT Daire Başkanları, BT Yöneticileri ve STK’lar Dijital Dönüşüm Yolculuklarında ‘‘Stratejik Yol Haritalarını” Yeniden Gözden Geçirecekler

     International Data Corporation (IDC) Türkiye ve Türksat stratejik ortaklığında 16 Nisan tarihinde; “COVID-19’un Kamu Bilişim Sektörüne Etkisi” konulu konferansınıIDC Dijital Toplantı Platformu üzerinden gerçekleştirecek. Özellikle Kamu Kurum ve Kuruluşlarından ve STK’lardan oluşan Bilgi İşlem Daire Başkanı, Şube Müdürü, BT Güvenlik Yöneticisi ve BT profesyonellerinin ağırlanacağı bu online etkinlikte öne çıkacak konular:

    • Kriz Yönetimi ve Uzaktan Çalışma
    • Veri Odaklı Hizmetler ve Faydaları
    • Ulusal Siber Güvenlik Stratejileri
    • Uzaktan Eğitim Stratejileri
    • Dijital Eşitlik ve Eşitsizliklerin Giderilmesi
    • Operasyonların ve Hizmetlerin Çevikleştirilmesi
    • Güvenilir Bilginin Kamu Kurumlarınca Dağıtımı

    IDC Türkiye Ülke Direktörü Nevin Çizmecioğulları konuya şöyle yaklaşıyor: “Ülkemizde COVID-19 vakalarının sayıca artmasıyla birlikte bireyler-kurumlar ve Türkiye hükümeti yöneticileri, eğitim-sağlık ve vatandaş hizmetlerinin sürekliliğini sağlamak için disiplinli bir karantina sistemine girdi ve gereken önlemler sıkılaştırılarak alınmaya devam ediliyor. Yerel ve uluslararası kurumsal şirketlerin çoğu yakın zamanda normal çalışma ortamına dönemeyecek. Kısıtlı kaynakları olan KOBİ’ler de BT’ye yatırım yapmak, mümkün olabildiği kadar işlerini dijitale almak zorunda kalacak. Salgın, tüm sektörlerde ekonomik durgunluğa yol açtı. Yemek hizmetleri, perakende, eğlence ve turizm de dahil olmak üzere birçok kuruluş faaliyetlerine ara vermek zorunda kaldı. Salgın sadece sosyal üretimi ve günlük hayatı etkilemekle kalmadı, aynı zamanda BT pazarını da oldukça olumsuz etkiledi. Salgından önemli ölçüde etkilenen ilk beş sektör, otelcilik ve gıda hizmetleri, turizm, toptan ve perakende satış, ulaşım ve üretim oldu. Bununla birlikte, salgının sağlık, kamu sektörü, internet ve yeni medya gibi sektörler üzerinde olumlu etkileri olması beklenmektedir. Bulut teknolojileri, canlı iletişim platformları, 3D yazıcılar, yapay zeka ve büyük veriler yatırımları artmaya devam edecek, IoT ve güvenlik ise bu durumdan minimum etkilenecek alanlardan biri olacak.”

    IDC Türkiye güvenlik pazarından sorumlu Araştırma Müdürü Yeşim Öztürk’e göre, “COVID-19 vaka sayılarının ülkemizde de artmasıyla birlikte oltalama saldırılarında ciddi bir artış yaşandı. Kamu kurumları bu süreçte çalışma modellerini yeniden gözden geçirirken, birlikte çalışma uygulamlarından, iş sürekliliğine, mesajlaşma güvenliğinden, veri güvenliğine ve sistemlerinizlenmesi konusundaki eksiklerini gözden geçirerek, gerekli önlemleri hızlıca alıyorlar. Bu süreçte kurumlar, güvenlik zafiyetlerinin farkında olarak, herhangi bir saldırı yaşanmadan önce gerekli müdahaleleri yapmalıdırlar. Uç nokta güvenliği ise hassas verilerin korunması ve kurum sistemlerinin hijyeni için hayati önem taşımaktadır.”

    Türksat e-Devlet raporuna göre; “COVID-19 pandemi sürecinde elde edilen tecrübelerden e-Devlet Kapısı’ndaki hizmetlerin sunuş şekillerinin de etkilediği görülmüştür. Örneğin şimdiye değin e-imza ile yapılabilen NVİ Adres Değişikliği Bildirimi hizmeti artık e-Devlet şifresiyle de yapılabilmektedir. Beyanla başvurulan bazı hizmetlerde ise yoğunluk oluşmaması için kimlik doğrulama işlemleri arka planda çalıştırılmaktadır.

    e-Kapı’daki belli hizmetlerin kullanımında önceden yaşanan bazı tecrübeler her duruma hazırlıklı olma konusunda bizlere yol gösterici olmuştur. Özellikle soy ağacı sorgulama döneminde yaşanan aşırı talep dolayısıyla e-Devlet Kapısı’nın altyapısı bu trafiğe uygun hale getirilmişti. e-Kapı’da dönem dönem yapılan yük testleri ile yüksek trafik anında sorun tespit edilen noktalarda gerekli önlemler alınmaktadır. Hem yazılımsal ve hem de donanımsal olarak gerekli görülen tüm iyileştirmeler belirli bir süreç dâhilinde yapılmaktadır. Kamu kurumlarının ve belediyelerin e-Devlet Kapısı’na entegrasyon süreçlerinde, veri güvenliği, kesintisizlik ve erişilebilirlik konularında taviz verilmeden çalışmalar sürdürülmektedir. En çok kullanılan hizmetlerin başında, 4A Hizmet dökümü, Dava dosya sorgulama, Vergi borcu sorgulama, SGK tescil hizmet dökümü, Mobil hat sorgulama, Araç plakasına yazılan ceza sorgulama Nüfus kayıt sorgulama hizmetleri gelmektedir.

    Son dönemde gerçekleştirdiğimiz entegrasyonlar sayesinde, tüm Türkiye’yi kapsayacak şekilde Elektrik ve Doğalgaz abonelik başvuruları ve fesih başvuruları da yoğun bir şekilde kullanılmaktadır. Ayrıca, BDDK ile yapılan entegrasyon sonucunda, vatandaşlarımız hangi bankada hesaplarının olduğunu sorgulayabilmektedir. Entegre edileli kısa bir süre olmasına rağmen kullanım sayısı 1 milyonu aşmış durumdadır.

    Ayrıca bu dönemde entegrasyon süreçlerinin yeterince dijitalleşmediğini de gördük. Kurumlarımızın uzaktan çalışma modeli içinde önemli bir araç olan Belgenet sisteminde, süreç tasarımlarının bir parçası olan yazışmaların ve kurul kararlarının ıslak imza yerine e-imza ile yapılması için de birçok talep yerine getirilmiştir.”

    Daha fazla bilgi için “COVID-19’un Kamu Bilişim Sektörüne Etkisi Online Konferansı” “idc.com/event/itsec2020ank” web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

     

    IDC online/dijital toplantılar ve ortaklık fırsatları hakkında daha fazla bilgi almak için lütfen Ceren Tuğcu (ctugcu@idc.com, +90533 599 5205) ile iletişime geçiniz.

    IDC Hakkında
    International Data Corporation (IDC), bilgi teknolojileri telekomünikasyon ve tüketici teknolojileri alanlarında pazar araştırması ve danışmanlık hizmetleri sunan ve etkinlikler düzenleyen bir numaralı küresel oyuncudur. IDC, BT profesyonellerinin, şirket yöneticilerinin ve yatırımcıların teknoloji satın alırken ve iş stratejilerini belirlerken gerçeklere dayalı kararlar almalarını sağlar. 110’dan fazla ülkede 1100’den fazla IDC analisti ile teknoloji, sektör fırsatları ve trendleri konusunda küresel, bölgesel ve yerel uzmanlık sunar.
    50 yılı aşkın bir süredir IDC, stratejik bilgiler sunarak müşterilerinin iş hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olmaktadır. IDC, bilgi teknolojileri, basın, araştırma ve etkinlik düzenleme alanında dünyanın lider kuruluşu olan IDG’nin bir yan şirketidir.

    IDC Orta Doğu, Afrika ve Türkiye
    Orta Doğu, Afrika ve Türkiye’nin yer aldığı bölgede IDC, bölgesel merkezi Dubai olan Riyad, Kazablanka, Nairobi, Lagos, Johannesburg, İstanbul ofisleri ile 2016'da açılışı yapılan Kahire ofisi koordineli bir ağ oluşturmaktadır. Yerel deneyim ile bu dinamik bölgelerdeki pazarları kapsamlı bir şekilde anlayabilmek için uluslararası bir bakış açısını bir arada sunan IDC’nin, pazar istihbarat hizmetleri derinlik, tutarlılık, kapsam ve doğruluk bakımından eşsizdir. IDC Orta Doğu, Afrika ve Türkiye’de bölge genelinde 130’in üzerinde analist, danışman ve konferans görevlisi ile hizmet vermektedir.

     

    Kaynak: IDC
    Hibya Haber Ajansı