Her gün olduğu gibi dün de takip ettiğimiz koronavirüs toplam vaka sayısı 2.1 milyona yaklaştı. ABD’de toplam vaka sayısı 640 bini geçti ve diğer ülkelerle arayı hızlı bir şekilde açmayı sürdürdü. Dün itibariyle ABD’de 2.259 kişi hayatını kaybetti. Toplam yeni vaka sayısı ise 26.299 kişi oldu. İtalya’da yeni vaka sayısı 2.667 kişi ile düşüş eğilimine yine devam etti. İtalya’da yoğun bakıma alınan hasta sayısı da günden güne düşmeye devam ediyor. İtalya’da hayatını kaybeden kişi sayısı dün 578 kişi ile önceki güne göre biraz azaldı. İspanya’da ise salgın nispeten yavaşlamış görünmeye devam ediyor. Almanya’da ise durum halen kontrol altında vaka sayıları düşüş eğiliminde. Türkiye’ye baktığımızda ise dün 4.281 yeni vaka açıklandı. Test sayısı 34.090 kişi olurken hayatını kaybeden vatandaş sayısı maalesef 115 oldu. İyileşen vatandaş sayısı ise 875 gibi oldukça yüksek bir sayıya ulaştı ve düne göre arttı. Pozitif vaka oranları neredeyse değişmedi. Ölüm oranı (%2.19) biraz arttı. Vakaların ve ölümlerin artış hızı, son 3 gündür değişmiyor. En kayda değer gelişme, iyileşme oranının (%8.18) önemli ölçüde artması oldu. Yoğun bakımdaki hasta oranı %2,93, entübe hasta oranı ise %1,69 ile düşüşe devam etti.
Geçen gün OPEC+ petrol arzı kısıtlanması konusunda anlaşma sağlanmasına rağmen petrol fiyatlarında cılız tepkinin ardından düşüş eğilimi yeniden yaşanmaya başladı. Küresel boyutta etkisi devam eden korna virüs salgını nedeniyle ekonomilerin durmasının verdiği etki talepte ciddi düşüş yaratırken petrol arzının halen yüksek kalmasıyla birlikte bakıldığında fiyatlarda önemli bir yukarı yönlü hareketlenme meydana gelemiyor.
Petrol fiyatları düşüş eğilimine virüs etkisiyle devam ederken ABD’deki verilerde de virüsle birlikte önemli bozulmaların meydana geldiği gözlendi. ABD'de sanayi üretimi virüs salgının başladığı Mart ayında %54 beklentiye karşılık %5.4'le tahminlerin üzerinde düştü. Bu sonuç 1946 yılından bu yana en kötüsü oldu. Kapasite kullanım oranı % 74 beklenirken %72.7 oldu. İmalat sanayi üretimi de %4.2 düşüş beklenirken %6.3 oranında düştü. ABD'de perakende satışlar ise Mart'ta koronavirüs salgınının harcamaları sınırlamasıyla rekor düşüş kaydetti. Ticaret Bakanlığı'nın verilerine göre perakende satışlar önceki aya kıyasla %8.7 düştü. Bir süredir düşüş eğiliminde olan Dolar endeksi dün ABD’den gelen oldukça kötü veriler ve Çin’den beklenen ilk çeyrek GSYH verisi öncesi yatırımcıların güvenli para birimlerine yönelmesiyle Dolar’a olan taleple birlikte değer kazandı.
Dün açıklanan FED Bej Kitap raporuna göre "Ekonomik faaliyet, Kovid-19 pandemisinin bir sonucu olarak, ABD'nin tüm bölgelerinde keskin ve ani bir şekilde daraldı." değerlendirmesinde bulunuldu. Raporda, çoğu bölgede imalat sanayisinde düşüşlerin gözlendiği, gıda ile tıbbi malzeme üreticilerinin ise güçlü bir taleple karşılaştığı ancak salgına karşı alınan önlemler ve tedarik zincirindeki aksamalar nedeniyle üretim gecikmelerinin yaşandığı aktarıldı.
ABD'de endeksler, yeni tip koronavirüs salgının etkisi ve ekonomik verilerin kötü gelmesinin ardından günü düşüşle kapattı. Dow Jones endeksi 400 puanın üzerinde değer kaybetti ve yüzde 1,9 azalışla 23.506,85 puana geriledi. S&P 500 endeksi yüzde 2,2 kayıpla 2.783,10 puana ve Nasdaq endeksi de yüzde 1,4 azalışla 78.393,18 puana düştü.
Bu sabah ABD vadelileri yataya yakın hafif satıcılı, Asya endeksleri ise yine kısmi satıcılı hareket ediyor. Trump’ın bugün virüs hızının zirve yaptığı yorumuna dayanarak ABD ekonomisinin yeniden açılması ile ilgili bir konuşma yapması bekleniyor.
Kaynak:AHL Yatırım
Hibya Haber Ajansı