CLOSE

Suggested:

    Kimin için?

    Kimin için?

    Türkiye’deki futbol terörü her dönem en çok konuşulan konuların başında gelir.

    Bu sezon daha lig başlamadan Konyaspor ile Beşiktaş arasındaki Süper Kupa maçında yer yerinden oynadı.

    Olaylar çıktı, yaralananlar oldu. Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu (PFDK) Konyaspor’a 5, Beşiktaş’a ise bir maç seyircisiz oynama cezası verdi.

    Peki bu bir çözüm mü?

    Değil.

    Eğer bir çözüm olsaydı yıllardır verilen cezalar caydırıcı olurdu. Aksine her geçen yıl olaylar artarak devam ediyor.

    Yasak hiçbir zaman çözüm olmamıştır. Olacağını da düşünmüyorum. Yukarıda belirttiğim gibi bugüne kadar verilen cezalar, getirilen yasaklar çözüm olsaydı bugün futbolda şiddeti değil centilmenliği konuşur olurduk.

    Malumunuz birkaç yıl önce Passolig devreye girdi. Passolig Kart’ın, taraftarların sevdikleri ile birlikte güven içinde stadyumlara girebileceklerini ve istedikleri karşılaşmayı her türlü olumsuzluktan uzak, huzurla izlemelerini sağlayacağı açıklamıştı.

    Passolig’in hem kulüplere hem de taraftarlarına fırsat ve ayrıcalık sunacağı da söylendi. Türk futboluna maddi kazancın yanı sıra tribün huzurunu ve güvenliğini maksimize edeceği, yaşanmış olan pek çok olumsuzluğu geçmişte bırakacağı ballandıra ballandıra anlatıldı.

    Ama öyle mi oldu. Allah aşkına elinizi vicdanınıza koyun, 2014’te devreye giren Passolig döneminden bugüne çıkan olaylara bir göz atın. Yaralanmalar, kavgalar, karşılıklı küfürleşmeler ve buna benzer bir yığın olay yaşanmadı mı? Nerede kaldı güvenlik, nerede kaldı huzur.

    3 yıllık süre zarfında Passolig’in çözüm olmadığını gördük. Çıkan her olay sonrası hiçbir suçu günahı olmayan taraftar da cezalandırılıyor, maça gidemiyor. Bunların çoğu da sezon başında kombine alarak gideceği maçların ücretini peşin ödeyenler. Yani Passolig ile suçluların tespit edileceği duyurulmasına rağmen günahsız insanlar da cezalandırılıyor. Kaldı ki tribünler kameralarla izleniyor. Suçluların bulunması öyle sanıldığı kadar zor değil. Ama bizde ne yapılıyor ? Hangi tribünde olay çıktı, hepsine ver cezayı kurtul. Ceza verilerek zaten her geçen gün ilginin azaldığı futboldan taraftar iyice uzaklaştırılıyor. Futbolu yönetenler bunun ya farkında değil, ya da işlerine öyle geliyor.

    Açık konuşmak gerekirse Türkiye’de artık futbol dendiğinde aklıma sadece ‘Ceza’ geliyor.

    Niye mi ?

    Antalyalılar Konya’ya gidemez…

    Trabzonlular Fenerbahçe’ye gidemez…

    Bursalılar Beşiktaş’a gidemez…

    Sivaslılar Kayseri’ye gidemez…

    Kocaeliler Tekirdağ’a gidemez…

    Alanyalılar Konya’ya gidemez…

    Beşiktaş, Fenerbahçe’ye, Fenerbahçe Galatasaray’a, Galatasaray Beşiktaş’a gidemez…

    Yasak, yasak, yasak…

    İyi de kulüpler bu kadar harcama yapıyor, futbolcu transfer ediyor niçin, kimin için?

    Bu kadar tesis yapılıyor bu kadar stat yapılıyor niçin, kimin için?