CLOSE

Suggested:

    Pehlivanlarınla gururlan Antalya

    Pehlivanlarınla gururlan Antalya

    Bugüne kadar birçok medeniyete ev sahipliği yapan Antalya, peygamber sporuna antik dönemlerde yine önemli sporcular yetişmiş, hatta bunların içinde şampiyonlar bile çıkmış.

    Binlerce yıllık bir geleneği Antalya başta olmak üzere ülkemizde değer bulması yönünde kazanmaya çalışıyoruz. Ancak bu konuda rekabet edilebilecek kent ve pehlivan sayısı maalesef beş parmaktan öte geçmiyor.

    Kırkpınar haftasında Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Havva İşkan hoca final günü Twitter hesabında paylaştığı kabartma güreş figürüyle güreş gündemine yön verdi. Tarihte olduğu gibi günümüzde Antalya, şampiyon başpehlivanları yetiştirdiği binlerce yıllık geleneğin izlerini yaşatıyor. Bu konuda başta Büyükşehir Belediyesi olmak üzere Antalyalı yerel yöneticilerin pehlivanlara ve güreşe verdiği destekten dolayı tebrik etmek gerekiyor. Çünkü bugün yağlı güreşler sadece ulusal basında değil, aynı zamanda dünya çapında pek çok güreşseverin yağlı güreşleri ilgiyle takip ettiğini biliyoruz. Buna ek olarak peygamber sporu, ata sporu bilinen güreşe, dualı çayıra çıkmak, yiğitlerin birbirlerine önce saygı düsturuyla güreşmesi spor ahlâkını pekiştiriyor.

    Bu yıl yapılan güreşlerde İsmail Balaban altın kemeri Antalya’ya getirdi. Balaban, öyle güreşler çıkardı ki izleyenleri kendisine hayran bıraktı. Üstelik bütün yenişlerini hiç uzatma almadan normal süre içinde, sürpriz oyunlarla rakiplerini alt etti. Daha önce seremoniye çıkamadan tattığı altın kemeri, bu kez güreş sonrası “pehlivan hamamı” geleneğini yaşama hayaliyle birlikte kemeri göğsüne taktı.

    İsmail Balaban, Konyaaltı Belediyesi başpehlivanı olarak sezona oldukça iyi hazırlanmış. Favori Recep Kara’yı yendiği güreşi yıllarca izleseniz keyfi kaçmaz. Çünkü rakibinin boyu ve kilosunun üstün olmasına rağmen, sanki kendisi üstünmüş gibi atik güreşiyle geçen senenin altın kemer sahibine psikolojik harp yaptı. Bitmek bilmeyen enerjisi, ardı arkası gelmeyen paça, kasnak ve kazık hamleleriyle neticesini aldı ve altın kemere uzanmak için favoriyi ilk günde devirdi. Ertesi günde akrobatik ve estetik güreşi seyir zevkini en üst noktaya çıkardı.

    Finale kadar gelen bir başka başpehlivanımız, altın kemer favorimiz Orhan Okulu idi. İki güreşçimiz de yapı itibariyle birbirine çok benzer güreş karakterine sahipti. Bu nedenle finale kadar yorgunluk baş gösterse de sonlara doğru birbirlerine el-ense çekerek, finale yakışır bir güreş keyfi yaşandı.

    Finale kalıp, Antalyalılara gururlu ve seyir zevki yaşatan başpehlivanlarımız şampiyon Balaban ve Okulu olmak üzere dereceye giren tüm sporcularımızın emeğine teşekkür ederiz. Allah güreşçilerimizin gücünü, kuvvetini eksik etmesin.

    Sporla kalın.