CLOSE

Suggested:

    Sevgi maddeyi yener

    Sevgi maddeyi yener

    Herkes bağımlı olabilir. Bunun irade güçlülüğü ya da zayıflığı ile mutlak ilişkisi yoktur. Merak ve özenti bağımlılığa yol açar. Anne-baba arasındaki şiddet ve geçimsizlik, çocukların aile bağlarının kopmasına ve dışarıya yönelmesine sebep olur. Çocuklara sorumluluk duygusu aşılamak, kendine ve topluma saygı duymasını sağlar. Aile bireyleri arasında sağlıklı iletişim için öncelikle ebeveynlerin uygun ortamı oluşturması gerekir.

      Gittiğim seminerlerde sıkça şahit olduğum ve üzüldüğüm bir konuyu yazmak istiyorum. Bağımlılık illeti hakkında fikir sahibi olmadan bilgi sahibi olan bireyler maddeyle mücadelede sorununun sadece Polisiye tedbirlerle önlenebileceğini düşünüyorlar. Bu eksik bir düşünce şekli.

       Elbette ki, Polis operasyonel anlamda mücadele verecektir. Veriyor da. Nitekim Türk Polisinin uyuşturucuyla mücadelesi sadece ülkemizde değil, tüm dünyada takdirle anılıyor. Dünya Sağlık Teşkilatı ile Birleşmiş Milletler raporları da bu konuda en iyi tanıktır. Bu konuda toplumsal bir anlayış gerekiyor. Madde bağımlılığı illetini görmezden gelme, sorunu halı altına süpürme lüksümüz yok.

       Yine rakamlardan gidelim. Örneğin İran’da cezası idam olmasına rağmen uyuşturucu kullanımı ve ölüm oranı çok yüksektir. Demek oluyor ki, işi sadece Polise, devlete, hükümete, İçişleri, Sağlık ve Aile bakanlığına ihale etmeyle bu illetle mücadele etmek eksik bir yaklaşımdır.

      Narkotik şubede yıllarını vermiş, sorgu ve ifadelerde görev almış birey olarak bağımlılıkta temel aktörün ‘aile ‘olduğunu hatırdan çıkartırsak başarılı olmamız asla mümkün olmayacaktır. Birey, çocukluk yaştan itibaren sağlıklı bir ailede kendini ifade edebiliyorsa, ebeveynleriyle sağlıklı bir iletişim becerileri içinde maddeler hakkında eğitim ve bilinçlendirme sağlanıyorsa kimse kusura bakmasın o bireyi kimse yoldan çıkaramaz.

       Hiç bir ergen ya da birey ölmek için madde kullanmaz. Sadece doğru bildiği yanlışlar vardır. Yanlışlar neler midir? Yanlış arkadaş seçimi, yanlış ortam ve çevre.İki yanlıştan bir doğru çıkmaz.Ailelere her zaman şu hususu net bir şekilde belirtiyorum.Çocuğa güvenmek ne kadar sağlıklı bir durumsa, çocuğu takip ve kontrol etmek daha sağlıklıdır.

      Garip olan aile içinde verilmeyen doğru mesajların dışarıdaki arkadaş grubu tarafından doldurulmaya çalışılmasıdır. Örneğin, ev içinde fosur fosur sigara içen ebeveyni gören çocuğa istediği kadar sigaranın zararını anlatırsa anlatsın boştur. Kişi gördüklerine inanır. Söylenene değil. Çocuk ebeveynden her hareketi taklit eder. Benimser.

       Bütün maddelere başlangıç yolunun sigaradan geçtiğini düşünürsek olayın vehametini daha iyi anlarız. O halde ağzındaki sigarayla madde bağımlılığı hakkında işkembe-i kübradan atıp tutan beyefendiye şunu hatırlatmak isterim. Çocuğunuzun yanında etrafı suçlayacağınıza önce ağzınızdaki sigarayı çıkartınız. 

     

    “Nargile Salgınına Dikkat” Haberi İle İlgili Basın Açıklaması

    Geçtiğimiz hafta yazımızda ‘Nargile cafeler denetimleri’ isimli yazımıza atfen bir çaresiz babanın şikâyetini gündeme getirmiştik. Antalya Emniyet Müdürlüğü bu konuda bize bilgilendirme notu göndermişler. Sağ olsunlar.  Gecesi ve gündüzüyle halkın huzur ve esenliği için görev yapan Emniyet çalışanları kardeşlerimi kutluyorum. İşte o açıklama: ‘ Bazı basın yayın organlarında, “Nargile Salgınına Dikkat” başlığıyla yayınlanan haberlerde; İlimizde 18 yaşından küçük çocukların nargile bağımlısı oldukları, bu çocukların okullarından kaçarak özellikle Işıklar Caddesi, Konyaaltı Bölgelerindeki nargile kafelere gittikleri, ailelerin ise yeterli denetimlerin yapılmadığı yönünde şikâyette bulundukları, denetimlerin ilgili kurumlar tarafından artırılmasını istedikleri ve kanuna uymayan söz konusu işletmelere yönelik yaptırımların uygulanmasını istedikleri belirtilmiştir.

     

    Konu ile ilgili olarak Muratpaşa İlçe Emniyet Müdürlüğümüz tarafından 2016 yılı içerisinde yapılan denetimlerde Lara Caddesi, İsmet Gökçen Caddesi, Tekelioğlu Caddesi ve Sinan Mahallesi’nde faaliyet gösteren (8) işyeri denetlenmiş ve kanunlara uygunsuzluk nedeniyle tutanak tanzim edilerek gereği yapılmak üzere İlçe Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü’ne gönderilmiştir.

     

    Ayrıca Muratpaşa Kaymakamlığı, Toplum Sağlığı Merkezi görevlileri tarafından oluşturulan içerisinde Müdürlüğümüze bağlı personelinde yer aldığı bir komisyon tarafından Muratpaşa İlçesi sınırlarında faaliyet gösteren nargile kafeler ve salonlar denetlenmiş, 17 işletmede nargile sunumuna ilişkin ihlal (Nargile sunumunda bulunup ruhsatı bulunmaması veya kapalı alanda nargile içilmesine izin verilmesi) olduğu tespit edilmiştir.

     

    Yapılan denetimler çerçevesinde; ilgili kurumlarla yapılan yazışmalar neticesinde ele geçirilen nargile takımlarının mülkiyetinin kamuya geçirilmesi işlemleri yapılmıştır. Ayrıca 4733 sayılı Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu Teşkilat ve görevleri hakkında kanunun 8/5 (ı) bendi gereğince gerekli cezai müeyyidelerin uygulanabilmesi için denetim sonuçları İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne gönderilmiştir. İlgili kurum tarafından yukarıda belirtilen kanun kapsamında söz konusu işletmelere yaklaşık 155.000 TL tutarında ceza kesildiği bilgisi alınmıştır.

     

    İlimiz Konyaaltı İlçesinde Toplum Sağlığı Merkezi görevlileri tarafından oluşturulan içerisinde Müdürlüğümüze bağlı personelinde yer aldığı bir komisyon tarafından yapılan denetimlerde, (19) adet işletmede nargile uygunluk belgesinin olduğu tespit edilmiş, (2) işletmeye ise 17.708 TL yine 4733 sayılı Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu Teşkilat ve görevleri hakkında kanunun 8/5 (ı) bendine göre işlem yapılmıştır.

     

    Bunun yanında Konyaaltı İlçe Emniyet Müdürlüğümüz görevlilerince ihbar ve rutin denetimler sonucunda kapalı alanda tütün ve tütün ürünleri tüketilmesine müsaade edilen (41) işletmeye ve tüketen (53) kişiye idari para cezası verilmiştir.

     

    Konu ile ilgili çalışmalar ilgili kurumlarca müşterek olarak hassasiyetle devam ettirilmektedir.