CLOSE

Suggested:

    Zayıf verilere karşın risk iştahı ılımlı

    Zayıf verilere karşın risk iştahı ılımlı

    Merkez bankalarının attığı adımlar ve ekonomiye destek paketleri piyasalar üzerindeki baskıyı kısmen azaltsa da korona virüsünde toplam vaka sayısının dünya çapında 500 bini aşması ve salgında zirvenin henüz görülmediği algısı daha fazla destek beklentisini canlı tutuyor. Kaldı ki, ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvurularının 3,3 milyon kişi ile rekor kırması korona virüsünün ekonomik aktivite üzerindeki etkisini en net gösteren verilerden biri oldu. Önümüzdeki dönemde verilerin bu ölçekte zayıf gelmesi daha fazla adım atılabileceği yönündeki fiyatlamaların destek bulmasını sağlayabilir.

    BEKLENTİLERİMİZ

    Borsa İstanbul yeniden 90 binin üzerinde. Tamamen küresel borsalara paralel bir seyir izleyen BIST-100 endeksi hızlı yükselişinin ardından 90 binin üzerinde zorlansa da kapanışı bu seviyenin üzerinde yapmayı başardı. Kısa vadeli teknik göstergeler göz önünde bulundurulduğunda da büyük resimde iyimserliğin korunduğunu söylemek mümkün. Dolayısıyla özellikle 90 bin seviyesinin tabana dönüşmesi yönündeki çabaların sonuç vermesi durumunda kısa vadede daha yüksek seviyelere doğru hareket alanının genişleyeceğini düşünmeye devam ediyoruz

    EUR/USD momentum kazanıyor. ABD’de korona virüsünün yarattığı etkinin verilere daha fazla yansımaya başlayacağına yönelik beklentiler ve bu kapsamda haftalık işsizlik maaşı başvurularının tarihi zirve seviyelere çıkabileceğine dair öngörüler paritenin 1,09’u belirgin şekilde geride bırakmasını sağladı. Kazanılan momentum kısa vadede daha yüksek seviyelerin görülmesine kapı aralayabilir. Ancak 1,11’e yaklaştıkça çok güçlü dirençler bulunduğu için yeni bir katalizör ortaya çıkmadıkça paritenin burayı aşması kolay olmayabilir. Ancak bu bölgenin aşılmasının daha fazla momentum kazanımına katkı vereceğini de göz önünde bulundurmak gerekiyor.

    TL kazanımlarını ileri taşımaya çalışıyor. Dolardaki küresel değer kaybına paralel olarak hafta içinde 6,40’ın altını test eden USD/TL bu bölgede ilk etapta kalıcı olmayı başaramasa da dün artan iyimser hava ile birlikte günü bu seviyenin altında tamamladı. Teknik açıdan bakıldığında ise kurun özellikle 6,40’ın altında kalıcı olması durumunda daha fazla değer kazanımına kapı açılacağını düşünüyoruz. Böyle bir senaryoda 6,32 bir sonraki hedef olarak öne çıkacaktır.

    Faizlerde aşağı yönlü hareket alanı limitli. Gösterge tahvilin bileşik faizi son dönemde %11 seviyesinin altını sıklıkla test ediyor olsa da gerek küresel risk iştahının kırılgan oluşu gerekse TL’nin güçlü bir destek bulmakta başarılı olamayışı ile bu bölgede anlamlı bir trend yakalayamadığını görüyoruz. TCMB’nin önümüzdeki aylarda faiz indirimlerine devam etme potansiyelinin bulunması özellikle kısa vadeler açısından göreceli olarak ılımlı bir zemin yaratabilir ancak mevcut konjonktür devam ettiği sürece bunun faizlerde tek hanelere doğru bir eğilime kapı açma potansiyeline şüphe ile yaklaşıyoruz.

    Ons altın direncini koruyor. Hafta içinde 1630 doların üzerini test eden altının ons fiyatı sonraki işlemlerde ise 1600 dolara doğru geri çekilse de kayıplarını telafi etmeyi başardı. Özellikle fiziki altın ihtiyacının karşılanmasında sıkıntı olması altına yönelimi destekleyen bir zemin yaratıyor. Kısa vadeli göstergelerin momentum kazanmış olması ise ons altında ilk etapta 1640 dolara doğru yönelimin önünü açıyor. Bu bölgede bir miktar dirençle karşılaşılması muhtemel olmakla birlikte aşılması durumunda ise yukarı yönlü hareket alanı genişleyecektir.


    Kaynak:ÜNLÜ Menkul Değerler A.Ş.,
    Hibya Haber Ajansı