Türksat A6 uzaya fırlatılacağı üsse doğru yola çıkıyor

Türksat A6 uzaya fırlatılacağı üsse doğru yola çıkıyor

Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A, Ankara'dan uzaya fırlatılacağı ABD'nin Florida eyaletindeki Cape Canaveral Uzay Üssü'ne uğurlanıyor.

Mürted Hava Meydanı'nda düzenlenen uğurlama töreninin ardından Türksat 6A uydusu fırlatmada görev alacak personelle Antonov AN-124 tipi kargo uçağıyla ABD'ye gönderilecek.

Türksat 6A'nın hava yolculuğu yaklaşık 1 gün sürecek ve ardından Cape Canaveral Uzay Üssü'ndeki Space X tesislerinde fırlatma prosedürleri başlatılacak. Uydunun 8-15 Temmuz 2024'te yörüngesine fırlatılması planlanıyor.

Törende konuşan, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, şunları kaydetti;

Tasarım, alt bileşen üretim, entegrasyon ve test olmak üzere tüm aşamalarıyla yerli olarak gerçekleştirdiğimiz proje sürecinde uydumuzun uçuş bilgisayarları, güç dağıtım ve düzenleme birimleri, yıldız izler, tepki tekeri, elektrikli itki sistemi gibi 24 farklı çeşitte toplam 84 ekipmanı yerli olarak ürettik. Sistem entegrasyonu sonrasındaysa aralarında uydunun fırlatma esnasında maruz kalacağı titreşim ve akustik yüklerinin sümile edildiği mekanik testler, uzaydaki ısıl şartların ve vakum ortamının sümile edildiği ısıl vakum testleri, anten performans testleri, güneş paneli ve antenlerin açılma testleri, fırlatıcı ara yüzü ile ayrılma ve şok testleri gibi 396 çevresel ve fonksiyonel testi tamamladık. 

Yüzde 80'in üzerindeki yerlilik oranı

Türksat 6A Projesi'nde, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ve TÜRKSAT AŞ müşteri kurum olarak, TÜBİTAK UZAY proje yönetici kurum, ASELSAN, TUSAŞ ve C2TECH firmaları ise proje yürütücü kurum olarak yer aldı. Türksat 6A, yüzde 80'in üzerindeki yerlilik oranıyla Ankara'da TUSAŞ'taki USET'te Türk mühendisleri tarafından üretildi.

Türksat 6A, 42 derece doğu yörüngesinde, 35 bin 786 kilometre uzaklıkta konumlanacak. 7,5 kilovat güce sahip, 4 bin 250 kilogram ağırlığındaki Türksat 6A ile mevcut uyduların hizmet vermediği Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya, Türksat'ın kapsama alanına girecek. Uyduların ulaştığı nüfus 3,5 milyardan 5 milyara çıkacak.

Hedef uydu ihracatçısı konumuna yükselmek

Türksat 6A'nın hizmete girmesi ile Türksat'ın bölgeye yönelik uydu hizmeti ihracatının da önemli ölçüde artması hedefleniyor.

Haberleşme uydusu üretebilen sayılı ülkeler arasına giren Türkiye'nin, Türksat 6A tecrübesinin ardından uydu ihracatçısı konumuna yükselmesi de hedefler arasında yer alıyor.