CLOSE

Suggested:

    ABD & Avrupa hisse senedi piyasaları

    ABD & Avrupa hisse senedi piyasaları

    Dün ABD endekslerinde görülen satışların ardından olumsuz görünüm bugün de devam etti. Gün boyu negatif alanda kalan Asya borsaları %1’in üzerinde değer kaybetti. Avrupa endeksleri ise günün büyük bölümünü pozitif alanda yatay bir seyirde geçirmelerine karşın ABD açılışından sonra sert satışlara maruz kalarak %1-1,5 aralığında değer kaybetti.

    ABD endekslerinde kar realizasyonlarının devam ettiği görüldü. Gün içinde S&P %3, Nasdaq %5’e varan değer kaybına uğradı. Seansın ilerleyen saatlerinde bir miktar toparlanma görülse de endeksler günü kayıpla sonlandırdı. Dow Jones endeksinde yer alan dokuz sektörün altısı günü kayıpla sonlandırdı. %1,96 gerileyen bilgi teknolojileri en zayıf sektör olurken %1,5 yükselen finansallar kayıpları sınırladı. %4 gerileyen salesforce.com endeksin en zayıf şirketi oldu. JP Morgan %2,16, Goldman Sachs %1,63, Boeing %1,35 değer kazandı. S&P500 endeksinde yer alan on bir sektörün sekizinde düşüş kaydedildi. %1,92 gerileyen iletişim hizmetleri en zayıf sektör olarak dikkat çekti.

    Facebook %2,88, Amazon %2,18, Netflix %1,84, Google %2,96 değer kaybederken Apple günü yatay-artı sonlandırdı.

    %0,88 kayıpla kapanan İngiltere FTSE 100 endeksinde yer alan on iki sektörün on birinde düşüş yaşanırken %2,6 kayıpla emlak ile %2,26 kayıpla altyapı endeksi aşağı çeken sektörler oldu. Endekste en yüksek ağırlığa sahip olan şirketlerden Astra Zeneca %1,86, GlaxoSmithKline %2,42 değer kaybetti. %1,65 gerileyen Almanya Dax yer alan on sektörün tamamında değer kaybı yaşandı. %6,2 gerileyen emlak en zayıf sektör olarak dikkat çekti. Vonovia %6,38, Deutsche Wohnen %5,87, RWE %4,37 kayıpla endeksin en çok değer kaybeden şirketleri oldu.

    Ekonomik verilerde ABD tarım dışı istihdam verisi günün odak noktası oldu. Ağustos ayında 1.35 milyon artması beklenen veri 1.37 milyon artış gösterdi. Önceki ay %61,4 olan katılım oranı %61,7’ye yükselirken işsizlik oranının %10,2’den %8,4’e gerilemesi dikkat çekti.

    Avrupa tarafında tek dikkat çeken veri Almanya fabrika siparişleriydi. Haziran ayında %28,8 artan siparişler, Temmuz ayında %5 artış beklentisinin altında kalarak %2,8 artışla sınırlı kaldı.

    Pazartesi açıklanacak veriler arasında Çin ticaret verileri ile Almanya sanayi üretimi öne çıkıyor. ABD ise tatil nedeniyle kapalı olacak.

    Kaynak İş Yatırım
    Hibya Haber Ajansı