CLOSE

Suggested:

    ABD & Avrupa hisse senedi piyasaları

    ABD & Avrupa hisse senedi piyasaları

    Çin’in bugün paylaştığı ekonomik verilerdeki toparlanma seans öncesi ABD borsalarını pozitif yansırken ABD’de yayınlanan öncü imalat verisi Empire endeksinin de beklentilerin üstünde gelmesi piyasalar tarafından ekonomik toparlanma işareti olarak yorumlandı. Dün teknoloji şirketlerinde gözlenen şirket satın almaları ve birleşme haberlerinin getirdiği momentum korunurken S&P 500 endeksinde finans ve enerji gerilerken telekomünikasyon ve konut sektörleri değer kazandı. Teknoloji şirketlerinin %1 artışı ile telekomünikasyon sektörünün %1,72 yükselişi endeksi destekledi. Düşük faizlerin yarattığı ortam finansalların ralliye ayak uydurmasını zorlaştırırken hisseler günü yatay kapattı. S&P 500 günü %0,52 primle tamamladı. Teknoloji odaklı Nasdaq ve Dow Jones ise günü sırasıyla % 1,21 ve %0,01 artıda kapattı. Bugün gerçekleşecek ürün tanıtımı ışığında Apple hisseleri günü %0,16 yükselerek sonlandırırken, Walt Disney’in Disney+ platformunun 8 ülkede daha uygulamaya sokacağı haberine rağmen %0,01 düşüşle günü yatay tamamladı. Dow Jones endeksini baskılayan şirketlerden biri pandemi nedeniyle satışlarda yavaşlamanın devam ettiği Caterpillar oldu. %3,20 değer kaybıyla Caterpillar endekste en fazla düşüş kaydeden hisse olurken, JP Morgan %3,11 ve Travelers Cos %2,02 geriledi. Salesforce %2,04, Dow %1,96, Home Depot ise %1,76 primlendi.

    ABD endekslerindeki dünkü pozitif seyir bugün Avrupa endekslerine de yansıdı. Birleşik Krallık tarafından paylaşılan ekonomik veriler ışığında FTSE 100 kendini DAX ve Euro Stoxx 50 endekslerinden pozitif ayrıştırdı ve %1,55 yükselişle günü tamamladı. Yeni bir aşı haberi ise Paul Ehrlich Enstütüsü direktöründen geldi. Yapılan açıklamada geliştirilen aşının 1. aşama ve 2. aşama klinik deneylerinde virüse karşı etkin bir bağışıklık tepkisi oluşturulduğunu ve ilk onayların 2020 sonunda ya da 2021 başında gelebileceğini açıkladı. DAX ve Euro Stoxx 50 günü sırasıyla %0,18 ve % 0,47 artıda kapandı. Almanya endeksinde sektörel getiri dağılımına bakıldığında sağlık sektörü ve tüketim malları hisseleri günü %1,68 ve %0,33 yükselişle tamamladı. Bayer’in şirkete yönelik açılan ABD merkezli davalarda sorumluluğu kabul eden ve uzlaşmacı tavrı piyasalar tarafından olumlu fiyatlanarak günü %2,73 artıda kapadı. Ünlü araba üreticisi Daimler’in ise dizel emisyonu skandalı çerçevesinde 1,5 milyar dolar ödemeyi kabul etmesi negatif fiyatlandı ve hisse günü %0,37 ekside kapattı.

    Çin’de bugün açıklanan verilere göre sanayi üretimi Ağustos ayında yıllık bazda %5,6 ile %5,1 beklentisinin üzerinde artış kaydetti. Aynı dönemde perakende satışlarda ise yıllık bazda artış %0,5 oldu. İngiltere’de işsizlik oranı 3 aylık dönemde %4,1 ile beklentiye paralel açıklanırken, Euro Bölgesi’nde Eylül ayı ZEW beklenti anketi 73,9, Almanya’da ise 77,4 puan değerini aldı. ABD’de Empire imalat endeksi Eylül ayında 17 puan ile 6,9 puan tahmininin üzerinde gerçekleşti. Sanayi üretimi Ağustos ayında aylık bazda %0,4 artarken, kapasite kullanımı %71,4 olarak açıklandı.

    Yarın Japonya’da Ağustos ayı ticaret verileri açıklanacak. İngiltere’de Ağustos ayı enflasyon rakamları takip edilecek. ABD’de ise Ağustos ayı perakende satış verisi ile FED para politikası toplantısı günün önemli gelişmeleri olarak öne çıkıyor.

    Kaynak İş Yatırım
    Hibya Haber Ajansı