CLOSE

Suggested:

    ABD & Avrupa hisse senedi piyasaları

    ABD & Avrupa hisse senedi piyasaları

    ABD & Avrupa hisse senedi piyasaları

    Avrupa Borsaları güne düşüşle başladı. DAX, FTSE 100 ve Euro Stoxx 50 sırasıyla günü %0,36, %0,47 ve %0,67 düşüşle kapattı. 

    Dün açıklanan FED kararları sonrasında, komitenin işsizlik, enflasyon ve büyümeyi birbiriyle bağlantılı ve hedefleriyle sunarken varlık alımlarının bu gruba bağlanmaması ve belli bir tarih verilmemesiyle piyasalarda hayal kırıklığı yaşandı. ABD endeksleri toparlanmanın yavaş olacağı ve virüsün seyrine bağlı olduğu düşüncelerinin yarattığı belirsizlik doğrultusunda günü negatif bölgede kapattılar. Amerika tarafında Ağustos ayı İnşaat izinleri 1,470M ile beklentinin altında geldi. Beklenti bu verinin %2 artması yönündeydi. İşsizlik başvuruları, önceki veriye göre 33K düşerek 860,000 ile beklentinin üstünde gerçekleşti.

    Dow Jones günü %0.5 değer kaybıyla 27902 seviyesinde bitirirken, Apple’ın dünden beri süren satışının etkisinin olduğu söylenebilir. Günü %1.6 değer kaybıyla bitiren Apple ile birlikte, Goldman Sachs %2.9, Salesforce %2.4, Disney %1.4 geriledi. Nike tarafında ise virüs etkisinden beklenenden daha az etkilenen bir spor sezonu başlangıcı sonucu alınan pozisyonlar bu gün de kar realizasyonu ile birlikte kapanmaya devam etti ve hisse günü %1.9 değer kaybıyla bitirdi. %0.84 kayıpla 3357 seviyesinden kapanan S&P 500 endeksinde ham madde, endüstriyeller ve enerji hariç diğer sektörler satıcılı kapanış yaptı. Gayrimenkul ve komünikasyon sırasıyla %2.2 ve %1.8 kayıpla en çok değer kaybeden sektörler oldu. Microsoft %1, Amazon %2.3, Facebook %3.3 ve Google %1.7 geriledi. 50 günlük ortalamasının altına keskin bir şekilde düşen Nasdaq comp. gün içi tepesi 10974 ile dahi 10991 seviyesindeki 50 günlük hareketli ortalama direncini yakalayamadı. Endeks %1.3 düşüşle 10910 seviyesinde kapanış yaptı. TikTok’un sahibi Bytedance Ltd.’in Oracle Corp. ile kurmayı planladığı yeni ABD şirketinin 1 yıl içinde halka arz edilebileceği haberleri dikkat çekti.

    Avrupa Borsaları güne düşüşle başladı. DAX, FTSE 100 ve Euro Stoxx 50 sırasıyla günü %0,36, %0,47 ve %0,67 düşüşle kapattı. DAX endeksinde günü ekside kapatanlar arasında dikkat çeken hisseler; Adidas, Continental, Deutsche Bank Allianz SE ve Volkswagen sırasıyla %1,2, %1,5, %1,08 %1,34 ve %0,9 değer kaybıyla günü kapattı. Özellikle açıklanan araba satış verisi ve Bugattinin satılacağı söylentileri Volkswagen’in değer kaybetmesinde etkili oldu. Pozitif tarafta ise dünkü satın alma haberinin etkisi ile birlikte Delivery Hero %2,1 primli olarak günü kapattı. Ray-Ban marka gözlüklerin üretimini yapan EssilorLuxottica, akıllı gözlük geliştirmek için Facebook anlaşmaya vardıklarını duyurdu. Önümüzde ki yıl piyasaya çıkması beklenen gözlüğün Ray-Ban marka olması bekleniyor. Kapanıştaki son durumu %0,3 yukarıda. Aşı çalışmaları ve üretimi konusunda kendini geliştirmeyi hedefleyen BioNTech, Almanya’nın Marburg şehrinde var olan üretim tesislerini satın aldığını duyurdu. Daha öncesinden Alman Hükümetinin , BioNTech’e aşı geliştirmesi için 375 milyon Euro’ya kadar destekte bulunulacağı açıklaması gözden kaçmamalı. Avrupa bölgesinde açıklanan tüketici fiyat endeksi beklentiyle paralel olarak 0.2 düşüş gerçekleşti. Böylece iki ay üst üste negatif gerçekleşmiş oldu. Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği (ACEA), ağustos ayı yeni otomobil satış verilerini açıkladı. Buna göre, Euro bölgesinde yeni otomobil satışları, geçen seneye göre %18,9 azalarak 769 bin 525’e geriledi. Düşüş te Doğu ve Orta Avrupa ülkeleri başı çekiyor.

    Yarın ABD tarafında Michigan Üniversitesi Eylül ayı güven endeksi ve ağustos ayı öncü indikatörler açıklamaları takip edilecek.

    Kaynak İş Yatırım
    Hibya Haber Ajansı