CLOSE

Suggested:

    ABD & Avrupa hisse senedi piyasaları

    ABD & Avrupa hisse senedi piyasaları

    Ekonomik takvimin hareketli olduğu günde Avrupa borsaları hafif satıcılı kapandı. Bölgenin en büyük ekonomisinin perakende satışlarının beklenilenden iyi olması, toparlanma yolunda önemli bir işaret teşkil etse de, başarısız olarak nitelendirebileceğimiz açık oturum sonrası giderilemeyen belirsizlik borsalara negatif olarak yansıdı. DAX %0,51, FTSE 100 %0,53 ve Euro Stoxx 50 %0,64 değer kaybıyla günü kapattı. FTSE 100 endeksinde 11 sektörden sadece finans sektörü pozitif kapanırken, enerji, teknoloji ve endüstri en çok değer kaybedenler arasında yer aldı. Astra Zenaca’nın herhangi bir kurumsal gelişme olmamasına rağmen %0,96 oranında değer kaybı ile 50 ve 20 günlük ortalamasının altına düşmesi dikkat çekti. SAP %1,04, Adidas %1,81 ve Covestro %7,19 değer kaybederken Deutsche Bank %1,64 ve Daimler %0,76 değer kazandı. Zor zamanlar geçiren Shell’in, maliyet önlemleri kapsamında çalışan sayısında %7 ile %8 oranında işten çıkarma yapacağını duyurması üzerine hisse %2,05 oranında değer kaybetti.

    Amerikan borsalarında ise pozitif hava hâkimdi. Çin tarafında açıklanan olumlu PMI verisinin verdiği toparlanma sinyalleri ile gün içerisinde açıklanan GSYH, tarım dışı istihdam ve bekleyen konut satışlarında verilerin piyasa beklentisinin üzerinde gelmesi endekslerdeki yükselişi destekledi. Dow Jones %1,20, S&P 500 %0,83 ve Nasdaq %0,74 değer kazanarak günü kapattı. S&P 500 tarafında bütün sektörler günü pozitif sonlandırırken sağlık ve hammadde en çok değerlenen sektörler oldular. 50 günlük ağırlıklı ortalamanın üstünde kapanış gerçekleştiren endeks 3430 seviyesini kırması durumunda 3600 direncini test edebilir. Dow Jones endeksinde ise teknoloji hisselerine gelen yüksek talep dikkat çekiyor. Apple %1,51, Microsoft %1,48, Intel %1,15 değer kazanarak günü sonlandırdı.

    Kurumsal gelişmeler de pandemi sürecinde en çok etkilenen eğlence parklarından 28.000 kişi çıkaracağını açıklayan Walt Disney %1,05 değer kaybı yaşadı. Duke Energy için NextEra tarafından yapılan devasa teklifin sonuçları halen belli olamasa da hisse %7,46 değer kazanarak günü bitirdi. Huawei’ye hafıza kartı satmak için gerekli olan lisansları çıkartamaması ve kargolama sürecinin iptal edilmesi üzerine Micron %7,39 kayıp yaşadı. Nikola tarafında ise GE ile olan ortak elektrikli traktör ve kamyonet üretimi anlaşmasının kurtarılma umudu hisselerde %14,54 değer kazancına yol açarken GE’de ise %1,80 artış yaşandı. Bölüm 11 iflas korumasına başvuran kayaç petrolü üreten Oasis Petroleum %31,61 değer kaybetti. Bu gün doğrudan listeleme ile borsaya kote edilen veri madencilik firması Palantir ise $10 seviyesinden açılış yaparken %31,03 değer kazancıyla günü bitirdi.

    Bu gün açıklanan Japon Ağustos Sanayi Üretimi beklentinin üzerinde %1.7 olarak gerçekleşti. Çin Eylül PMI verileri önceki açıklanan verinin ve beklentinin üstünde 51.5 olarak gerçekleşti. Avrupa’da İngiltere gayri safi yurt içi hâsıla verisi yıllık düzeyde beklentinin üstünde -21.5% olarak gerçekleşti. Almanya’da işsizlik oranları beklentilerden iyi gerçekleşerek %6.3 oldu. Amerika’da ise ADP tarım dışı istihdam verisi önceki verinin bir hayli üstünde 749k oldu. Çeyreklik bazda Gayri safi yurt içi hâsıla ve Eylül ayı MNI Chicago PMI verisi ise sırasıyla %31.4 ve 62,4 olarak gerçekleşti.

    Yarın açıklanacak veriler arasında Japonya’da Tankan Büyük İmalatçılar endeksi, İngiltere Fransa ve Almanya PMI verisi, Amerika işsizlik haklarından yararlanma, kişisel gelir ve gider, ISMimalat endeksi, inşaat harcamaları ve PMI verileri takip edilecek.

    Kaynak İş Yatırım
    Hibya Haber Ajansı