CLOSE

Suggested:

    ABD & Avrupa hisse senedi piyasaları

    ABD & Avrupa hisse senedi piyasaları

    Başkan Trump’ın önlem amaçlı hafta sonu hastaneye kaldırılmasının ardından, dün taburcu edilmesi ile birlikte haftanın ilk işlem gününde dünya endekslerinde alıcılı bir seyir izlenmişti. Bugün ise ekonomik veri akışının zayıf olması ve mali destek paketi ile ilgili henüz elle tutulur bir açıklamanın yapılmaması ile birlikte, ABD vadeli kontratları seans öncesinde yatay işlem gördü. ABD basınında çıkan haberler Trump’ın tekrardan seçilme ihtimalinin giderek azaldığını belirtiyor. Başkanın seçim kampanyasını yürüten bazı üst düzey yetkililerin de testlerinin pozitif çıkmasının ardından seçime bir aydan az bir süre kala nasıl bir yol izleneceği belirsiz. Başkan Powell’ın bugün yaptığı konuşmasında mali destek paketinin ekonomik toparlanma için öneminin altını tekrardan çizmesinin ardından endekslerde karışık bir seyir görüldü. Seansın bitimine son bir saat kala başkan Trump’ın yaptığı açıklama piyasada şok etkisi yarattı. Beyaz Saray’ın seçim sonrasına kadar destek paketi pazarlığını durdurmasını söylemesinin ardından hisse senetleri negatife döndü. Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq günü sırasıyla %1,34, %1,4 ve %1,57 oranlarında ekside kapattı. Avrupa endeksleri seans ortasına kadar sakin bir seyir gerçekleştirirken, ABD piyasalarının açılmasına yakın hareketlilik arttı. Almanya tarafından açıklanan toplam yeni imalat siparişlerinde görülen artış önemliydi. Detaylara bakıldığında ise yabancı odaklı büyümenin yerini yerli büyümeye bıraktığı görüldü. Dax, Euro Stoxx 50 ve FTSE 100 endeksleri günü sırasıyla %0,61,%0,41 ve %0,12 oranlarında primle kapattı.

    S&P 500 endeksinde on bir sektörden sadece biri primlenirken, altyapı hisseleri endeksi yukarı taşıyan sektör oldu. Günü %0,86 oranında artıda sonlandırdı. İletişim hizmetleri, takdirsel tüketim ve teknoloji sektörlerinde yaşanan satışlar endeksi baskıladı. Pandemiden kötü etkilenen uçak üreticilerinden Boeing, bugün paylaştığı öngörünün ardından günü %6,81 ekside sonlandırdı. 10 yıllık yeni uçak talebi tahminini bir yıl öncesine göre %11oranında düşürdü. Boeing, dünya havayollarının önümüzdeki 10 yıl içinde 2,9 trilyon dolar değerinde 18,350 uçağa ihtiyaç duyacağını paylaştı. Yeni I-Phone modellerinin tanıtılmasının beklenildiği Apple organizasyonun tarihi belli oldu. 13 Ekim olarak duyuruldu. Şirket hisseleri ise günü %2,87 oranında düşüşlerle sonlandırdı. FAANG hisselerinden Facebook, Amazon, Alphabet ve Netflix de teknoloji şirketlerine gelen satışlarla birlikte günü %2,15 ila %3,1 oranlarında ekside tamamladı.

    Dax endeksinde on sektörün altısı günü artıda kapatırken, finans ve endüstri hisselerine gelen alımlar endeksi yukarı taşıdı. Sektörler sırasıyla %1,52 ve %1,35 oranlarında primlendi. Gayrimenkul ve teknoloji hisselerinde gelen satışlar endeksi baskıladı. Daimler’in, elektrikli araba segmentindeki iştahını yatırımcılarıyla yaptığı görüşmede altını tekrardan çizmesi ve 2025 yılına kadar olumsuz piyasa koşullarında bile şirket marjlarında çift hanelere kadar iyileşme beklediğini açıklaması, hisseye olumlu yansıdı. Günü %0,63 oranında kapatırken, bu haber diğer otomotiv üreticilerini de pozitif etkiledi. Volkswagen ve BMW günü sırasıyla %2,06 ve %1,28’lik yükselişlerle sonlandırdı. Dünkü momentumunu sürdüren Deutsche Bank ise günü %5,64 oranında artıda kapattı.

    Ekonomik veri akışı zayıf bir günü geride bıraktık. Almanya’nın açıkladığı aylık bazdaki toplam yeni imalat siparişleri, beklentilerin üzerinde ve bir önceki veri setine göre 17 baz puan artarak %4,5 olarak açıklandı. Alt kalemlere bakıldığında ise %10,2 oranında ekside seyreden yerli siparişlerin bu dönem %1,7 oranında arttığı görülürken, yabancı odaklı siparişlerin ise bir önceki verinin, %14,4, oldukça altında %6,5 olarak paylaşıldı.

    ABD de bugün açıklanan ticaret dengesi rakamları yatımcılar tarafından takip edildi. Aylık bazda ithal edilen ürünlerin ve hizmetlerin değeri $ 231,67 milyar’dan $ 239,04 ‘a genişledi. İhraç edilen ürünlerin ve hizmetlerin değerinin ise $168,11 milyar’an $ 171,94‘e büyüdüğü paylaşıldı. Net ticaret dengesi ise beklentilerin üzerinde $ 67,1 milyar tutarında açık verdi.

    Yarın ABD tarafından paylaşılacak MBA ev kredisi başvurularındaki değişim takip ediliyor olacak. Almanya’nın açıklayacağı aylık bazdaki endüstriyel üretim ile birlikte imalat ve inşaat endeks değerleri önem kazanacak.

    Kaynak İş Yatırım
    Hibya Haber Ajansı