ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvuruları son haftada 881.000’e gerileyerek son 23 haftanın en düşüğüne indi. Fed, yetkisi dahilinde rekor parasal teşvikler, swap anlaşmaları ve düşük faiz ile piyasalara destek sağlarken mali desteğin ise artırılması gerektiği görüşünü korurken, özellikle istihdam piyasasının güçlendirilmesinin son derece önemli olduğunun da altı her açıklamada çiziliyor.
Yurtiçine baktığımızda ise dün Türkiye İstatistik Kurumu, Ağustos ayında tüketici fiyatlarının %0,86 artış kaydettiğini açıkladı. Böylece yıllık enflasyon %11,77 oldu. Piyasalarda enflasyonun aylık bazda %1 civarı artması bekleniyordu. Mayıs ayında 7,27 seviyesine çıkarak rekor tazeleyen Dolar/TL kuru, rekor sonrası ise en düşük 6,68’i görmesinin ardından, dün ise yeni bir tarihi zirve seviyesi olan 7,4522 seviyesini gördü.
Kurda yaşanan yükselişte etkili olan gelişmelerin başında TL’de negatif haber akışının etkisi büyük. Rezervlerdeki azalma, merkezin faiz artırmasında geciktiği algısı, enflasyonun yüksek olması, cari açıktaki artış ve faiz getirisinin olmaması nedeniyle döviz talebindeki artışla beraber Doğu Akdeniz meselesi de jeopolitik risk yaratıyor.
Gelişen ülke paraları son haftaya kadar dolardaki kayıp ile yükselirken TL ise baskı nedeniyle negatif ayrışıyordu. Bu hafta ise dolar, birçok gelişen ülke parası karşısında değer kazanıyor ve kur da dolardaki artışın da etkisiyle yükselişine devam ediyor. BIST100 endeksi tarafında ise, günün ilk yarısında satış ağırlıklı bir seyir izlenirken öğleden sonra satışların durulmasıyla endeks 1.080 puan civarında dengelendi. Piyasa dar bir bantta hisse bazında hareketlerin ön plana çıktığı bir gün geçirdi. Endekste kısa vadede 200 g HO’nın geçtiği 1.073 seviyesinin destek olması beklenirken, yukarı yönde 1.100 seviyesinin üzerinde olabilecek alımlar yükselişi destekleyecektir
Kaynak İnfo Yatırım
Hibya Haber Ajansı