CLOSE

Suggested:

    Günlük strateji

    Günlük strateji

    BIST100 endeksi Cuma günü, %1,04 oranında kazançla 1.192,73 puandan tamamladı. Endeksin günlük hareket bandı 1.183,08- 1.193,83 aralığında gerçekleşirken, Bankacılık endeksi %2,72, Sınai endeks ise %0,49 oranında artışlarla günü tamamladılar. Küresel piyasalarda haftanın son işlem günü ABD'de endeksler ekonomik destek paketine ilişkin belirsizlik ve açıklanan makroekonomik verilerin etkisiyle karışık seyirle kapandı. ABD'de Cuma günü açıklanan verilere göre, Perakende Satışlar, Eylül’de aylık %1,9 artarak piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşti. Sanayi Üretimi ise, Eylül’de aylık %0,6 geriledi. Piyasa beklentisi artış yönündeydi. ABD Federal Hükümetinin Bütçe Açığı 2020 mali yılında toplam 3,1trln USD rekor seviyeye ulaştı. Yurtiçinde ise Cumhurbaşkanı Erdoğan Cumartesi günü, Zonguldak'ta Fatih sondaj gemisinde yaptığı açıklamada Karadeniz'de bulunan doğalgaz rezervinin 320'den 405mlr metreküpe yükseldiğini duyurdu. Yeni haftada 22 Ekim Perşembe günü gerçekleştirilecek olan TCMB Para Politikası Toplantısı takip edilecek. Kur cephesinde son zamanlarda yaşanan hareketlilik ve bozulan enflasyon görünümü bu toplantıdan çıkacak olan kararları daha da önemli hale getirdi. Piyasa beklentisi Merkez Bankası’nın gösterge faiz oranında 200bp artırım kararı vereceği yönünde.

    Bu sabah Asya piyasaları gelen pozitif makro ekonomik veriler ile Çin Sanghay borsası hariç alıcılı seyrediyor. Çin'de GSYİH 3. çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre %4,9 yükseldi. Veri 2. çeyrek büyümesinin üzerine çıkmayı başarsa da piyasa beklentisinin altında kalması ile Çin borsası hafif satıcılı seyretmekte. Ülkede Perakende satışlar Eylül'de %3,3, Sanayi Üretimi ise %6,9 yükseldi. Japonya'da ise İhracat Eylül ayında son 7 ayın en hafif gerilemesini kaydetti. Eylül ayında ihracat bir önceki senenin aynı dönemine göre %4,9 geriledi. ABD vadelilerinde ise teşvik paketi görüşmelerinde ilerleme için tarafların Salı gününü işaret etmesi olumlu bir hava yaratmış durumda. Geçtiğimiz haftayı 1.190 üzerinde güçlü kapatan BIST100 endeksinin yeni haftaya pozitif bir görüntü ile başlamasını ve 1.200 direncincini hedeflemesini beklemekteyiz.

    Veri gündemi: Bugün, ABD’den hazine bütçe dengesi verisi takip edilecek.

    Şirket Haberleri

    • Avivasa Emeklilik (AVISA): Şirketin 01.01.2020-30.09.2020 dönemine ait prim üretimi; hayat dalı 932,13mn TL, hayat dışı 51,13mn TL olmak üzere toplam 983,26mn TL olarak gerçekleşmiştir.
    • Ayen Enerji (AYEN): Ayen Enerji A.Ş.'nin sermayesinin ve oy hakkı veren paylarının %100'üne sahip olduğu Ayel Elektrik Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş.'yi devralması suretiyle gerçekleştirilecek kolaylaştırılmış usulde birleşme işlemine ilişkin olarak hazırlanan duyuru metnine onay verilmesi talebi; SPK tarafından olumlu karşılanmasına karar verilmişitr. Karar 2020/63 Sayılı 15.10.2020 tarihli SPK Bülteni'nde yayımlanmıştır.
    • Duran Doğan Ambalaj (DURDO): Şirketin 16.10.2020 tarihinde almış olduğu Yönetim Kurulu Kararına istinaden, AB ülkelerinde karton ambalaj pazarlama ve satış faaliyetlerini yürütmek amacı ile, Hollanda'da %100 hissedarı olacağı, "Duran Dogan Europe B.V." adı altında, sermayesi 1 Euro olan, bir şirket kurma kararı almıştır. 
    • Kardemir Demir Çelik (KRDMA, KRDMB, KRDMD, Sınrılı Pozitif): Şirket, TCDD'nin 16.07.2020 tarihinde açmış olduğu uluslararası ray tedariki ihalesini kazanmıştır. Bu kapsamda yapılan tedarik anlaşmasıyla, 30.950 ton ray satışı gerçekleştirilecek olup teslimatı 195 günlük süre içinde yapılacaktır.
    • Kartonsan (KARTN, Pozitif): Şirket, 2.837.014,2 TL çıkarılmış sermayesinin %2543,6244 oranında bedelsiz artırılarak 75mn TL'ye çıkarılmasına karar verildiğini açıklamıştır.
    • Kontrolmatik Teknoloji (KONTR): Meram EDAŞ Sorumluluk Alanı içerisinde Kimyasal Enerji Depolama İşi 380 bin USD+Kdv Toplam Değerlendirme bedeliyle Kontrolmatik Teknoloji Enerji ve Mühendislik A.Ş. uhdesinde kalmıştır; 380bin USD+Kdv olan sözleşme bedeli sözleşme tarihindeki TCMB satış kuru üzerinden TL'na dönülecektir.
    • Oyak Çimento (OYAKC, Nötr): Şirkete ilişkin stratejik planlar ve çimento sektöründeki hedefler doğrultusunda Şirketin %100 oranında iştirak ettiği OYAK Beton Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile, SPK'nun Seri: II, N 23.2 sayılı Birleşme ve Bölünme Tebliğ'i, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu, 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu ve ilgili diğer mevzuat hükümleri çerçevesinde Şirket çatısı altında birleşmesi niyetiyle görüşmelere başlanmasına karar verilmiştir.
    • RTA Laboratuvarları (RTALB): Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdürlüğü ile SARS-Cov-2(2019- nCov)RT-qPCRTespit Kitinin temini hususunda akdedilen Sağlık Market Tıbbi Malzeme Çerçeve Anlaşması kapsamında, Firmaya 500 bin adet ürün siparişi verilmiştir. Bu sipariş ile toplam sipariş adedi 2mn teste ulaşmıştır. İlk 500 bin testin teslimatı gerçekleştirilmiş olup teslimatlar Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nün istekleriyle tüm hızıyla sürdürülmektedir.
    • Seyitler Kimya (SEYKM): Şirketin 16.10.2020 tarih ve 385 sayılı Yönetim Kurulu Toplantısında; Şirketin büyüme stratejisi doğrultusunda faaliyet alanını genişletmek ve ürün portföyünü büyütmek amacıyla son yıllarda hızlı büyümesiyle dikkat çeken kişisel bakım ve kozmetik sektöründe yatırım fırsatlarını değerlendirmek ve üretim için gerekli fizibilite ve proje çalışmalarına başlanmasına oybirliği ile karar verildi.

    Kaynak Piramit Menkul
    Hibya Haber Ajansı