CLOSE

Suggested:

    Kiraz hasadı başladı

    Kiraz hasadı başladı

    Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, İzmir Kemalpaşa Kiraz Hasadı Şenliği'ne video konferansla bağlandı.

    İzmir'in yanı sıra kiraz hasadının başladığı Afyon, Amasya, İzmir, Malatya, Manisa ve Muğla'ya da bağlanan Bakan Pakdemirli, dünyada kiraz üretiminde birinci sırada, ihracatta ise dördüncü sırada yer alındığını söyledi.

    Pakdemirli, geçen yıl 834 bin dekar alanda, 664 bin ton kiraz üretildiğine işaret ederek, ''Ağaç başına verim 31 kilogram, dekar başına verim ise ortalama 734 kilogram oldu. Toplam üretimin tüzde 65'ini üreten ve ilk ona giren illerimiz Konya, İzmir, Bursa, Manisa, Amasya, Afyon, Isparta, Niğde, Denizli ve Çanakkale. Yani Anadolu, kuzeyinden güneyine, doğusundan batısına kadar, tam bir kiraz yurdu. Kirazdaki 2018/2019 dönemi yeterlilik derecemiz de yüzde 114,8. Dolayısıyla bu da bizim kiraz işini oldukça doğru yaptığımızı,  yönettiğimizi gösteriyor.'' dedi.

    Bakanlıkça kiraza verilen destekleri hatırlatan Pakdemirli, şöyle konuştu:

    ''Standart fidan kullanım 100 TL/da desteğimiz, sertifikalı diğer fidan kullanım 280 TL/da desteğimiz, mazot desteğimiz 15 TL/da, gübre desteğimiz 4 TL/da, katı organik-organomineral gübre desteğimiz 10 TL/da, bunun yanında organik tarım desteği, iyi tarım uygulamaları desteği, küçük aile işletmesi desteği, biyolojik ve biyoteknik mücadele desteği, toprak analizi desteği ve düşük faizli yatırım ve işletme kredisi kullandırılması kalemlerinde de üreticimizin yüzünü güldüren özel destekler ve teşvikler verdik. Yani biz diyoruz ki destek bizden kiraz üretmek sizden.''

    Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, şenlikte  ''dijital bir devrim olacak'' diye tabir ettiği ve lansmanı yapılan dijital tarım pazarının önemine değindi.


    Hibya Haber Ajansı