CLOSE

Suggested:

    Mutluluğu ödünç almak: Pandemi sürecinde sistem 3 (System 3) ile geleceği pazarlamak

    Mutluluğu ödünç almak: Pandemi sürecinde sistem 3 (System 3) ile geleceği pazarlamak

    Türkiye’de genel olarak umutlu olup olunmadığı sorulduğunda, olumsuz bir cevap alınması oldukça olasıdır. Bu umutsuzluğa rağmen Korona döneminin sonunu hemen herkes umutla beklemektedir, çünkü Korona ayrıştırıcı bir kimliği olmayan ortak bir düşmandır. Bu umut temasının pazarlama aktivitelerinde doğru bir şekilde kullanılması ise, markaların pandemi sürecinde satışlarını artırmalarını sağlayabilir.

    İş profesyonelleri tüketicilerin düşünce sistemlerini iki sistem ile tanımlıyor. Birinci sistem (System 1) içgüdüler ve sezgilerle hareket etme, ikinci sistem ise (System 2) düşünerek ve bilinçli hesaplamalar yaparak hareket etme. Örneğin birinci sistem tüketicilerin, atıştırmalık gibi ürünleri oldukça sezgisel, içgüdüsel veya alışkanlık bazlı tükettiğini savunurken; ikinci sistem tüketicilerin düşünerek, hesap yaparak karar verdiklerini savunmaktadır.

    Diğer taraftan üzerinde yeni yeni üzerinde konuşulmaya başlanan üçüncü bir sistem (System 3), özellikle pandemi sürecinde, satın alma davranışlarında daha önce olmadığı kadar belirgin bir rol oynamaktadır. Üçüncü sistem (System 3), hayal etme, ‘gelecekteki kendi’ için karar vermektedir. Bu sistem hem birinci ve ikinci sistemin karışımı, hem de ikisinden çok daha farklı bir eksende rol almaktadır. Bu sistemde tüketici kendini bir marka ile etkileşime girerken hayal eder. Çevresel ve içsel faktörleri değerlendirir ve bu faktörlerin yansımalarını düşler. Örneğin karantina sürecinde bir markadan elbise alan bir kadın, bu elbiseyi deniz kenarında giydiği zaman ne kadar mutlu olabileceğini veya arkadaşlarının tepkilerini düşleyerek elbiseyi almak isteyebilir. Elbiseyi evde denediği zaman satın aldığı mutluluk ise, Korona sürecinden sonra yaşayacağı tatminin kısa bir süreliğine bile olsa ödünç alınmasıdır.

    Düşlemek ve hayal kurmak insanlığın temel yetkinliklerindendir. Üçüncü sistemin etkisi ise özellikle günlük hayatın etkilerinin baskılandığı günümüz süresince iyice artmaktadır.

    Evde kalan bireylerin, evden çıktıklarında kendilerini nasıl hayal edeceklerini yönlendirebilen markalar, pandemi sonrasındaki alışveriş döneminde ve pandemi sürecinde kazançlarını artıracaktır.

    Hem Türkiye’de, hem de global mecralarda, System 3 konusunda dört senedir çalışan Uservision’dan, konu ilgili daha fazla bilgi alınabilir. Uservision danışmanlarıyla fikir geliştirmek için corona.user.vision sitesi üzerinden danışmanlık randevusu alabilirsiniz.


    Hibya Haber Ajansı