CLOSE

Suggested:

    Piyasaların yönü

    Piyasaların yönü

    BIST100 …Dünya Borsaları Toparlanma Çabası İçerisinde… Koronavirüs salgını kaynaklı gelişmeler ve jeopolitik gerilimlerin gündemde kaldığı haftanın ilk işlem gününde BIST100 endeksi %0.97 değer kazancıyla 1,097 puana yükseldi. Kur tarafında yaşanan gelişmeler TL varlıklardaki yükseliş isteğini köreltiyor. Sepet kur 8.14 ile tüm zamanların en yüksek seviyesinde. ABD teknoloji hisselerindeki satış dalgasının hafiflemesi ve yurt dışındaki toparlanma eğilimiyle birlikte endeksin güne artıda başlaması beklenebilir. 1,100 seviyesinin aşılması durumunda endeksteki yükseliş 1,130 bölgesine yönelebilir. Aşağı yönlü hareketlerde ise 1,065 puan seviyesinin aşağı yönlü kırılması teknik olarak beraberinde satışların derinleşmesine neden olabilir.

    USDTRY… Kurdaki Yukarı Yönlü Hareket Sürüyor… Uzunca bir süredir diğer gelişen piyasa ülke para birimlerinden negatif ayrışan TL'deki satış baskısı devam ediyor. Geçtiğimiz hafta 7.46 seviyesini test eden Dolar TL kuru bu haftada da rekorunu tazeledi. Enflasyon ve cari açıktaki yükseliş, bütçe açığındaki artış ve jeopolitik riskler 7.50 seviyesini psikolojik direnç noktası olarak öne çıkıyor. 7.40'lı seviyelerin üzerinde kalındığı sürece yukarı yönlü fiyatlamaların devam etmesi beklenebilir.

    EURTRY… TL Majör Para Birimleri Karşısında Zayıf Bir Görüntü Veriyor… TL varlıklar yeni haftaya da majör para birimleri karşısında zayıf bir görünümle başladı. Euro'nun global bazda zayıf bir görünüm sergilemesine karşın Euro TL kuru tüm zamanların en yüksek seviyesine yakın işlem görüyor. Bu hafta Perşembe günü gerçekleştirilecek Avrupa Merkez Bankası toplantısı piyasaların takibinde olacak.

    EURUSD …Dolar Euro Karşısındaki Kayıplarını Geri Alma Çabasında… Euro Bölgesinde anlaşmasız Brexit korkusu geri döndü. İngiltere Başbakanı Boris Johnson AB ve İngiltere arasındaki geçiş dönemi müzakerelerinde 15 Ekim tarihine kadar anlaşma sağlanamadığı takdirde yeni bir serbest ticaret anlaşması yapılacağını düşünmediğini ifade etti. Euro dolar karşısında kısmi bir değer kaybıyla 1.1820 seviyelerine geri çekildi. Euro Bölgesinin lokomotifi Almanya'da sanayi üretimi Temmuz ayında beklentilerin çok altında kaldı. Dolar endeksi ABD piyasalarının tatil nedeniyle sınırlı işlem gördüğü haftanın ilk işlem gününde yukarı yönlü hareketini devam ettirdi.

    XAUUSD… Doların Güç Kazanmasıyla Baskı Altında Kaldı… ABD-Çin geriliminde tansiyonun düşmesi sonrasında altın fiyatları Kovid-19 aşı çalışmalarını takip ediyor. Dün ekonomik toparlanmaya ilişkin olumlu beklentilerle hafif düşen ons altın vaka sayılarındaki artış ve öncü merkez bankalarının yöneticilerinden gelen parasal genişlemenin bir süre daha devam edeceğine ilişkin sinyallerden destek buluyor. 1920 $ seviyesi üzerinde kalındığı sürece altının ons fiyatındaki yukarı yönlü hareketin devamı beklenebilir. ABD Başkanı Donald Trump dün düzenlediği basın toplantısında Çin ile ekonomik ilişkileri durdurma konusunda niyetli olduğunu söylese de bunun piyasada bir karşılığı olmadı.

    GAUTRY… Haftaya Yatay Başlayan Altın 463 TL Seviyelerinde Fiyatlanıyor... Dolar TL kurunun 7.40 altının ons fiyatının 1920 $ seviyesi üzerinde tutunması gram altın fiyatlarındaki yükseliş olasılığını artırmakta.

    BRENT… Global Piyasalarda Enerji Fiyatları Geriledi… Rusya ve Suudi Arabistan'ın üretim kesintisi taahhütlerine uyduklarını teyit etmelerine karşın Suudi Arabistan'ın Asya kıtasındaki müşterilerine sattığı petrolde indirime girmesi sonrasında enerji fiyatları geriledi.

    S&P500… Geçen Haftaki Satışların Ardından Dengelenme Çabasında… ABD'de teknoloji hisselerindeki satış dalgası hafiflemiş durumda. Küresel piyasalardaki fiyatlamalarda aşı çalışmaları ve Trump'ın Çin konusundaki tutumu etkili oluyor. ABD'de teşvik paketi müzakereleri bugün yeniden görüşülmeye başlanacak.

    Kaynak Alan Yatırım
    Hibya Haber Ajansı