CLOSE

Suggested:

    Piyasaların yönü

    Piyasaların yönü

    BIST100…Küresel Hisse Senedi Piyasalarında Oynaklık Görülüyor… Kur tarafındaki olumsuz gelişmeler ve jeopolitik riskler TL varlıklar üzerinde ekstra satış baskısı yaratmakta. ABD'de hisse senedi piyasalarındaki satış dalgasının yurt içi piyasalara yansıması olumsuz oldu. Global piyasalarda genel bir trend değişimi olduğunu söylemek için erken olduğunu söylemekle birlikte, yurt dışı piyasalarda teknik kar realizasyonu beklentisi devam ediyor. BIST100 endeksi dün %0.66 değer kaybıyla 1,090 puandan tamamladı. . Destek seviyesi olarak 1,060 ve 1,070 seviyeleri izlenebilir. Yeni işlem gününde Asya piyasaları Astra Zeneca'nın aşı çalışmalarını bir deneğin rahatsızlanmasının ardından durdurması üzerine geriledi. ABD vadelileri dünkü kayıplarını telafi etme çabası içerisinde artıda.
     
     
    USDTRY…Dolar Global Bazda Güçlenirken, TL Varlıklar Zayıf Bir Görünüm Sergiliyor… Küresel piyasalardaki satış baskısı gelişen piyasa ülke para birimleri üzerinde baskı yarattı. Dolar TL kuru 7.48 ile tüm zamanların en yüksek seviyesine yükseldi. Dolar endeksi güçlü bir görünüm sergilemeyi sürdürüyor. Cari işlemler ve bütçe açığı, zayıf büyüme ve negatif reel faizler makroekonomik risk faktörleri olarak öne çıkıyor. Jeopolitik olarak Doğu Akdeniz meselesi eksenindeki gelişmeler ve Avrupa Konseyi toplantısında Türkiye'ye yaptırım seçeneğinin masada olması risk iştahının zayıf olmasına neden oluyor.
     
     
    EURTRY… Euro Global Bazda Zayıflasa da TL Kayıplarını Geri Alma Konusunda Zorlanıyor… Türk lirası cinsinden varlıklar majör para birimleri karşısında direnç göstermekte zorlanıyor. Euro TL kuru geçen haftaki yükseliş momentumunu kaybetse de yukarı yönlü hareketini sürdürüyor.
     
     
    EURUSD…1.1880 Seviyesi Altında Tutundu… Hisse senedi piyasalarındaki oynaklık ve risk iştahındaki düşüşle birlikte dolar global bazda değer kazandı. ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin ile gerilimi yükseltebilecek açıklamaları, anlaşmasız Brexit endişesi ve ECB'nin Perşembe günü güvercin tonda mesaj vereceği beklentileri ile Euro Dolar paritesi 1.1778 seviyelerine kadar gerileyerek Eylül ayının en düşük seviyesine yöneldi.
     
     
    XAUUSD…1920 $ Seviyelerinde Sıkıştı… Ons altın doların güçlenmesiyle birlikte 1,908 $ seviyesine kadar geriledi. ABD'de bu hafta başlayacak yüksek miktarlı tahvil arzları öncesinde geçtiğimiz ayların popüler değerli madeni alıcı bulmakta zorlanmakta. ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin hakkındaki açıklamaları ve gerilimi artıracak tonda açıklamalarına rağmen altının ons fiyatı değer kaybetti. Yarınki Avrupa Merkez Bankası toplantısı ve Cuma günü açıklanacak ABD tüketici enflasyonu verisi yatırımcıların gündeminde.
     
     
    GAUTRY… Dolar TL Kurundaki Yükselişten Destek Buluyor… Gram altın Dolar TL kurundaki yukarı yönlü hareket ve ons fiyatındaki düşüş ekseninde dengelendi. Dün 460 TL seviyesinin altına sarkan gram altın yeni işlem gününde 465 TL seviyelerinde işlem görüyor.
     
     
    BRENT…Brent Petrol 40 $ Seviyesinin Altına İndikten Sonra da Kayıplarını Sürdürdü… Koronavirüs salgınında ikinci dalganın başlaması ve enerji talebinin azalacağına yönelik beklentiler Brent petrolün varil fiyatının sert bir şekilde gerilemesine yol açtı. Yaklaşık 2 aydır 42-45 $ bant aralığında sıkışan brent petrolün varil fiyatı 40 $ seviyesinin altına düştü.
     
     
    S&P500…Resmi Tatil Sonrası Açılışta Sert Geriledi… Pazartesi günü resmi tatil nedeniyle sınırlı süreli işlem gören ABD hisse senedi piyasaları yeniden açılmasıyla birlikte sert bir şekilde düştü. S&P500 endeksi vadeli işlemlerde %2.5'un üzerinde değer kaybetti. Haziran ayından bu yana ralli yapan teknoloji şirketlerinde geçen hafta başlayan satışlar yeni haftada da devam etti. Elektrikli otomobil üreticisi Tesla'nın beklentilerin aksine S&P500 endeksine girememesi sonrasında hisseleri %20'nin üzerinde değer kaybetti. ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin hakkındaki açıklamaları da risk iştahını düşüren bir diğer faktör olarak öne çıkıyor.

    Kaynak Alan Yatırım
    Hibya Haber Ajansı