CLOSE

Suggested:

    Piyasaların yönü

    Piyasaların yönü

    BIST100… Global Risk İştahında Toparlanma Gözlendi… BIST100 endeksi yurt dışındaki gelişmelerin etkisiyle güne yataya yakın artıda başladıktan sonra Avrupa hisse senetleri piyasalarındaki alıcı seyre paralel olarak yükselişe geçti. Global satış baskısının durmasıyla birlikte hisse senedi piyasaları dün genel itibarıyla pozitif bir görünüm sergiledi. Astra Zeneca'nın aşı deneylerine ara verme kararı sabah saatlerinde endişeye neden olurken, günün geri kalanında Dr. Fauci'den gelen açıklamalar ve ABD hisse senedi piyasalarındaki satış baskısının hafiflemesiyle normalleşme çabası içerisine girdi. Global piyasalardaki risk iştahıyla günü %0.93 değer kazancıyla 1,099 puandan tamamladı. BIST100 endeksinde 1,120 puan direnç, 1,070 puan seviyesi ise destek konumunda bulunuyor. Yurt içi piyasalarda Doğu Akdeniz meselesi eksenindeki jeopolitik gelişmeler öne çıkarken, yurt dışı piyasalar Avrupa Merkez Bankası faiz kararını takip edecek.
     
     
    USDTRY …Kurdaki Yukarı Yönlü Momentum Hız Kesti… Bu hafta yukarı yönlü momentumunu koruyan Dolar TL kuru psikolojik seviye olarak takip edilen 7.50 sınırına yaklaştı. Teknik olarak 7.4750 seviyelerinde direnç noktası üzerinde bulunan Dolar TL kurunun yukarı yönlü hareketini devam ettirmesi halinde 7.60 seviyeleri takip edilebilir. Gün içi işlemlerde 7.4975 seviyesine yükselirken burada kalıcı olamayarak yeniden 7.47 bandına çekildi. Doğu Akdeniz meselesi kaynaklı gelişmeler ve makroekonomik görünüm nedeniyle Türkiye'nin CDS risk primi 500 puan üzerinde seyretmeye devam ediyor. Türk ve Yunan askeri heyetleri bugün ayrıştırma usullerini görüşmek üzere NATO karargâhında bir toplantı düzenleyecek.
     
     
    EURTRY…ECB Toplantısı Öncesinde Euro Yükselişte… Makroekonomik görünüm ve jeopolitik riskler TL varlıklar üzerinde satış baskısı yaratıyor. Diğer gelişen piyasa ülke para birimlerinden negatif ayrışan TL dün Euro karşısında da zayıf bir görünüm sergiledi. Avrupa Merkez Bankası faiz kararını bugün açıklayacak.
     
     
    EURUSD…ECB Toplantısı Takip Edilecek…Brexit sonrasında AB ve İngiltere'nin çoğu konuda anlaşmaya varamamış olması ve Avrupa Merkez Bankası'nın toplantısı öncesinde parite 1.1752 seviyesine gerileyerek 12 Ağustos tarihinden bu yana en düşük seviyeye ulaştıktan sonra risk iştahının yükselmesiyle birlikte yeniden 1.18 seviyesinin üzerine çıktı. Kısa vadeli yükseliş trendinde olan paritede satışların hız kazanabilmesi için yeni teşvik paketi konusunda ABD'nin üstleneceği rol önemli. Doların kazançlarını genişletmesi durumunda 1.1690 seviyesi paritede birinci destek seviyesi olarak takip edilecektir. Avrupa Merkez Bankasının bugünkü toplantısında faiz oranlarından herhangi bir değişikliğe gitmesi beklenmezken gündemin son süreçte dolar karşısında güçlenen Euro olması bekleniyor. %2'lik enflasyon hedefinin oldukça uzağında olan Euro Bölgesi'nde Euro'nun 4-5 aylık zaman diliminde dolar karşısında güçlenmesi deflasyonist baskıyı derinleştiriyor ve bu durum bankanın enflasyon hedefine hiç yardımcı olmuyor. Lagarde'dan gelecek mesajlar takip edilecek.
     
     
    XAUUSD…1950$ Seviyesine Yöneldi… Doların global bazda güç kazanmasıyla zayıflayan altının ons fiyatı 1,920 $ seviyelerine geri çekildikten sonra ABD-Çin geriliminin etkisiyle yükseldi. Koronavirüs salgınında vaka sayılarındaki artış global piyasaları tedirgin etmeye devam ederken, ABD ve Çin arasında süregelen gerilimin global ekonomiyi yeniden şekillendirme potansiyeli bulunuyor. Diğer taraftan ABD'de gittikçe kızışan başkanlık seçimi yarışının güvenli varlık talebini artırmasıyla birlikte altının yükselişine destek olması beklenebilir.
     
     
    GAUTRY…Ons Fiyatındaki Yükselişten Destek Buldu… Altının ons fiyatındaki yükseliş ve Dolar TL kurunun 7.50 seviyesine yönelmesiyle gram altın günü bir önceki güne göre artıda tamamladı.
     
     
    BRENT…Risk İştahındaki Yükselişle Birlikte Toparlandı… 100 günlük hareketli ortalamasının altına düşen Brent petrolün varil fiyatı bu seviyelerden toparlanmayı başardı ve yeniden 40 $'ın üzerine çıktı. Hisse senedi piyasalarında yaşanan sert satışların durulması sonrasında global risk iştahının normalleşme çabaları enerji fiyatlarını da yukarı çekti.
     
     
    S&P500…Teknoloji Hisselerindeki Toparlanmayla Yükseldi… ABD'de teknoloji hisseleri global piyasaları tedirgin eden 3 günlük satış dalgasının ardından yükselişle kapandı. S&P500 endeksi %2.01 artışla 3,397 puandan günü tamamladı. ABD Başkanlık seçimleri öncesinde piyasadaki oynaklığın daha da artması beklenebilir.

    Kaynak Alan Yatırım
    Hibya Haber Ajansı