CLOSE

Suggested:

    Piyasaların yönü

    Piyasaların yönü

    BIST100…Banka Hisseleri Endekse Destek Oldu… Endeks günü yatay seyirle tamamladı. Endeks dün bankacılık hisselerindeki yükselişten destek buldu. Bankaların kredi büyümelerini yönlendirecek uygulamaların hayata geçirileceği ve yasal düzenlemelerin yumuşatılacağı beklentileri haberi etkili oldu. Diğer taraftan Karadeniz'de devam eden arama çalışmalarında yeni bir tane daha doğalgaz kaynağı bulunduğuna yönelik haberler sonrasında Çarşamba günü yükselişe geçen enerji piyasası paylarında kar realizasyonları görüldü. Bu da bankacılık endeksindeki prime rağmen endeksi aşağı çeken faktör oldu. BIST100 endeksi günü %0.06 değer kaybıyla 1,099 puandan tamamladı.


    USDTRY… Haftanın Son İşlem Günü Öncesinde Yükselişte… Haftaya yükselişle başlayan Dolar TL kuru doların global bazda değer kaybetmesiyle birlikte bu haftaki kazançlarının bir kısmını geri verdi ve önemli bir destek noktası olarak takip edilen 7.45 seviyesine tutundu. Doğu Akdeniz meselesinin seyri, diğer jeopolitik risk faktörleri, makroekonomik görünüm gibi temel katalizörler Dolar TL kuru fiyatlaması üzerinde belirleyici olmayı sürdürmesi beklenebilir.


    EURTRY… TL Varlıklar Majör Para Birimleri Karşısındaki Kayıplarını Geri Almakta Güçlük Çekiyor… Euro TL kuru ECB toplantısıyla birlikte yönünü 8.90 seviyesine çevirdikten sonra Euro'nun dolar karşısında değer kaybetmesiyle 8.80 seviyelerinde konsolide olma çabasına girdi.


    EURUSD… ECB PEPP Programının Devam Edeceğini Duyurdu… Avrupa Merkez Bankası beklentilere paralel bir şekilde faiz oranlarında değişikliğe gitmedi ve 1.3 trilyon Euro tutarındaki Pandemi Acil Varlık Alım Programının(PEPP) devam edeceğini duyurdu. Kur hedeflerinin olmadığını, euronun enflasyon üzerindeki etkilerini dikkate alacaklarını ifade etti. ECB 2021 için büyüme tahminini %5.2'den %5'e indirdi. ABD tarafında ise işsizlik maaşı başvuruları değişmeyerek 884 binde kaldı. Bu durum ABD'nin koronavirüs salgınını kontrol altına alma konusunda zorlanması ve yaygın istihdam kayıplarının sürdüğüne işaret ediyor. Gün içerisinde en düşük 1.18 seviyesini gören parite Lagarde'ın basın toplantısı sonrasında 1.19 seviyesinin üzerine çıktı. Toplantı sonrasında paritede oynaklık yükselirken yeniden 1.1812 seviyelerine geri çekildi. ABD başkanlık seçimlerine kadar paritede yön arayışının devam etmesi beklenebilir.


    XAUUSD… Global Likiditeden Besleniyor… ECB'nin Pandemi Acil Varlık Alım Programına devam edeceğine duyurması ve doların global bazda değer kaybetmesiyle birlikte ons altın 1960 $ seviyesine yöneldi. İlerleyen saatlerde doların değer kazanmasına bağlı olarak 1940 $ seviyelerine geriledi. ABD ve Çin arasında süregelen gerilim, ABD başkanlık seçimi gibi unsurlar altın fiyatlarına yukarı yönlü destek olması beklenebilir.


    GAUTRY…Ons Fiyatındaki Yükselişten Destek Buldu… Dolar TL kurundaki geri çekilmeye rağmen ons altın fiyatındaki yükseliş gram altına haftalık kazancını koruması konusunda yardımcı oldu.


    BRENT…İki Hafta Üst Üste Kayba Doğru Yöneldi… Hafta içerisinde oldukça dalgalı bir görüntü sergileyen enerji fiyatları global risk iştahına göre şekillenmeyi sürdürüyor. Brent petrolün varil fiyatı dün yeniden 40 $ seviyesine geriledi ve böylece Nisan ayından bu yana ilk kez iki haftayı da üst üste kayıpla kapamaya çok yaklaştı. ABD'de petrol stoklarındaki artış enerji talebinin toparlanmasının düşünülenden uzun süreceğine ilişkin endişeleri artırdı.


    S&P500… Endeks Kapanışa Doğru Yönünü Aşağı Çevirdi…Dün güne yukarı yönlü başlayan ABD hisse senedi piyasaları ilerleyen saatlerde gelen satış dalgasının etkisine girerek aşağı yönlü bir seyir izledi. Teknoloji hisselerindeki satış iki gün aranın ardından devam etti. Koronavirüs salgını kaynaklı endişelerin devam etmesi ve teşvik paketi görüşmelerinin düğüm olması etkili oldu. Senato'da gerçekleştirilen görüşmelerde Demokratlar 1 trilyon dolarlık teşvik paketinin yeterli olmadığı öne sürerek paketi engelleme yolunu seçti.

    Kaynak Alan Yatırım
    Hibya Haber Ajansı