CLOSE

Suggested:

    Piyasaların yönü

    Piyasaların yönü

    BIST100… Geçtiğimiz Haftayı %1.5 Primle Tamamladı… BIST100 endeksi jeopolitik riskler ve bölgesel gerilimlerin gölgesinden sıyrılma çabası içerisinde olduğu haftanın son işlem gününü %0.33 yükselişle 1,102 puandan tamamladı. Böylece haftalık getiri de %1.5 civarında gerçekleşti. Haftanın son işlem gününde havacılık ve perakendecilik sektörü öncülüğünde yükseldi. Seans kapanışında Moody's Türkiye'nin kredi notunu B2 seviyesinden B1'e düşürdü, görünümünü ise negatifte sabit tuttu. Bu haftanın ana gündem maddesi Perşembe günkü FED toplantısı olacak. Doğu Akdeniz tarafında ise Oruç Reis sismik araştırma gemisi limana döndü. Milli Savunma Bakanı bunun haklarımızdan vazgeçtiğimiz anlamına gelmediğini, ileri geri adımlar atılabileceğini bildirdi. Türk ve Yunan tarafı NATO ev sahipliğinde teknik görüşmeleri sürdürüyor. Global piyasalarda bir iyimserlik doğması halinde yurt içi piyasaların bu duruma olumlu reaksiyon gösterme ihtimali var. Endeks uzun bir süredir mevcut seviyelere sıkışmış durumda, kurdaki oynaklık azalmış durumda. Kurdaki stabilitenin sağlanması durumunda yukarı yönlü hareketlerin görülmesi beklenebilir. 50 günlük hareketli ortalama seviyesi olan 1,126 seviyesi güçlü bir direnç seviyesi olarak takip edilebilir.
     
     
    USDTRY… Moody's Türkiye'nin Kredi Notunu Düşürdü… TCMB Temmuz ayı cari işlemler hesabı verilerini açıkladı. Temmuz 2019'da 1.9 milyar USD fazla veren cari işlemler hesabı, 2020 yılının aynı döneminde 1.81 milyar USD açık verdi. Böylece 12 aylık cari işlemler açığı 14.84 milyar USD oldu. Dış kırılganlıklar Türkiye'nin ödemeler dengesi görünümünü olumsuz etkiliyor. Gün içerisinde dolardaki zayıf görünüme bağlı olarak 7.43 seviyesine kadar gerileyen Dolar TL kuru gelen tepki alımlarının etkisinde yeniden 7.48 seviyesine yöneldi. Doların global bazda güç kazanmasıyla birlikte yukarı yönlü hareketin devamı beklenebilir.
     
     
    EURTRY…8.86 Seviyelerinde… TL varlıklar gelişen piyasa ülke para birimleri karşısında zayıf bir görünüm sergilemeyi sürdürüyor. Euro global bazda güçlü kalmaya devam ediyor.
     
     
    EURUSD…FED Toplantısı Gündemde Öne Çıkıyor… FED pandeminin ekonomi üzerindeki olumsuz etkilerini giderebilmek ve önleyebilmek için para musluklarını açmıştı. Likiditedeki artış sonrasında ABD'de tüketici fiyatları Ağustos ayında beklentilerden yüksek geldi. Tüketici fiyatları endeksi Ağustos ayında aylık %0.4 artarken, yıllık %1.3 artış gösterdi. Böylece enflasyondaki artış devam ederek yükselişini art arda üçüncü aya taşıdı. Avrupa Merkez Bankası toplantısı sonrasında Euro güçlü görünümünü sürdürdü, parite 1.1850 seviyelerinde konsolide olma çabasına girdi. Güçlü Euro'nun enflasyon beklentilerini aşağı çekmesiyle birlikte Euro dolar karşısındaki kazancını üçüncü güne taşıdı. Dolar güvenli varlık talebinin azalmasıyla birlikte önemli para birimlerine karşı değer kaybetti. ABD ve Çin arasında süregelen gerilim ve AB ile müzakere edilen Brexit görüşmeleri gündemde kalmaya devam ediyor.
     
     
    XAUUSD…Global Likiditeden Destek Buluyor… ABD ve Çin arasında sürmekte olan gerilim, Brexit konusunda AB ve İngiltere'nin anlaşmalar konusunda uzlaşamaması, yaklaşan ABD başkanlık seçimleri gibi faktörler altının ons fiyatına yukarı yönlü destek olmayı sürdürdü. Geçtiğimiz hafta ECB toplantısı sonrasında 1950 $ seviyesi üzerini test eden altının ons fiyatı yeni haftaya da artıda başladı.
     
     
    GAUTRY…Ons Fiyatındaki Yükseliş Gram Altına Destek Sağlıyor… Geçtiğimiz Dolar TL kuru ve ons fiyatındaki hareketlerin ekseninde yataya yakın bir görünüm sergileyen gram altın yeni haftaya artıda başladı.
     
     
    BRENT…Perşembe Günkü OPEC+ Toplantısı Öncesinde 40$ Seviyesinde Tutunma Çabasında… Koronavirüs salgınında vaka sayılarındaki artış, ABD-Çin gerilimi ve ABD'nin petrol stoklarındaki artış enerji talebi konusundaki endişeleri beslemeyi sürdürüyor. Üretim kısıntılarının yeniden görüşüleceği Perşembe günkü OPEC+ toplantısı öncesinde 40 $ seviyesi üzerinde tutunma çabası içerisinde bulunuyor.
     
     
    S&P500… ABD Endeksleri Kritik Seviyelerde… Geçtiğimiz hafta teknoloji hisselerinin teknik düzeltme hareketiyle sert bir şekilde gerileyen ABD hisse senedi piyasaları yeni haftaya artıda başladı.

    Kaynak Alan Yatırım
    Hibya Haber Ajansı