CLOSE

Suggested:

    Powell negatif faize kapıyı şimdilik kapattı

    Powell negatif faize kapıyı şimdilik kapattı

    Fed Başkanı Powell, ekonomik görünümün yüksek oranda belirsiz ve aşağı yönlü risklerin ciddi olduğunu söyledi. Fed Başkanı Jerome Powell, ABD ekonomisinin daha önce benzeri görülmemiş aşağı yönlü risklerle karşı karşıya olduğunu ve bu risklerin, maliye ve para politikası yapıcılarının bu zorluğa karşı baş kaldırmamaları durumunda, hanehalkı ve işletmelere sürekli bir hasar verebileceğini dile getirdi. Powell ve çalışma arkadaşları, para politikasının belirlendiği Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında, ABD'de işsizliğin 1930'lardaki Büyük Bunalım'dan bu yana görülmeyen seviyelere yükselmesi ile birlikte, koronavirüs pandemisi süresince ABD ekonomisini korumak için dramatik tedbirler aldı. Yetkililer gösterge faizi neredeyse sıfır seviyesine düşürdü, açık uçlu tahvil alımlarına gitti ve aynı zamanda acil kredi programlarını başlattı. ABD Hazine tahvil faizleri ve Bloomberg Dolar Spot Endeksi Powell'ın konuşma metninin açıklanmasının ardından güniçi en düşük seviyelere inerken, Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları kazançlarının bir kısmını geri verdi. Öte yandan dün ABD’de açıklanan ÜFE 2015'ten beri en büyük düşüşü kaydetti. ABD'de ÜFE Nisan'da aylık yüzde 1,3 ile tahminlerden fazla düştü, yıllık bazda düşüş yüzde 1.2 oldu.

    Alman anayasa mahkemesinin Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) kilit önemdeki politika araçlarından birini sorgulamasının ardından euronun istikrarına ilişkin endişeleri gidermek isteyen Almanya Başbakanı Angela Merkel, euroyu savunmayı taahhüt etti. Berlin'de Çarşamba günü parlamentonun alt kanadındaki kanun yapıcılara konuşan Alman lider, Bundesbank'ın AMB'nin tahvil alım programına katılmasını güvence altına almak istediğini belirtti. Mahkemenin kararına ilişkin yanıt vereceğini söyleyen Merkel, "Anlaşmazlığı gidermek için seçeneklerin kullanılmasıyla ilgileniyorum." dedi ve Alman mahkemesinin kararını sorgulamada Avrupa Komisyonu'nun haklı çıktığını ifade etti.

    BM, 2020'nin ikinci yarısını kapsayan Dünya Ekonomik Durumu ve Beklentiler Raporu'nu yayımladı. Birleşmiş Milletler (BM), küresel ekonominin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının etkisiyle bu yıl yüzde 3,2 daralacağını öngördü. Raporda, küresel ekonominin, Kovid-19 salgınının etkisiyle bu yıl yüzde 3,2 oranında keskin bir daralma göstereceği tahmin edildi. Ekonomideki küçülmenin 1930'lardaki Büyük Buhran'dan bu yana en keskin daralma olacağına dikkat çekilen raporda, küresel ekonominin salgın nedeniyle 2020 ve 2021'de yaklaşık 8,5 trilyon dolarlık kayıp yaşamasının ve son 4 yıldaki kazanımların yok olmasının beklendiği belirtildi.

    Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, "(Kovid-19'la mücadele) Tedbirlere uyarak geçirdiğimiz 8 haftadan sonra, riskli bir gün bile tabloyu değiştirebilir" dedi. Bakan Koca, "İyileşen hasta sayımız, toplam hasta sayımızın yüzde 70ine ulaştı. 141 bin 475 hastamızdan 98 bin 889u sağlığına kavuştu. Günlük test kapasitemiz 50 bine ulaştığı halde, hastalığın gerilemiş olması sebebiyle bu düzeyde test ihtiyacı doğmuyor" şeklinde konuştu. Koca, "Sayıları 6 bin 239a ulaşan filyasyon ekiplerimiz, ilk vakadan bugüne riskli, yani 1 hastayla teması olmuş 722 bin kişiye ulaştılar. Salgının 5. haftasından itibaren istikrarlı bir iyileşme içindeyiz.Virüse fırsat tanırsak, bir ay öncesine dönmek ihtimal dahilindedir. Örnek olduğumuz dünyaya bu kez ders olabiliriz" dedi.

    Kaynak: AHL
    Hibya Haber Ajansı