CLOSE

Suggested:

    Sanayi verisinde koronavirüs salgınının etkilerini görmeye başlıyoruz

    Sanayi verisinde koronavirüs salgınının etkilerini görmeye başlıyoruz

    Mart ayında takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi yıllık bazda %2,0 daralırken (Şubat: %8,5 büyüme) mevsimsellikten arındırılmış seri aylık bazda %7,1 daraldı (Şubat: %1,9 büyüme). Öncü gösterge PMI verisi Mart ayında %8,2 daralarak 48,1’e gerilemişti (Şubat: 52,4). Nisan ayında %30,6 küçülerek 33,1 seviyesine inen PMI verisi ve %62’ye düşen imalat sanayi kapasite kullanım oranı sanayi üretiminde çok daha sert bir gerileme göreceğimizi gösteriyor.

    Ana gruplara baktığımızdaYıllık bazda en sert küçülmeyi dayanıklı tüketim mallarında (yıllık %-16,6, aylık %-11,8) görüyoruz. Dayanıklı tüketim mallarını sermaye malları (yıllık %-6,8, aylık %-14,5) izliyor. Enerji (yıllık %-1,1, aylık %-4,7) ve dayanıksız tüketim malları kategorilerinde daralma daha sınırlı. Ara malları (yıllık %2,1, aylık %-3,7) kategorisi ise aylık bazda daralırken yıllık bazda büyümeye devam ediyor.

    Alt gruplara baktığımızda Şubat ayına göre en sert daralmalar içecek imalatı (%-14.3), tekstil (%-13.8), giyim (%-20.5), bilgisayar ve elektronik (%-23.2), motorlu kara taşıtları (%-23.2) ve mobilya (%-8.9) gruplarında. Metal cevheri madenciliği (%3,6), tütün imalatı (%3,1), kimyasallar (%0,4) ve kâğıt ürünleri (%1,2) alt grupları ise aylık bazda pozitif ayrışıyor.

    Koronavirüs salgınına karşı Türkiye fabrikaları kapatma yoluna gitmese de eve kapanan nüfusu, daralan dış ve iç talebi gören sanayici üretimi azalttı. Birçok fabrika işçileri nöbetleşe çalıştırma modeline geçti. Haziran ve Temmuz aylarında ekonominin kademeli olarak normalleşmesi ile sanayi üretiminin toparlanmasını bekliyoruz.

    Kaynak İş Yatırım
    Hibya Haber Ajansı