CLOSE

Suggested:

    Yurtiçinde ekonomik faaliyetler açılmaya başlıyor

    Yurtiçinde ekonomik faaliyetler açılmaya başlıyor

    Geçtiğimiz hafta alınan kararlar ile birlikte yeni haftada bazı ekonomik faaliyetlerin normalleşme adımları kapsamında bugünden itibaren başlaması bekleniyor. Gelecek hafta ve sonrası için atılacak diğer adımlara dair Kabine’nin toplanarak kararlar alması bekleniyor. Normalleşme adımları ile piyasalardaki risk iştahının arttığını da görmekteyiz. Fakat BIST100 endeksi geçtiğimiz hafta global piyasaların gerisinde kaldı ve pozitif rüzgarı çok fazla hissedemedi. Yurtiçi piyasaların kendi iç gündemi ve dinamikleri ile kurda yaşanan yukarı yönlü hareketin etkisi ile endeks seyrini 100 bin üzerinde götüremedi ve haftayı 97.845 puanla %0,56 aşağıda tamamladı. Kur tarafında ise 7 TL üzerindeki seyir sürüyor. Bugün içerisinde veri takviminde şubat ayı işsizlik oranı seans açılışında takip edilecek olup, TL varlıklar üzerindeki etkisi sınırlı kalabilir.

    Yurtdışında ise geçtiğimiz haftadan bu yana ülke ekonomilerinde kademeli açılışlar sürüyor. Asya ve Avrupa’da atılan normalleşme adımları ile büyük şirketler faaliyetlerine başlamış durumda. Salgına dair kesin bir tedavi yöntemi bulunmamasına karşın, önlemler çerçevesinde bu süreç yönetiliyor. Asya piyasalarında bu sabah pozitif bir hava hâkim ve vadeliler cephesinde de alıcılı seyir izleniyor. Risk iştahının artması endekslerdeki pozitif havayı destekliyor. Bu iştahın artığını ise VIX endeksi de yansıtmakta. Öyle ki endeks 27 seviyesine gelerek 3 Mart tarihinden bu yana en düşük seviyesine geriledi. Hala yüksek seyrini korumasına karşın bulunduğu seviyeler itibariyle endekslerdeki alıcılı havayı destekler nitelikte olacaktır. Emtialarda ise ons altın 1700$ çevresindeki seyrini koruduğu görülüyor. Ekonomilerin açılması ons altında realizasyon getirmekte fakat anlamlı bir düşüşe işaret etmiyor. Petrol fiyatları ise yeniden açılma haberlerinin stok artış hızlarının gerilemesi ile pozitif etkilenirken şimdi virüste ikinci dalga ihtimali ile baskı altında kalıyor. Bu nedenle haber başlıkları petrol fiyatları nezdinde önemli olacak.

    Yurtiçinde ekonomik faaliyetler açılmaya başlıyor…

    Manşette Öne Çıkanlar

    o    Minneapolis Fed Başkanı Kashkari, ABD hükümetinin yardımının en çok ihtiyaç duyanlara yönlendirilmesi gerektiğini, bu şekilde yardımların bir veya iki yıl daha sürebileceğini söyledi.

    o    Çin Merkez Bankası, koronavirüs karşısında finansal riskleri savuşturmak için para politikasını daha esnek hale getireceğini ve ekonominin desteklenmesi için konjonktür karşıtı adımlar atacağını bildirdi.

    o    Japonya Ekonomi Bakanı Nishimura, koronavirüsü kontrol altına alındığı bölgelerde OHAL’in 31 Mayıs'tan önce kaldırılmasını bu hafta karara bağlayabileceklerini söyledi.

    o    Cumhurbaşkanlığı Erdoğan başkanlığında bugün 7. kez telekonferans yöntemiyle toplanacak olan Cumhurbaşkanlığı Kabinesi,  normalleşme süreci ile ilgili yeni adımları karara bağlayacak.

    o    Beyaz Saray, Cumhuriyetçi ve Demokrat Kongre üyeleri ile yeni bir tur koronavirüs yardım yasasına ilişkin resmi olmayan temaslara başladı.

    o    Çin Ticaret Bakanlığı, ABD ve AB’den ithal edilen bazı çelik ürünlere anti-damping vergileri uygulamaya devam etmeye karar verdiğini açıkladı.

    o    ABD’de nisan ayında tarım dışı istihdam 20,5 milyon kişi azaldı.

    o    BDDK Başkanı Akben, finansal istikrarın zarar görmemesi için AB normlarında tedbir aldıklarını belirterek yönetmeliğin muhatabı manipülatif bankacılık işlemler olduğunu, amacın haber ve analize dayalı yorumları engellemek değildir ifadesine açıklamalarında yer verdi.

    o    Borsa İstanbul’da bugün yatay açılış yapması bekleniyor.

     

    Kaynak: A1 Capital
    Hibya Haber Ajansı