ABD'nin Çinli öğrencileri taciz etmesine Beijing'den tepki

ABD'nin Çinli öğrencileri taciz etmesine Beijing'den tepki

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Zhao Lijiang, bugün yaptığı açıklamada, Çin vatandaşlarının meşru hak ve çıkarlarını korumak için gerekli tüm önlemleri almaya devam edeceklerini belirtti.

ABD tarafı, son zamanlarda ülkesinde okuyan Çinli öğrencileri keyfi olarak izleyip taciz etti ve kasıtlı olarak gözaltına aldı. Ayrıca kolluk kuvvetleri Çin vatandaşlarının elektronik ekipmanlarına el koymaya başladı.

Sözcü Zhao, "ABD, bir süredir ülkesinde okuyan Çinli öğrenciler hakkında rahatsız edici sorgulamalar yürütmek ve hatta öğrencilerin göz altına alınması ve onlara dava açılması amacıyla bazı suçlamalar uydurdu. Pek çok Çinli öğrenci, ABD havaalanından ayrıldıklarında Amerikan kolluk kuvvetleri tarafından uzun süre taciz edildi, cep telefonları, bilgisayarları ve diğer eşyaları keyfi olarak kontrol edildi ve hatta el konuldu. Yalnızca bu yıl Mayıs ayından Eylül ayının başına kadar, yaklaşık 300 Çinli öğrenci, geçici uçuşlarla havaalanından ayrıldıklarında ABD tarafından sorgulandı" ifadesini kullandı.

ABD'nin adı geçen eylemlerinin insan haklarını korumanın sözde sahte yüzünü tamamen ortaya çıkardığına dikkat çeken sözcü, bunun ülkesinde okuyan Çinli öğrencilerin meşru haklarını ve çıkarlarını ciddi şekilde ihlal ettiğini, aynı zamanda Çin ile ABD arasındaki normal beşeri alışveriş ve eğitim işbirliğini ciddi şekilde baltaladığını kaydetti.

Sözcü, "Bunu şiddetle kınıyoruz. ABD makamları nezdinde birçok kez ciddi girişimde bulunduk, ABD'yi hatalarını düzeltmeye ve Çinli öğrencilere karşı ayrımcılık yapmaktan vazgeçmeye çağırıyoruz" dedi.

Çin Uluslararası Radyosu

Hibya Haber Ajansı