Bakan Yumaklı: Türkiye'nin kendine yetecek zeytinyağı var

Bakan Yumaklı: Türkiye'nin kendine yetecek zeytinyağı var

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "Bizim zeytinyağı tüketimimiz 160-180 bin ton civarında. Geçtiğimiz yıldan devreden ürünler ve bu yılın hasadı ile birlikte zeytinyağında bir sorun yaşanmayacak. Türkiye'nin kendine yetecek zeytinyağı var" dedi.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, TRT Haber'e yaptığı açıklamalarında şunları kaydetti;

Geçtiğimiz yıl Cumhuriyet tarihinin rekoru kırıldı ve 440 bin ton zeytinyağı üretilecek kadar zeytin hasadı yapıldı. Bu yıl yok yılı kabul edilen daha az ürün alındığı bir yıldayız. 180 bin tonluk zeytinyağı üretecek kadar hasat yapıldı. Akdeniz ülkelerinden bazılarında bu üretimin yarısı kadar yapıldı. Bizim zeytinyağı tüketimimiz 160-180 bin ton civarında. Geçtiğimiz yıldan devreden ürünler ve bu yılın hasadı ile birlikte zeytinyağında bir sorun yaşanmayacak. Türkiye'nin kendine yetecek zeytinyağı var.

Zeytinyağı fiyatlarıyla ilgili arzla ilgili gündeme girmedi. Bir üretici kurumun iç dolaşımda olmayan bir ürünün fiyatını açıklamasıyla başladı. Bu fiyat taban fiyat gibi algılandı. Bunu kullanmak isteyenler de bunu körükleyince bir anda fiyatın iki katına çıkması gibi bir algı oluştu. Bundan dolayı gündeme geldi. Ayrıca ihracat ile ilgili bir sorun oldu. Daha doğrusu farklı ülkelerde zeytin ile ve zeytinyağı üretimi ile ilgili sorun olunca ülkemizden bu ürünün çok miktarda çekilmesi söz konusu oldu. Dökme zeytinyağının yurt dışına çıkarılmasını sınırladık. Bunun nedeni de içeride fiyatların anormal derecede armasını engellemekti.

Ayrıntılar gelecek...