Başarılı bir uzaktan eğitim programı nasıl tasarlanmalı

Başarılı bir uzaktan eğitim programı nasıl tasarlanmalı

Tüm dünyayı derinden etkileyen Koronavirüs salgını nedeniyle ülkemizde de okullarda eğitime ara verilip, 23 Mart tarihi itibarıyla online eğitim sürecine geçiş yapıldı. Okulların, öğrencilerin ve velilerin bu sistemi en verimli şekilde kullanması için nasıl bir eğitim tasarlanması ile ilgili dikkat edilmesi gereken noktaları eğitim teknoloğu, eğitimci, yazar ve İELEV Özel 125. Yıl İlkokulu/Ortaokulu Müdürü Burcu Aybat açıkladı.

23 Mart tarihinde gerek devlet okulları gerekse birçok özel okul, online eğitim programlarına geçiş yaptı. Tüm okullar bu sürecin en verimli şekilde gerçekleşmesi için uzaktan eğitim stratejileri tasarlamaya başladı. Her okulun kendi sistemini oluşturduğu bu dönemde özellikle dikkat edilmesi gereken önemli hususlarla ilgili Burcu Aybat, uzaktan eğitimde erişim, öğretim materyalleri, öğrencilerin hazırbulunuşluğu, okulun ne kadar süre boyunca kapalı kalacağı gibi birçok konuya dikkat edilerek stratejiler belirlenmesi gerektiğinin altını çizdi.

Öğrencilerin ihtiyaçlarına göre planlama yapılmalı

Burcu Aybat, bu dönemde öğrencilerin öncelikli ihtiyacına göre planlama yapılmasını gerektiğini söyleyerek “Etkili uzaktan eğitim için ders gerekleri ve öğrencilerin ihtiyaçları göz önünde bulundurularak uzaktan eğitim stratejisi oluşturulmalıdır. Bu strateji; uygun öğretim teknolojilerini belirleme, öğrencilerin teknolojiye erişimini bilme, öğretmenlerin teknolojiyi kullanma becerilerini bilme, etkileşim sağlama, ebeveynleri bilgilendirme, açık ve anlaşılır iletişim kurma ve rutinler oluşturma üzerine kurulmalıdır” dedi.

Online eğitimde 3B dönemi

İELEV Okullarında online öğretim sürecinin 3B (Beklenti oluşturma, Bilgiyi inşa etme ve Birleştirme) yöntemine göre tasarlandığını dile getiren Burcu Aybat, “İELEV Okullarında online öğretim sürecimizi 3B (Beklenti oluşturma, Bilgiyi inşa etme ve Birleştirme) yöntemine göre tasarlıyoruz. Bu yöntem sayesinde öğrencilerimiz eğitim ve öğretim sürecine doğal şekilde dahil oluyor. Beklenti oluşturma aşamasında öğretmenlerimiz öğrencilerin dikkatini konuya çekiyor. Öğretmenler öğrencilerimizin dikkatini konuya çekerken aynı zamanda da öğrencilerimizin mevcut bilgilerini gözden geçiriyor ve üzerinde durulacak konu ile ilgili düşünmelerini ve soru sormalarını sağlıyor. Bilgiyi inşa etme aşamasında genel olarak öğrencilerimiz yeni kavramlar öğrenmeye, düşünmeye, soru sormaya, paylaşımda bulunmaya, üretmeye ve araştırmaya yönlendiriliyor. Birleştirme aşamasında ise öğrencilerimiz öğrenme sürecinde elde ettikleri kazanımların ne anlama geldiğini ve bu kazanımları nerede/nasıl kullanabileceğine ilişkin çıkarımlarda bulunuyor.” dedi.

Okulda öğrenme yöntemi olarak teknolojik nesneler yaygın şekilde kullanıldığı için İELEV öğrencilerinin uzaktan eğitim sürecine hızlı uyum sağladığını söyleyen Burcu Aybat, “İELEV Okulları olarak Türkiye’deki iki “Apple Seçkin Okul”undan biriyiz. Öğrencilerimiz iPad, MacBook, güçlü eğitsel uygulamalar, Multi-touch kitaplar ve diğer dijital öğrenim nesnelerini halihazırda okulda da kullandığı için uzaktan eğitim sürecine hızlı uyum sağladı. Biz de planlamamızı bu doğrultuda yaptık ve anaokulu/ilkokulu/ortaokul/lise dahil her düzeydeki öğrenci grubumuza özel ders programları hazırladık. Ders içeriklerinde; sunumlara, metin dosyalarına, web bağlantılarına, 10-20 dakikalık etkinliklere, 5-7 dakikalık videolara, 10-20 soruluk sınavlara, e-kitaplar üzerinden yürütülen etkinliklere ve online ders anlatımlarına yer verdik. Bu içerikleri ise Zoom, K12NET, EBA, Google Classroom ve iTunes U gibi birden fazla platformu kullanarak öğrencilerimize ulaştırdık.” diyerek sözlerini tamamladı.


Hibya Haber Ajansı