BIST100 endeksi dün global piyasalardaki güçlü tablo ve içerideki atmosferin etkisi ile günü %2,23 yukarıda 98.550 seviyesinden tamamladı. İşlem hacmi 15,3 milyar TL seviyesine ulaşarak şubat ayından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Endekse en yüksek katkı havacılık sektöründe yer alan hisse gruplarından geldiği gözlendi. Dolar/TL kanadında ise 6,82 seviyesi izleniyor. Bugün yurtiçi piyasalarda haber akışlarının yanı sıra merkezi yönetim bütçe dengesinin gelmesi bekleniyor. Mart ayı salgın nedeniyle bazı kararların alındığı bir aydı ve bunun bazı verilerde yansımaları görülmüşken bütçe tarafı da kritik olabilir. Diğer yandan S-400 gündemine dair başlıklar yeniden ön plana çıkmış. Siyaset tarafındaki haber başlıklarına karşı bu dönemde temkinli olmakta fayda var.
Yurtdışında ise dün pozitif bir hava vardı. ABD ve Avrupa’da bilanço sezonu öncesinde alımların geldiği görüldü. Bu nedenle endekslerde hisse bazlı hareketlilik gelecek günlerde gündeme gelebilir. Diğer yandan dün IMF küresel ekonomi ve ülkelere yönelik büyüme tahminleri açıkladı. Küresel ekonomi için bu yıl %3,0 oranında daralma bekleyen IMF, diğer ülkelere yönelik bu yıl ki tahmini de derin bir daralma yönünde olurken, 2021 tahmini ise iyi bir sıçrama ile büyüme yönünde olduğu dikkat çekti. Bu sabah Asya borsalarında özellikle IMF tahminlerinin etkisi ile satıcılı bir seyir izleniyor. Vadeliler kanadında da hafif negatif bir tablo ön planda. Ons altın 1725$ üzerinde işlem görmekte ve özellikle Avrupa’daki vaka sayısının yatay hale gelmesi, risk iştahındaki iyimserlik altında bir miktar realizasyon getirdiği görülüyor. Petrol fiyatlarında anlaşma sonrasındaki iyimser fiyatlamanın bittiğini ve yeniden talep yönlü gelişmelere dönerek satış gördüğü dikkat çekiyor. Bu noktada ekonomik tahminlerin petrol fiyatlamaları açısından da önemli olduğunu belirtmek gerekir. Petrol fiyatlarında bugün akşam saatlerinde DOE tarafından açıklanacak stok verisi önemli olacak. Dün API verilerine göre 13,1 milyon varil artış görüldü. Kısa vadeli hareketliliği neden olabilir. Ayrıca Brent ve ham petrol fiyatları arasındaki fark geçtiğimiz haftalarda oldukça darken şimdi neredeyse 8$ kadar çıkmış durumda. Anlık olarak Brent satıcılı seyrederken, ham petrolün primli olduğu dikkat çekiyor. Bu nedenle gelecek günlerdeki iki petrol ürünü arasındaki makas farkını izlemekte fayda var.
Manşette Öne Çıkanlar
· Hindistan, 20 Nisan'dan itibaren kırsal alanda bulunan bazı sanayi kuruluşlarının açılmasına izin verecek. Hükümet ayrıca çiftçilik faaliyetlerine, yol inşaatlarına da izin verileceğini duyurdu.
· Suudi Arabistan Enerji Bakanı Prens Abdulaziz bir Salman, petrol fiyatlarının 40 dolar/varil seviyesinin altında kalmaya devam etmesi halinde, global ham petrol üretiminin 20 milyon varil/gün düşebileceğini söyledi.
· Borsa İstanbul, Olağan Genel Kurul toplantısında, 2019 kârının kullanım şeklinin, dağıtılacak kâr ve kazanç oranlarının belirlenmesi ve kâr dağıtım hususunda Yönetim Kurulunun teklifi görüşülerek karara bağlandı ve kâr dağıtımı yapılmasına karar verildi.
· Arjantin hükümeti, bir temerrüt yaşanması olasılığını savuşturmak için 314 milyar peso (4,8 milyar dolar) tutarında yeni devlet borçlanma kağıtları ihraç etti.
· New York Fed'in Açık Piyasa Hesabı Müdürü Logan, Fed'in "benzeri görülmemiş ve alternatifsiz" varlık alımları ve Banka'nın acil kredi kolaylıkları piyasaların yatışmasında etkili olduğunu, bununla birlikte piyasalar kriz öncesi seviyelere bir süre dönemeyebileceğini dile getirdi.
· Çin Merkez Bankası, ekonominin koronavirüs krizinin etkileri ile mücadelesi çerçevesinde finansal kuruluşlar için orta vadeli fonlamanın faiz oranını 20 baz puan indirerek bugüne kadar görülen en düşük seviyeye düşürdü.
· IMF, Türk Ekonomisinın 2020 yılında %5 daralacağını, 2022'de %5 büyüyebileceğini tahmin etti. Küresel ekonomi için IMF’in 2020 tahmini ise %3 daralacağı yönünde.
· Türkiye ABD'ye yaptığı S-400 teknik çalışma grubu teklifini yineledi.(Euro News)
· Borsa İstanbul’da bugün yatay açılış yapması bekleniyor.
Kaynak: A1 Capital
Hibya Haber Ajansı