İHÜ’de uzaktan eğitim süreci kampüs ortamını aratmadı

İHÜ’de uzaktan eğitim süreci kampüs ortamını aratmadı

İbn Haldun Üniversitesi (İHÜ) uzaktan öğretime en hızlı uyum sağlayan ve altyapısını buna hazır hale getiren yükseköğretim kurumlarının başında geliyor. Mart ayı boyunca uzaktan öğretim yönetim sistemi ‘Canvas’ın kullanıldığı İHÜ’de 2579 saatlik online ders işlendi.

Tüm dünya ile birlikte ülkemizde de hızla yayılan COVID-19 tedbirleri kapsamında, kampüslerde eğitime ara verilmesi kararının ardından, İbn Haldun Üniversitesi’nde (İHÜ) Hazırlık, Lisans ve Lisansüstü programlardaki online eğitimler olarak kesintisiz bir şekilde devam ediyor. Uzaktan öğretim yönetim sistemi ‘Canvas’ın kullanıldığı İHÜ’de sürecin başlamasının ardından; Diller Okulu’nda 1529 oturumda toplam 1251 saat, diğer fakülte ve bölümlerde ise 787 oturumda toplam 1050 saat olmak üzere toplamda 2316 oturumda 2579 saatlik ders işlendi.

Normal koşullarda öğrencilerin ortalama 10-15 kişilik sınıflarda ders gördüğü İbn Haldun Üniversitesi’nde, uzaktan öğretim sürecinde de her online derse ortalama 11 öğrenci aktif olarak katıldı. Ayrıca bu online ders oturumlarından 1150 adedi sistemde kaydedildi ve yaklaşık 380 GB boyutunda ders kaydı oluştu.

 

İHÜ’lüler psikososyal destek de alabiliyor
COVID-19 sürecinde gelişen duruma uyum sağlamak, YÖK tarafından yükseköğretime ilişkin alınan kararların sağlıklı ve hızlı bir şekilde akademisyenlerle paylaşılması amacıyla COVID-19 Koordinasyon Kurulu kuruldu. Ayrıca İHÜ, salgın sürecinin başından itibaren, bir arada çalışmanın risklerini bertaraf etmek amacıyla personelini evden çalışmaya yönlendiren kurumların başında yer aldı. Birim içi ve birimler arası toplantılar da online ortama taşındı. Buna göre toplam 180 oturumda 125 saat toplantı gerçekleştirildi. Salgının ortaya çıkardığı ruhsal sıkıntıları bertaraf etmek, öğrencilere psikososyal destek vermek amacıyla, İHÜ bünyesindeki Psikoterapi Uygulama ve Araştırma Merkezi (İPAM) ile Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Uygulama ve Araştırma Merkezi (REDAM) iş birliğiyle “Psikososyal Destek Birimi” kuruldu. Birim, öğrenci akademisyen ve çalışanlara online destek vermeye başladı.

Etkinlikler de online ortama taşındı
İHÜ’de eğitim-öğretim süreçlerinin yanı sıra; kültür-sanat ve spor etkinlikleri, sertifika programları ve psikososyal destek hizmetleri de online ortama taşındı. Satranç turnuvalarından güncel meselelerin tartışıldığı toplantılara, masal okuma saatlerinden şiir dinletilerine varıncaya dek pek çok etkinlik, online platform olarak çoğunlukla Zoom çevrimiçi toplantı uygulamasında hayat buluyor. Bu anlamda, söz konusu etkinlikleri düzenleyen idari birimler ve öğrenciler, 1744 oturumda toplam 880 saatlik ders-dışı etkinlik ve toplantı gerçekleştirdi. Diğer yandan İHÜ Kütüphanesindeki hizmetler de tüm araştırma, ders kaynakları ve materyalleriyle dijital olarak hizmet vermeye devam ediyor.

 

“Bu süreçte tam bir aile olduğumuzu gösterdik”
Süreci değerlendiren İHÜ Rektörü Prof. Dr. Recep Şentürk bu dönemde yükseköğretim kurumları arasında örnek gösterilebilecek uygulamalara imza attıklarını söyleyerek, “Biz İbn Haldun Üniversitesi olarak, pandeminin Türkiye’ye de gelme olasılığını öngörerek tedbirlerimizi buna göre aldık. Tüm birimlerimizi seferber ederek var gücümüzle hazırlık yapmaya başladık. Ona göre internet altyapımızı güçlendirdik. Online Öğretim Yönetim Sistemimizi (ÖYS) kurduk. Canvas programına Big Blue Botton ve Zoom programlarını entegre ettik. Tüm hocalarımıza bunların eğitimini verdik ve hocalarımızdan online deneme dersleri yapmalarını istedik. Bu programların nasıl kullanılacağına dair videolar ürettik. Eğitim ve geliştirme hâlâ devam eden bir süreç. Bu vesileyle ben tüm hocalarımıza ve idarecilerimize bu süreçteki fedakârlık ve gayretlerinden dolayı gönülden teşekkür ederim. Bu süreçte İbn Haldun Üniversitesi tam bir aile olduğunu gösterdi ve aramızdaki birlik ruhu veya İbn Haldun’un deyimiyle ‘asabiyet’ daha da güçlenmiş oldu.” dedi.

 


Hibya Haber Ajansı