'Koca Yusuf'lar Gazze için sorti yapıyor

'Koca Yusuf'lar Gazze için sorti yapıyor

Gazze için Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla hazırlanan yardım uçakları Mısır'a gönderiliyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin taktik ve ulaştırma kabiliyetlerini artıran ve halk arasında "Koca Yusuf" olarak bilinen, stratejik özelliklere sahip A400M nakliye uçakları hem Türk askerinin gücüne güç katıyor hem de dünyanın dört bir yanında ihtiyaç sahiplerinin yardımına koşuyor. O Koca Yusuf'lar şimdi de Gazze için yola çıkıyor.

Gazze için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla yardım uçakları hazırlandı. 

İlk olarak 13 Ekim'de 2 adet A400M kargo uçağı yardım malzemelerini Mısır'a ulaştırdı. Bir gün sonra üçüncü uçak da gönderildi. 

22 Ekim'de ise içerisinde 20 uzman sağlık çalışanı da bulunan Cumhurbaşkanlığı uçağı Mısır'a gitti. 23 ve 24 Ekim'de yardım malzemeleriyle dolu 4 uçak daha gönderildi. 

{ilgili-galeri-60313}

Koca Yusuf'lar nerelerde kullanıldı?

A400M nakliye uçakları, nam-ı diğer Koca Yusuflar, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin en büyük nakliye uçaklarından. 

Logosunda ise Dünya’yı taşıyan bir leylek var. Bu logo, A400M’nin nerede bir insani dram yaşanıyorsa oraya yardımlarını götürdüğünü ya da oradaki mağdurları güvenli bölgelere taşıdığını temsil ediyor.

Türkiye'nin envanterinde 10 adet Koca Yusuf bulunurken, Türk Silahlı Kuvvetleri bu uçakları askeri operasyonlarında başarıyla kullanıyor. Ancak kullanımı bununla sınırlı değil.

'Ümitsizliğin ardından nice ümitler var'

2020 yılında koronavirüs dünyayı yakıp kavururken, Türkiye bu uçaklarla İspanya ve İtalya'ya maske, tulum ve dezenfektanlar gönderdi.

Kargo paketlerinin üzerine İtalyanca ve İspanyolca yazılan, Hz. Mevlana'nın, 'Ümitsizliğin ardından nice ümitler var. Karanlığın ardından nice güneşler var' sözleri ile 'Türkiye'den İspanyol-İtalyan halkına sevgilerle' notu yer aldı.

Koronavirüs nedeniyle Çin'in Wuhan kentinden tahliye edilen 32'si Türkiye vatandaşı 42 kişi bu askeri kargo uçağıyla geri getirildi.

Hemen sonraki yıl başlayan Rusya-Ukrayna savaşında ise iki Koca Yusuf bölgede bulunan Türk vatandaşlarını tahliye etmek ve bölgeye yardım götürmek için Ukrayna'nın başkenti Kiev'e uçtu.

Taliban'ın Kabil'de kontrolü sağlamasının ardından Türkiye'ye dönmek için başvuruda bulunan 200’ü aşkın Türk vatandaşı bu uçaklarla vatanlarına döndü. Daha öncesinde de Afganistan'a tıbbi malzemeler taşındı.

Asrın felaketinde de görev aldı 

"Asrın felaketi" olarak nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen depremlerin ardından Koca Yusuf yine sahnedeydi. Bölgeye tonlarca yardım malzemesi taşıdı ve tahliyelerde kullanıldı.