Küresel piyasalar

Küresel piyasalar

Küresel piyasalarda fiyatlamalar: Teşvik paketinin seçimden önce devreye alınabileceğine yönelik ümitlerin zayıflamasıyla ekside kapandı

Dün piyasalarda neler oldu?

Dün ABD piyasaları, ekonomik destek paketinin seçim öncesinde devreye alınamayacağına yönelik işaretlerle satıcılı kapattı. Görüşmelerinde ilerleme kaydettikleri söylenen Temsilciler Meclisi Sözcüsü Pelosi ve Hazine Sekreteri Munchin görüş ayrılıkları yaşadıkları noktalarda uzlaşabilmek amacıyla görüşmelerine bugün de devam edecekler. Dow Jones endeksi %0,35 düşüşle 28.210,82 puandan kapandı. S&P 500 endeksi % 0,22 değer kaybıyla 3.435,56 puana ve Nasdaq endeksi ise %0,28 gerilemeyle 11.484,69 puana çıktı. Dün aynı zamanda Tesla’nın üçüncü çeyrek finansalları takip edildi. Şirket bu çeyrekle beraber beşinci kez ardarda net kar açıklamış oldu. Bu dönemde 139.300 seviyesinde, yeni bir rekor niteliği taşıyan miktarda araç teslimatı yapan Tesla’nın hisse başına düşen net karı 0,76 dolar seviyesinde gerçekleşerek, 0,57 dolarlık piyasa beklentisini aştı.

Bugün ne bekliyoruz?

Bu sabah küresel piyasalar genel olarak satıcılı seyir izliyor. GOÜ piyasaları cephesinde, IMF’in Asya-Pasific ülkeleri için büyüme tahminini aşağı yönlü revize etmesinin yarattığı karamsarlıkla satıcılı seyir görülüyor. ABD vadeliler cephesinde de, ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ile Ulusal İstihbarat Direktörlüğü’nün (DNI), Rusya ve İran'ın ABD'de 3 Kasım'da yapılacak başkanlık seçimlerine müdahale etmeye çalıştığını ve bazı seçmenlerin bilgilerinin ele geçirildiğinin tespit ettiği yönündeki haberlerle negative seyir hakim.

Bugün yurt dışında ABD’de haftalık işsizlik başvuruları, Euro bölgesinde de Ekim ayı tüketici güveni izlenecek. Bir önceki hafta 898 bin kişi artış artış gösteren haftalık işsizlik başvurularının geçen hafta 870 bin kişi artmış olabileceği tahmin ediliyor. Euro bölgesinde tüketici güvenine ilişkin piyasa beklentisi ise 1,1 puan azalışla -15,0 seviyesine gerilemesi yönünde.

Gelecek gündemde neler var?

Yarın ABD ve Euro Bölgesi’nde PMI verileri izlenecek. ABD İmalat PMI Ekim ayı öncü verisinin aylık bazda ılımlı olarak 0,3 puan artışla 53,5 seviyesine yükselmesi, hizmet PMI verisinin de 54,6 seviyesindeki seyrini sürdürmesi bekleniyor. Euro bölgesi cephesinde ise imalat PMI verisinin aylık bazda 0,7 puan düşüşle 53 seviyesine, hizmet PMI verisinin de 1 puan gerilemeyle 47 puana gerilemesi bekleniyor. Bu doğrultuda, PMI verilerindeki ivme kaybının devam edeceği yönündeki beklentiler karşısında, ABD ekonomisinin Euro Bölgesinden pozitif ayrışmaya devam edeceğine yönelik beklentilerin ağırlığını koruduğunu gözlemliyoruz

 

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı