Marka şehir marka üniversite

Marka şehir marka üniversite

Uluslararası Antalya Üniversitesi (UAÜ) Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek, MarkAntalya Alışveriş Merkezi'ndeki ofisinde İlk kez basın mensupları ile bir araya geldi. Başarının en önemli sırrının sevgi ve saygı olduğunu hatırlatan Yüksek, ülkede kaybedilen en önemli öğelerden birinin de sevgi olduğunu belirtti.

“BİLGİDEN ÖNEMLİ ŞEYLER VAR“

Yetiştirilen kaliteli, bilgili insanların meclisi bombaladığını söyleyen Yüksek şöyle konuştu:"Halkımıza ateş ettiler, bunların hepsi bilgiliydi. Bilgiden önemli şeyler de varmış. Vatan sevgisi, ülke sevgisi, insan sevgisi, demokrasi anlayışı gibi birçok şey var. Bizim çocuklarımıza bunları vermemiz gerekir. Sadece bilgi yüklemememiz gerekir" dedi. 19'uncu yüzyılın üniversite anlayışında öğretmek, 20'nci yüzyılda ise ARGE, inavosyan ve yayın anlayışı olduğunu aktaran Yüksek, "Biz Türkiye olarak 20'nci yüzyılı hiç yaşamadık. Biz yayın yapmayı, kendi bilgimizi, tüm dünyaya açmak için değil makam mevki yapmak için yaptık.”

ÖĞRENCİLERİ ÜLKEMİZE ÇEKMELİYİZ

Antalya’nın eğitimdeki yeri ve önemine değinen Rektör Yüksek, güçlü bir Türkiye ile çevremizdeki ülkelerle barış içinde bu işi yürütmeliyiz. Bir şeye dokunmak, onunla yaşamak insanların fikirlerini, görüşlerini değiştirebiliyor. Biz bu ülkeye 300-400 bin yabancı öğrenci çekebilirsek, o çocuklar ülkelerine döndüklerinde, bizim dostumuz olurlar, bizimle ilgili olumsuz şeylere müdahil olurlar. İstanbul, İzmir ve Antalya bu proje için başı çeken kentler olabilir. Bu sayede ticaretimiz de gelişir" dedi.

GÜÇLÜ BİR ÜNİVERSİTE HEDEFLİYORUZ

Geçmişle ilgili vakit kaybetmek istemedikleri ifade eden Yüksek, "Güçlü bir kadro kuralım, 10 bin öğrenciye sayısına ulaşalım. Akdeniz Üniversitesi var. 10 üniversiteyi kaldıracak potansiyel var. Yabancı öğrencilerin tercih edeceği bir coğrafya var. Yüzde 25 öğrencisi yabancı olan, yüzde 25 eğitim kadrosu yabancı olan bir ortam oluşturalım. Bu üniversite eğitim yaptığı gibi ARGE- inovasyon da yapsın. Toplumun, belediyelerin, STK’ların ihtiyacı olanlarda da eğitim veren, güçlü bir üniversite hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.

80 ÜLKEDEN YABANCI ÖĞRENCİ

Üniversitede bulunan öğrenciler hakkında bilgiler aktaran Prof. Dr. Yüksek, "Üniversitemizde 5 fakülte, 2 yüksek okul ve 11 bölüm var.  Bu yıl makine ve gastrononomi bölümleri açmayı hedefliyoruz. 2 bin 500 öğrencimiz var. 380 yabancı, 80 ülkeden yabancı öğrenci var. Bunu sürdürebilmemiz gerekir. Birçoğu da örgütün okullarından gelen öğrenciler. Bundan sonra yeniden bu ülkelerden nasıl öğrenci getirebiliriz. Tüm bölümlerde İngilizce eğitim yapılıyor, yabancı 30 hoca var. Yabancı hocada seçici davranıyoruz. İtalya, Amerika Polonya’dan hocalarımız var. Suriye ve Libya gibi önemli bilim adamları var. Onları buraya çekip bu süreç içine katmak istiyoruz. 150 kişilik eğitim öğretim kadrosu var. 200’ün üzerinde çalışanı var. Döşemealtı’nda 300 dönümlük arazi üzerine kurulu Anadolu Selçuklu mimarisi ile yapılmış iki yurdumuz var. 60’a yakın öğrenciyi yurtta burslu olarak okutuyoruz. Markantalya binasında 5 kat bize ait tapulu mülk. Bir ipoteği var, mütevelli heyeti, başkanı onu ödüyor. Her yıl 1 milyon dolara yakın para ödüyor. Üniversiteye bağış yapılmış ama bir tarafa ipotek edilmiş. Ama önemli olan burada bir binamızın olması" dedi.

"MARKA ŞEHİR ANTALYA"

Hedeflerinden bahseden ve "Marka şehir Antalya" diye bir proje yapmak istediklerini kaydeden Prof. Dr. Yüksek, Antalya’nın tüm tarihi ve doğal güzelliklerinin kente gelen turistlere tanıtımının yapılması yönünde çalışmalarına hız vereceklerini söyledi.  Tıp fakültesinin yanında bir hastaneyi de bir yıl içinde açmak istediklerini ifade eden Prof. Dr. Yüksek, lisans ve doktora bölümlerinde büyüme kazanmak istediklerini ifade etti.  Yüksek, "10 bin öğrencisi, bunun 2 bin 500’ü yabancı öğrencisi olan, meslek yüksek okulu, tıp fakültesi, hastanesi saygın olan bir üniversite oluşturmak ve üzerimizdeki algıyı atmak gibi hedeflerimiz var. Burası devletin kontrolünde olan bir üniversitedir. Bu hedeflere ulaşabiliriz" dedi. Gazetecilerle iş birliği yapmak istediklerini her seferinde dile getiren Prof. Dr. Yüksek, "18 Mart’ta bir kan bağış kampanyası yapmayı planlıyoruz. Burada sizleri de aramızdan görmek isteriz. Bir de maddi durumu yetersiz bölgelerdeki öğrencilerin giyimini sağlayabilmek hem de onlara üniversitemize tanıtmak amacıyla giyim bölümü açmayı planlıyoruz" diye konuştu.

FETÖ ALGISI DEĞİŞMELİ

Üniversitenin bir FETÖ algısının olduğunu söyleyen Prof. Dr. Yüksek, "Algı doğru, gözaltına alınan insanlar var. Üniversitenin böyle bir algısı var. Burası onların kurduğu, organize ettiği, eğitim kadrosunu kurduğu ekipten oluşuyordu. Onların getirdiği öğrenciler vardı. Çeşitli sivil toplum kuruluşlarını üniversiteye davet ederek, sanayicilerin öğrencilerini alarak, el birliği ile bu algıyı kırabiliriz. Çocukların suçu yoktur. Nereye kanalize edilirse oraya giderler.  Çocuklara gerçekleri gösterirseniz, onlar inanır onları kazanmamız gerekir. Onları vatan haini yapamayız. Onlara zaman zaman paneller ve toplantılarla doğruyu anlatacağız. O gençleri kazanmamız gerekiyor. Biz onları kazanmaktan yanayız. Yabancı öğrencilerden bu örgütün evlerine giden var mı? Yurtlarda kalanları kontrol altında tutuyoruz. Dışarıda bağlantıları var mı? Tespit ettiklerimiz var. Olanı elimizden geldiği kadar bu konuyla ilgileniyoruz. O çocukları okuldan atamayız. Onları atmak değil, kazanmak çözümdür"

Murat ESENTEKİN