Fed’in piyasaların sorunsuz bir şekilde işlemesi ve para politikasının etkili geçişkenliğini sağlamak amacıyla hazine tahvili ve konut kredisine dayalı menkul kıymet alımı yapacağını duyurması ABD borsalarının kapanışına pozitif etki edemese de sabah saatleri itibariyle Asya borsalarının ve vadeli işlem kontratlarının güçlü bir performans ortaya koymasını sağlıyor. Diğer taraftan ABD’de ekonomiye destek paketi Senato’dan henüz geçmemiş olsa da yatırımcıların bunu geçici bir durum olarak görmesi paketin gerekli onayı alacağına yönelik beklentileri canlı tutuyor. Ayrıca ABD Başkanı Trump’ın ülke ekonomisini uzun süre kapalı tutmayacaklarını açıklaması da risk iştahını destekler nitelikte. Tüm bu gelişmeler ışığında yurtiçi piyasaların da güne pozitif bir zeminde başlamasını bekliyoruz.
Ekonomik aktivitedeki zayıflık son dönemde resesyon endişelerinin ön planda kalmasına neden olduğu için bugün ABD ve Euro Bölgesi’nden gelecek Mart ayı öncü PMI rakamlarının ortaya koyacağı tablo gün içinde risk iştahına etki edebilecek en önemli konu başlığı olarak öne çıkıyor.
Yurtiçinde ise geçtiğimiz hafta olağanüstü bir toplantı düzenleyerek faiz oranlarında 100 baz puanlık indirim yapan TCMB ise bugün söz konusu toplantıya ilişkin özetleri açıklayacak. TCMB net bir mesaj vermese de toplantı sonrasında yayımlanan metinde korona virüsü nedeniyle özellikle enflasyondaki aşağı yönlü risklere vurgu yapılması faiz indirimlerinin devam edebileceğine yönelik sinyal vermişti. Özetler TCMB’nin attığı adımın arkasında yatan nedenlere ilişkin daha fazla detay verebileceği için takip edilecektir. Ancak yeni bir mesaj verme ihtimali düşük olan tutanakların piyasa etkisinin asgari seviyede kalacağını tahmin ediyoruz.
BEKLENTİLERİMİZ
Borsa İstanbul destek bölgesinde tutunuyor. Korona virüsü nedeniyle küresel ekonomi baskı altında kalırken piyasaların daha önce görülmemiş bir belirsizlik ile karşı karşıya olması hisse senetlerinin destek bulmasını önemli ölçüde zorlaştırıyor. Bu kapsamda geride bıraktığımız haftayı belirgin şekilde baskı altında tamamlayan BIST100 endeksi yurtdışındaki görünüme paralel olarak yeni haftaya da baskı altında başladı. Ancak ekonomiyi desteklemek için yeni
genişleyici önlemler paketi açıklayan Fed’in yeni paket kapsamında, limitsiz miktarda hazine tahvili ve konut kredisine dayalı menkul kıymeti alacağını açıklaması ile negatif hava tersine dönerken 82 bin desteğine doğru geri çekilen BIST-100 endeksi günü 84 binin üzerinde tamamladı. Endekste daha ılımlı bir seyirden bahsedebilmek için 87 binin üzerinde kapanışlar görülmesi gerektiğine yönelik görüşümüzü koruyoruz. Yurtdışı piyasalardaki pozitif görünüm nedeniyle BIST’in de güne iyimser bir başlangıç yapmasını bekliyoruz.
PMI rakamları EUR üzerindeki baskıyı artırabilir. Genel olarak baktığımızda Euro Bölgesi’nde bugün açıklanacak PMI rakamlarının büyümeyi daralmadan ayıran 50 seviyesinin belirgin şekilde altına inme potansiyelinin çok yüksek olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Ayrıca ülkeler arası farklılıkların derinleşmesi de şaşırtıcı olmayacaktır. Bu noktada özellikle İtalya, İspanya ve Almanya gibi ülkelerden gelecek veriler bölgenin geri kalanına kıyasla muhtemelen çok daha zayıf seyredecektir. Hatta İtalya’da 40’ın altında rakamlar görmemiz de mümkün. Her ne kadar ECB güçlü adımlar atmış olsa da virüsün etkileri azalmadan atılan adımların PMI rakamlarına yansımasını beklememek gerekir.
USD/TL 6,60’ın üzerinden döndü. Dolara yönelimin küresel ölçekte sürmesi piyasaların en kötünün geride kaldığına henüz ikna olmadığını teyit ederken gelişmekte olan ülke para birimleri kaçınılmaz olarak haftaya zayıf tonda bir başlangıç yaptı. Bu kapsamda USD/TL’nin 6,60 seviyesinin üzerini test etmeye başladığını gördük. Ancak Fed’in attığı kapsamlı adımların ardından risk iştahının destek bulmasının da etkisiyle dolarda küresel ölçekte güç kaybı yaşanması dikkat çekerken bu durum TL’nin de güne daha ılımlı bir zeminde başlamasını sağlıyor. Ancak teknik açıdan 6,50’nin üzerini riskli bulmaya devam ediyoruz. Dolayısıyla gün içinde bu seviyenin altına doğru bir eğilim oluşup oluşmayacağını izleyeceğiz.
Hazine Mart ayı borçlanma programını bugün tamamlayacak. Mart ayında 26 milyar TL’lik iç borç servisine karşılık toplam 20 milyar TL’lik iç borçlanma yapmayı planlayan Hazine dün 2 yıl vadeli sabit kuponlu tahvilin yeniden ihracını gerçekleştirdi. İhalede ROT dahil toplam borçlanma tutarı 4,8 milyar TL oldu. Hatırlanacağı gibi ayın başında düzenlenen 3 ihalede ROT dahil toplam 10,6 milyar TL borçlanılmıştı. Hazine bugün ise 3 yıl vadeli TLREF’e endeksli tahvilin ihalesinin yanında 1,5 milyar TL borçlanma hedeflediği 2 yıl vadeli kira sertifikasını da ihraç edecek.
Ons altın sert şekilde güç kazandı. Küresel piyasalardaki zayıflığın artarak devam etmesi ve yatırımcıların nakit pozisyon taşıma tercihlerinin sürmesi kaçınılmaz olarak ons altına da uzun bir süre negatif yansıdı. Ancak Fed’in kapsamlı adımlarının ardından altının da belirgin şekilde destek bulduğunu görüyoruz. Her ne kadar ABD’de ekonomiye destek paketi Senato’dan henüz geçmemiş olsa da yatırımcıların bunu geçici bir durum olarak görmesi paketin gerekli onayı alacağına yönelik beklentileri canlı tutuyor. 200 günlük hareketli ortalamasını net şekilde kıran ons altının gün içinde 1575 doların da üzerinde kalmasının yukarı yönlü hareket alanını destekleyeceğini düşünüyoruz.
Kaynak:ÜNLÜ Menkul Değerler A.Ş
Hibya Haber Ajansı