Son saç bükücü

Son saç bükücü

Röportaj: Murat ESENTEKİN

Kuaförden çıkarken çoğumuz hayattan soğuyor, bir an önce eve gitme telaşına giriyoruz. Berber bazen kendini o kadar çok kaptırır ki kafanda saç kalmıyor,bir türlü istediğimiz modelde saç kesimi yapamıyor. Öyle bir berber düşünün ki bütün bu algıları yok ediyor. O berber Antalya’da kısa sürede içinde ses getiren Barbers Town kurucusu Ömer Polat. Buraya gelen herkes memnun kalıyor. Kendine has tarzı ver yeni trend tasarımlıyla adeta sanat eseri ortaya çıkarıyor.

25 yaşındaki genç kuaför Ömer Polat’ın, “Biz tarihi kalemle değil, makasla yazdık” diye başladığı mesleği hakkında keyifli bir sohbet yaptık. İşte O sohbetin detayları:

*ÖNCELİKLE SİZİ TANIYALIM?

İsmim Ömer Polat, 1992 Artvin doğumluyum. 2000 yılından beri Antalya’da yaşıyorum. 2008’de Antalya’da mesleğimi icat etmeye başladım. Barbers Town’u ise 15 Kasım 2014’de kurdum. İlk yerimiz Işıklar semtindeydi sonra büyüme amaçlı Doğu Garajı’na taşındık. Burada müşterilerimizi ağırlamaya başladık.

*İNSANLAR NEDEN SENİ SEÇİYOR?

İşimde iyi olduğumu düşünüyorum, İşimi çok seviyorum, müşterilerimin ne istediğini algılayabiliyorum. O yüzden istediğim modeli çıkartıyorum. İnsanlar bu yüzden beni seviyorlar. Hem eğlenceli hem de keyifli tıraşlar yapıyoruz, kendimize ait tarzımız ve şeklimiz var. İnsanların yüz anatomisine göre son model şekiller çıkartıyoruz. İnsanların istediklerini verebiliyoruz. O yüzden insanlar bizi tercih ediyor.

*BAZEN BERBERE BİRAZ UCUNDAN KES DİYORSUN BERBER SENİ DOĞDUĞUNA PİŞMAN EDİYOR, ÇIKTIĞINDA HAYATA KÜSÜYOR. BU PSİKOLJOJİ VAR MI SİZDE?

Hayır, öyle şeyler olmaz kesinlikle. Bunun nedeni günümüzde berberler kendini geliştirmiyor. Standart kalıplaşmış şekilleri var, müşteriler ne anlatırsa anlatsın kafasındaki şekil bellidir. Adam müşterinin istediği şekli algılayamıyor, algılasa bile yapabilecek kapasitede olmadığı için yapamıyor. İnsanların bizi tercih etmelerinin en büyük nedenlerinden biride bu zaten, insanların istediklerini algılayabiliyoruz ve yapabilecek kapasitedeyiz. Hedeflerimiz büyük olduğu için sürekli kendimizi geliştiriyoruz.

*SOSYAL MEDYADA İNSANLAR SİZİ GÖRÜYOR, İLGİNÇ VİDEOLAR YAPIYORSUNUZ BU KONUDA NELER SÖYLEMEK İSTERSİNİZ?

Sosyal medyada Antalya’da en popüler erkek kuaförü biziz. Buda keyifli çalışmalarımız videoya çekip paylaşıyoruz. İnsanlar ne kadar eğlenceli tıraş yaptığımızı görüyor, takip ediyor ve bu sayede çok müşteri geliyor. Yeni gelen müşteriler izlerken çok keyif aldıklarını ve espri yapanlar oluyor, ‘Abi senin yüzünden internet paketimiz bitti’ bu tarz espriler yapanlar oluyor. Sosyal medyada insanlara yardımcı olmaya çalışıyoruz. Türkiye’nin her yerinden takipçilerimiz var, çok uzakta adam tıraşa gelemiyor bize soruyor böle böle sıkıntılarım var ne yapmalıyım diye sorduklarında bizde elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyoruz.

*ANTALYASPOR FUTBOLCULARINI TIRAŞ EDİYORSUN BUNLARDAN BAHSEDERMİSİN?

Futbolcularda ilk aslında amatör kulüpleri tıraş ederek başladım. Çok sayıda amatör futbolcu müşterilerim var, futbolcular daha çok tarzlarına futbol oynadıkları için tarzlarına önem veriyorlar, insanların önüne çıkıyorlar, yakışıklı olmak istiyorlar, bizde modelleri güzel çıkarttığımız için amatör futbolcularla başladık, sonra Antalyasporlu futbolcular sosyal medya hesabımızdan gördüler, çalışmalarımızı başarılı buldular. Antalyasporlu futbolcu Danilo mesaj attı. ‘Bu berber Antalya’da mı’ diye. Ondan sonraya gelmeye başladılar. Futbolcuların biri geldi. Daha sonra o arkadaşını getirdi, diğeri arkadaşını getirdi. Şu anda Antalyaspor’dan tıraş ettiğimiz birçok futbolcu ve diğer takımlardaki futbolcular var. 1.lig, 2.lig ve 3.lig gibi takımlardan oynayan müşterilerimiz var.

*ETO’O TIRAŞ OLDU MU?

Eto’o’yla kampta tanışma fırsatı bulduk. Beni kampa davet ettiler maçtan önce, arada davet ediyorlar. Kampa gittiğimizde tıraş olmak isteyenler oluyor. Eto’o’ ile öyle tanışma fırsatı buldum.

*BU MESLEĞE NASIL BAŞLADIN?

Okulu bıraktım ondan sonra 2008’de babam ve annem vesile oldu. Annem, ‘adam akıllı bir mesleğin olsun kuaförlüğe gir’ dedi. Ondan sonra berberliğe başladık. Berberliği öğrendikten sonra bu iş bizde meslekten ziyade hastalık haline geldi. İşimize aşığız. Müşteriler bizim için öncelikle bizim için bir dostumuz ve kardeşimizdir. İstediklerini yerine getirip mutlu olabilmelerini sağlamak bizim referansımızdır. Sıradan olmamak için sıra dışı işler yapıyoruz.

*BERBERLERLİK HAYATINDA UNUTAMADIĞIN OLAY?

İlk bu mesleğe başladığımda zeki adamdım, o yüzden yakın çevremden tepkiler aldım hatta bir tane adam bana ‘Makasın ucuyla kazanılan paradan bir yere varamazsın’ dedi. İnsanların konuştukları biraz zoruma gitti. Bende bu algıyı yıkmak için gece-gündüz çalıştım ve bu algıyı kırdım. Aslında onlara teşekkür etmem lazım. Beni bu işte başarılı olmaya kıldılar.

*KUFÖRLÜK MESLEĞİNİ ANLATIR MISIN?

Ülkede mesela bizim mesleğimizi çok alt seviyelere düşüren insanlar var. Yetersiz yani insanlar kendilerini geliştirmiyor. Kalıplaşmış bir iki tıraş biliyorlar, onlarla bir yerlere gelmeye çalışıyorlar. Kendilerini geliştirmeleri lazım. Biz ne yapıyoruz gece geç çıkıyoruz ama eve gidip hemen yatmıyoruz. Kendimizi geliştirebilmek için sürekli arayış içindeyiz. Emeğimizin karşılığını alıyoruz. 

*BAZI ERKEKLER SAÇLARINI BOYUYORLAR ESKİDEN ERKEK ADAM ŞAÇ BOYAMAZ DİYE BİR ALGI VARDI ŞU ANDA O ALGI YAVAŞ YAVAŞ ORTADAN KALKIYOR BUNUNLA ALAKALI BİR DÜŞÜNCENİZ VAR MI?

Saçla sakalla adamlığın ölçüldüğü bir ülkede yaşıyoruz. O yüzden ülkemiz geliştikçe bu algı ortadan kalkmaya başladı.  İnsanlar daha özgür, istediklerini yapabiliyorlar. Eskiden çocuklara babaları ‘git şu saçı kes’ derlerdi. Okul tıraşı ol, 3 numaraya vur, sakalı uzatma gibi algılar artık yavaş yavaş bitiyor. Kültürümüz gelişmeye başladı, insanlar özgürleşmeye başladı. Saç, sakal insanların özgürlüğü kısıtlar ve arttırır. Uzun saçlı erkeklerin özgüveni daha fazla olur mesela.

*GÜNDE KAÇ KİŞİYİ TIRAŞ EDİYORSUN?

Günde ortalama 20 kişiyi tıraş ediyorum. Herkesin kafa şekli farklı, düşünceleri farklı insanlarla karşılaşıyoruz, gülüyoruz, eğleniyoruz. Bizim önceliğimiz müşterilerimizi buradan yüzleri gülerek göndermek.

*DÜKKANIN KONSEPTİ HAKKINDA BİLGİ VERMİSİNİZ?

Dükkânın konsepti tamamen bana ait, kendi düşüncelerimi yansıttım. Değişik şeyler yaptım sıradan olmamak için sıra dışı işler yaptım. Çünkü insanlar alışılmış kuaförlerden sıkıldı, hep gidiyorlar koltuk, tezgâh, ayna bende o yüzden insanlar değişik şeyler görsün diye kafamdaki düşünceleri yansıttım.

*FİYATLARINIZ İLE İLGİLİ BİLGİ VERİRMİSİNİZ?

Fiyat konusunda insanlar çok farklı ve pahalı düşünüyorlar oda değişik olduğumuz için konsept değişik, daha kaliteli gözüküyor, işçiliğimiz çok güzel ama müşteri portremiz öğrenci, sporcu, gençler olduğu için çok uçuklu fiyatlardan ziyade daha uygun fiyatlar yapıyorum ki herkes tıraş olabilsin. Ayrı bir bölümümüz var isteyen müşterilerimiz VİP yerimizden randevu alabiliyor orda ilgi biraz daha farklı olabilir tabi orda fiyatlar biraz daha farklı oluyor.