Talep kırılganlığı rekor kısıntıyı gölgede bırakıyor

Talep kırılganlığı rekor kısıntıyı gölgede bırakıyor

OPEC+’nın üretim kısıntısı konusunda anlaşmaya varması ilk etki olarak fiyatın toparlanmasını sağlayamadı. Buna neden olan maddelerin en önemlisi Koronavirüs etkisiyle oluşan talep zayıflaması. Virüsün yıkıcı etkisinin ne zaman zayıflayacağının öngörülememesi, olası toparlanma için de şüphe oluşturuyor.

Buna karşın OPEC+’nın çabaları daha alt seviyelerin görülmemesi için bir adım niteliği taşıyor. Ancak bunun da çalışıp çalışmayacağı, yine virüsün talebi ne kadar süre zayıflatabileceği ile ilişkili olacak.

OPEC+ 9,7 milyon varillik üretim kısıntısı konusunda anlaşmış durumda. OPEC+ dışı petrol üreticilerinin ise 10 milyon varil kısması öngörülüyor. Bu öngörü çok sağlıklı olmayacaktır. Dolayısıyla en sağlıklı takip bundan sonraki süreçte açıklanacak üretim rakamları olacak.

Anlaşmayı süsleme amacıyla Nisan ayına hesaplandığında 10 milyon varilin de üzerinde kesinti olacağı vurgulanıyor, ancak bu tamamen politik bir açıklama. Çünkü Nisan döneminde şişirilmiş, petrol savaşını yansıtan üretim rakamlarından düşüş, aslında Suudi Arabistan’ın ilk çeyrek ortalamasına göre 1 – 1,5 milyon varil / gün üretim kısacağını gösteriyor.

Özetle anlaşma bir adım olsa da, rakamlar yeterli olmadığını gösteriyor ve bunu fiyat hareketi de destekliyor. Bu nedenle ABD petrolü için 30 Dolar, Brent petrol için 35 Dolar üzerinde kalıcı olma eğilimi OPEC’ten çok virüs etkisine bağlı olmaya devam edecektir.

Kaynak:GCM
Hibya Haber Ajansı