Ulaşıma zam

Ulaşıma zam

Antalya toplu ulaşımında özel halk otobüsleri ile ticari taksiler, 2017 Nisan ayında Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne ulaşım zammı talebinde bulunmuştu. Zammın diğer gider kalemlerindeki artış ve ÜFE/TÜFE oranına göre her yıl güncellenmesi istenmişti. Zam talebine, yeni ulaşım sistemi için son model, alçak tabanlı engelli binişine uygun yeni otobüslerin satın alınması, bakım ücretlerindeki artış, mazota yapılan yüzde 34 zam ile ÜFE/TÜFE oranındaki artışın sebep olduğu öğrenildi.

Karara bağlandı

Lastik tekerlekli ulaşımda tam ücret olan 2 lira 10 kuruşa yüzde 30 zam yapılarak tam ücretin 2 lira 75 kuruş yapılması talep edilmişti. Geçtiğimiz günlerde Ulaşım Koordinasyon Merkezine (UKOME) zam talebi için yapılan başvuru karara bağlandı. Bugün toplanan UKOME’de ulaşıma zam yapıldı. Para yerine geçen Antalyakart’ın kullanıldığı lastikli toplu taşıma araçlarında tam ücret 2 lira 10 kuruştan 2 lira 60 kuruşa, öğrenci 1 lira 35 kuruştan 1 lira 60 kuruşa, emekli/öğretmen indirimli ücreti 1 lira 50 kuruştan 2 liraya, Fatih-Meydan-Havalimanı Expo hattındaki Hafif Raylı Sistem Hattı Antray ve Nostaljik Tramvayda tam ücret 1 lira 60 kuruştan 2 liraya; öğretmen ve emekli 1 lira 15 kuruştan 1 lira 60 kuruşa, öğrenci 1 liradan 1 lira 25 kuruşa çıkarıldı. Toplu ulaşım hizmeti; 65 yaş üstü, engelliler, basın mensupları ve gaziler için ise ücretsiz. Ayrıca bir saat içinde yapılan ikinci biniş, aynı hattın dönüşüne bile yapılsa ilk saat için 1 lira, 2 saat içinde yapılan üçüncü biniş yine 1 lira olarak belirlenmişti. Aktarma ücreti yeni uygulamada da yine 1 lira oldu.

Taksilere de zam

Antalya’da taksi açılış ücreti de 2016 yılında 2 lira 30 kuruştan 3 liraya, kilometre başı ücret 2 buçuk liradan 10 kuruş zamla 2 lira 60 kuruşa çıkarılmıştı. 2017 yılı Mayıs ayından itibaren taksi açılış ücreti 3 liradan 3 buçuk liraya, kilometre başı ücret 2 lira 60 kuruştan 3 liraya çıkarıldı. Antalyakart sistemini işleten belediye şirketi Ulaşım A.Ş., deniz otobüsleri ve 40 otobüsle birlikte aynı zamanda tramvay ve hafif raylı sistem Antray’ı da işletiyor. Bir zam yapılması durumunda toplu taşımadaki tüm araçlar bu karardan etkileniyor. Zam kararının 14 Mayıs 2017 gününden itibaren uygulanacağı öğrenildi.

Akdeniz Manşet