UUİ'de Deney 3: Uzay görevleri için mikroalgal yaşam destek üniteleri

UUİ'de Deney 3: Uzay görevleri için mikroalgal yaşam destek üniteleri

İlk Türk astronot Alper Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki üçüncü deneyi kapsamında, Antarktika gibi zorlu ortamlarda yaşayabilen mikroalg türlerinin, uzayda yaşam destek sistemlerini geliştirmek için potansiyelini araştıracak.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, X hesabından yaptığı paylaşımda, ilk Türk astronot Alper Gezeravcı'nın, Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki üçüncü deneyi kapsamında Antarktika gibi zorlu ortamlarda yaşayabilen mikroalg türlerinin kullanılacağını bildirdi.

Kacır, paylaşımında şunları kaydetti;

Deney 3: UzMAn. Türk Uzay Bilim Misyonundaki onüç deneyden biri olan UzMAn deneyi ile; Dünya genelindeki karbondioksit yutak alanlarının önemli bir bölümünü oluşturan alglerin, uzay koşullarında nasıl büyüdüğü ve hayatta kaldığı anlaşılmak isteniyor. Antarktika gibi zorlu ortamlarda yaşayabilen mikroalg türlerinin mikro yerçekimi ortamında karbondioksit emerek oksijen üretme davranışları ve metabolizmalarındaki değişiklikler gözlemlenerek, “Bu mikroalg türlerinin uzayda yaşam destek sistemlerinde kullanılmaları mümkün olur mu?” sorusunun cevabı aranıyor. 

 

#TürkUzayBilimMisyonu ????????????????‍????Deney 3: UzMAnTürk Uzay Bilim Misyonundaki onüç deneyden biri olan UzMAn deneyi ile;Dünya genelindeki karbondioksit yutak alanlarının önemli bir bölümünü oluşturan alglerin, uzay koşullarında nasıl büyüdüğü ve hayatta kaldığı anlaşılmak… pic.twitter.com/QQOPu8IJFb

— Mehmet Fatih KACIR (@mfatihkacir) January 24, 2024