ABD & Avrupa Hisse Senedi Piyasaları

ABD & Avrupa Hisse Senedi Piyasaları

19 Mayıs Salı günü ABD piyasalarında karışık seyir izlendi. Dow Jones negatif açılışla en zayıf endeks olarak izlendi. S&P 500 endeksinde genel olarak yatay seyir hakimdi. Nasdaq’ta ise seansın son saatine kadar pozitif seyir görüldü. Kapanışa doğru tüm endekslerde artan satış baskısıyla negatif kapanışlar görüldü. Moderna şirketinin geliştirdiği aşı için henüz başarısını kanıtlayacak kadar veri olmadığına dair çıkan haber piyasadaki olumsuz havanın en büyük nedeni olarak öne çıktı. Dow Jones endeksi 390 puan gerilemeyle 24206 seviyesinden, S&P 500 endeksi 31 puan değer kaybıyla 2923 puandan ve Nasdaq 49 puan gerilemeyle 9185 seviyesinden günü sonlandırdı.

Dow Jones endeksinde tüm sektörler günü ekside kapattı. Enerji, ham madde ve temel tüketim sektörleri %2,5-3 civarı değer kayıplarıyla dikkat çekti. Intel, Nike ve Raytheon hafif primlerle de olsa endekste pozitif kapanış yapmayı başaran hisseler oldu. Boeing, P&G, Chevron, Exxon ve Dow %3 ve üzeri değer kayıplarıyla en çok gerileyen hisseler olarak izlendi. Seans öncesi açıkladığı bilançoda beklentinin üzerinde kar ve gelir açıklayan Walmart şirketinin hisseleri %3’ün üzerinde primli açılışa rağmen günü %2,1 ekside kapattı. S&P 500 endeksinde ise enerji, finans, emlak ve temel tüketim en çok kaybettiren sektörler oldu. Bankacılık hisseleri Wells Fargo %5,8, Bank of America %3,1, Citi %2,7 ve JP Morgan %2 değer kayıplarıyla dikkat çekti.

Haftaya oldukça pozitif başlayan Avrupa piyasaları primli seyrin devamını getiremedi. Özellikle İtalya ve İspanya endekslerinde açığa satış yasağının kaldırılmasıyla %2’nin üzerinde ekside kapanışlar dikkat çekti. Seansın son saatlerinde az da olsa toparlanma görüldü. Almanya DAX endeksi kapanışa doğru az da olsa artıya geçmeyi başardı. Almanya DAX endeksinde emlak, endüstri ve bilgi teknolojileri sektörleri %1 civarı primlerle öne çıktı. Buna karşın, telekom ve temel tüketim sektörlerinde %2 civarı kayıplar dikkat çekti. Infineon Tech, Allianz, MTU ve Siemens %1,5-2,5 arası primlerle en çok kazandıran hisseler oldu. Beiersdorf, Deutsche Telekom ve Wirecard %2’nin üzerinde değer kayıplarıyla en çok gerileyen hisseler olarak izlendi. İngiltere FTSE 100 endeksinde emlak, telekom ve bilgi teknolojileri sektörleri %0,5 üzeri primlerle kapanış yaparken alt yapı, enerji ve temel tüketim sektörlerinde görülen %2-2,5 civarı değer kayıpları endeksi aşağı çekti.

Kaynak İş Yatırım
Hibya Haber Ajansı