ABD & Avrupa Hisse Senedi Piyasaları

ABD & Avrupa Hisse Senedi Piyasaları

1 Temmuz Çarşamba günü Pfizer ve Biontech’ten aşı çalışmaları ile ilgili gelen olumlu haberler risk iştahını artırırken, ABD vaka sayılarında artışın devam etmesi, özellikle Arizona ve California’da rekor sayıda yeni vaka açıklanması yeni önlemlerin alınması gerekebileceği endişesini de beraberinde getirdi. Haziran ayı ADP istihdam değişimi 2.9 milyon beklentisinin altında kalarak, 2.4 milyon artışa işaret etti. Ancak bir önceki ayın verisinin 2.8 milyon azalmadan 3 milyon artışa revize edilmesi, veri setinin tutarlılığı hususunda soru işaretlerine yol açtı. ISM imalat endeksi, 49.8 beklentisine karşılık 52.6 ile büyümeye işaret etti; ISM yeni siparişler de beklentinin üzerinde açıklandı. FED toplantı tutanaklarında forward guidance (sözle yönlendirme) politikasının daha açık belirtilmesi ifadesi dikkat çekti, getiri eğrisi kontrolü ile ilgili daha fazla analiz yapılması isteğinin ortak görüş olduğu anlaşılıyor, enflasyon hedeflemesi de önerilenler arasında yer almış. Virüs ile ilgili ifadeler tutanaklarda bir çok kez kullanılmış ve mali politikaların gerekliliği de vurgulanmış durumda.

Dow Jones endeksi %0.3 değer kaybı ile diğer endekslerin gerisinde kaldı. 25735 seviyesinde günü sonlandıran endekste, sağlık ve komünikasyon sektörleri %0.8 ve %0.6 primlendi, diğer endekslerde ise satıcılı kapanışlar kaydedildi. Enerji yaklaşık %2 kayıp verdi. Aşı haberinin merkezindeki Pfizer, %3.2 primle endekste en fazla yükselen hisse oldu, Disney %1.4 primle kapanış yaptı. Walgreens %3.6, Exxon %2.3, IBM %1.9 geriledi. S&P 500 endeksi %0.5 primle 3116 seviyesinde kapandı. Gayrimenkul ve altyapı %2.5 civarı primleri ile en fazla yükselen sektörler oldu. Enerji bu endekste de %2.5 geriledi, %1 kayıp ile finansallar ve %0.5 kayıp ile endüstriyeller eksi bölgede kapanış yapan diğer sektörler oldu. Netflix %6.7, Facebook %4.6, Amazon %4.4 yükseldi. Nasdaq comp. %0.95 primle 10155 seviyesinde kapanış yaptı

Avrupa tarafında DAX %0.4 değer kaybı ile 12261 seviyesinde kapanış yaptı. Temel tüketim, sağlık ve gayrimenkul primli kapanış yapan sektörler olurken, altyapıdaki kayıp %1’i aştı. Wirecard %16 düşüşle 4.80 seviyesinde kapandı. Continental %3.2, Deutchebank, Daimler ve Volkswagen %1’in üzerinde kayıp verdi. FTSE 100 endeksi %0.2 değer kaybıyla 6158 seviyesinden, CAC40 benzer şekilde %0.2 kayıpla 4927 seviyesinden işlem gününü sonlandırdı.

Yarın ABD’de veri takvimi kalabalık; haziran ayı tarım dışı istihdam, işsizlik oranı, haftalık işsizlik başvuruları, Mayıs ayı ticaret dengesi, fabrika siparişleri ve dayanıklı mal siparişleri açıklamaları dikkatle takip edilecek. Cuma günü ise Bağımsızlık günü tatili sebebiyle, ABD hisseleri işlem görmeyecek.

Kaynak İş Yatırım
Hibya Haber Ajansı

** Bu haberin yayın hakları korunmaktadır. Dağıtılması ve kullanılması yasaktır. Sadece Hibya Haber Ajansı üzerinden okuyucuları için yayınlanmıştır.** Bu haberin yayın hakları korunmaktadır. Dağıtılması ve kullanılması yasaktır. Sadece Hibya Haber Ajansı üzerinden okuyucuları için yayınlanmıştır.