ABD & Avrupa hisse senedi piyasaları

ABD & Avrupa hisse senedi piyasaları

7 Temmuz 2020 Salı günü majör Avrupa endeksleri genelde sert aşağı yönlü hareket ederken, ABD endeksleri de günü satışla geçirirken teknoloji hisselerinden oluşan Nasdaq endeksi kapanışa doğru eksi alana geçti.S&P500 endeksi 3250 zirvesine yakın seyrederken, Nasdaq’ın ilk defa 10518 seviyesini test ederek yeni zirve yaptığını izledik. Genel olarak havayolları, otel ve seyahat gemileri hisselerinde satışlar yaşanırken tüketim malları ve teknoloji hisselerinde ise bozulma yaşanmadı. S&P 500 endeksinde yer alan 164 hissenin ise 12 ay hedef fiyat seviyesinin üzerinde olmasına rağmen birçok hissenin de hedefe yaklaştığı görülüyor. Piyasa yine ekonominin normalleşme eğiliminde olmasına rağmen korona virüsü salgınının ikinci tipe çevirerek artış gösterme beklentisi risk iştahına negatif yansıyor.

ABD tarafında JOLTS iş olanağı ise hem beklenti hem de bir önceki ay ‘a göre artış gösterdi ve 5397olarak açıklandı. Almanya Mayıs ayına ait Endüstriyel üretim 11,1% beklentisinin altında 7,8% gelirken bir önceki ay ’a göre ciddi bir toparlanma gösterdi.

Tüm ABD borsaları ele alınarak baktığımız fiyatların durumunu gösteren parametrelerden, 52 hafta en düşük ve en yüksek seviyesine ulaşan hisse sayılarına baktığımızda; 52 hafta en düşük seviyesine gerileyen yeni hisse sayısı 124 olduğu görüldü. 16 Mart’ta bu sayı 6840 ile korona virüsü etkisiyle tarihi zirvesini yapmıştı. Aynı şekilde 52 hafta en yüksek seviyesine ulaşan yeni hisse sayısı 825 olduğu görüldü. 17 Ocak’ta bu sayı 1633 ile son 2,5 yılın en yükseğiydi fakat korona virüs etkisiyle 37 hisseye kadar gerilemişti.

S&P 500 endeksinde Enerji ve Finans sektöründe yer alan hisseler öncülüğünde 1,5%’un üzerinde satış görülürken, Tüketim malları ise 0,46%’lık artış ile tek kazanç sağlayan sektör oldu. S&P 500 endeksinde işlem hacimleri 10 günlük ortalamanın -17% altında gerçekleşti. Endekslerdeki değer kaybı sonrası Volatilite endeksi VIX 2,79% artışla 28,67’ye ulaştı. FAANG hisselerin performansına baktığımızda; Facebook 1,2% ve Apple 0,2% yükselirken, Amazon -1,6%, Netflix -0,2% ve Google -0,39% performans ile günü sonlandırdı.

Avrupa tarafında Perşembe günü Avrupa bölgesinde ekonomik toparlanmanım daha fazla vakit alacağı ve Almayanın zayıf sanayi verilerinin etkisiyle satış ağırlıklı endeks hareketlerine sahne oldu. İşlem hacimleri son 10 günün ortalamasının yaklaşık 41% üzerinde gerçekleşti. DAX endeksinde Tüketim malları sektörü 0,43% gerileyerek endeksi en çok yukarı taşıyan sektör olurken, en çok kaybettiren sektör ise 3,76% ile Sağlık sektörü tarafında oldu. Endekste yer alan 5 hisse değer kazanırken 25 hisse de değer kaybetti.

Yarın ABD tarafında MBA Mortgage Başvuruları ve Tüketici kredileri yer alacak.

Kaynak İş Yatırım
Hibya Haber Ajansı

 

** Bu haberin yayın hakları korunmaktadır. Dağıtılması ve kullanılması yasaktır. Sadece Hibya Haber Ajansı üzerinden okuyucuları için yayınlanmıştır.** Bu haberin yayın hakları korunmaktadır. Dağıtılması ve kullanılması yasaktır. Sadece Hibya Haber Ajansı üzerinden okuyucuları için yayınlanmıştır.