ABD & Avrupa Hisse Senedi Piyasaları

ABD & Avrupa Hisse Senedi Piyasaları

Haftanın son işlem gününde Amerika endekslerinde teknoloji firmaları gün içerisinde öne çıktı. Yaklaşık 1 aydır var olan düşüş eğilimi bugün de devam etti ve Dow Jones, S&P 500, Nasdaq günü sırasıyla %0,88 , %1,12, %1,07 değer kaybıyla sonlandırdı. S&P 500 endeksinde en çok değer kaybeden sektörler IT, konut, hammdde ve altyapı sektörü olurken endekste değer kazanan sektör olmadı. Dow Jones endeksinde ise teknoloji sektöründe kar realizasyonları devam etti. Apple, Microsoft ve Intel sırasıyla %3,17, %1,24 ve %0,85 düşüşle endeksin değer kaybında önemli rol oynadılar. Nasdaq endeksinde ise Tesla analistlerin fiyat tahminlerini yukarı yönlü revize etmesiyle %4,42 primli kapatırken Amazon, Google ve Nvidia’nın sırasıyla %1,79, %2,42, %2,20 değer kaybı dikkat çekti. Gün içerisinde halka arzı gerçekleşen ve $52 açılış fiyatı belirlenen grafik motoru çözümleri sunan Unity Software ise 75$ seviyesinden işlem görmeye başladığı günü $68,35 seviyesinden sonlandırdı.

Trump yönetimi oyun şirketlerinden Çinli teknoloji devi Tencent Holdings’i konu alan veri güvenliği protokolleri hakkında bilgi sağlamalarını istiyor ve Tiktok’tan sonra bir diğer Çin’li teknoloji devinin sorgulanması iki ülke ilişkisinde belirsizliği arttırıyor. Hazinenin onayına rağmen, başkan Trump TikTok ile ilgili son öneriyi henüz onaylamadı ve Pazar gününden itibaren uygulamanın yüklenmesini engellemek için harekete geçti. Aşı cephesinde, Moderna ve daha sonra Pfizer ile ortağı BioNTech, sürecin siyasallaştığı endişelerini yatıştırmak için geç dönem denemeleri hakkında ayrıntılı bilgi verdi. Ancak dünya genelinde virüs vakalarında artışın devam etmesi belirsizlik yaratmaya devam ediyor.

Avrupa borsaları haftanın son gününü turizm ve hizmet sektörü önderliğinde değer kaybıyla sonlandırdı. DAX ve Euro Stoxx 50 ise sırasıyla %0,70 ve %0,99 değer kaybetti. DAX endeksinde Bayer ile Merck sırasıyla günü %0,88 ve %2,18 primli kapatırken, Avrupa’nın bankalara uyguladığı temettü dağıtım yasağının önümüzdeki senenin başında kalkabileceğine yönelik haber akışı Euro Bölgesi’nde ön plandaydı. İçerisinde 22 banka bulunan FTSE 100 endeksi başlangıçtaki %1,6 değer kaybının bir kısmını telafi ederek günü %0,71 düşüşle kapattı. Temettü haberinin yanı sıra İngiltere’nin anlaşma için yapılan gayri resmi görüşmelerin başarılı geçtiğini açıklaması sonrasında AB Komisyonu Başkanı Ursula Von Der Leyen’in anlaşma olma ihtimali hakkındaki olumlu tavırları da endeksin toparlanmasında etkili oldu. Continental, Volkswagen, ve Daimler dün açıklanan yeni araç satışı verilerinin etkisiyle günü sırasıyla %3.95, %3.83 ve %1,98 değer kaybıyla kapattı. Dün çıkan haberlerde Bayern’den ayrılan Alman şirket Covestro’nun, Apollo Global Management tarafından araştırılmaya başlanması haberi ile hisse günü %5 primle tamamladı.

Bugün açıklanan ekonomik verilerde ise Amerika tarafında Eylül ayı Michigan Üniversitesi öncü güven endeksi beklenti seviyesi olan 75'in üzerinde gelerek 78,9 olarak açıklandı. Cari açık verisi ise beklentinin üstünde - 170.5B USD olarak açıklandı.

Kaynak İş Yatırım
Hibya Haber Ajansı