ABD & Avrupa hisse senedi piyasaları

ABD & Avrupa hisse senedi piyasaları

24 Eylül Perşembe günü ABD vadeli endeks kontratları beklentilerin üzerinde açıklanan haftalık işsizlik başvuruları verileri ile birlikte satıcılı bir seansı işaret ederken, teknoloji şirketlerine gelen alışlarla endeksler seansa pozitif başladı. Hazine bakanı Steven Mnuchin’in destekleyici mali paket hakkında müzakereleri demokrat temsilciler meclisi sözcüsü Nancy Pelosi ile kaldığı yerden devam edeceği haberlerinin basına yansımasıyla endeksleri pozitif yönde hareketlendirdi. Beklentilerin üzerinde gelen yeni konut satışları da piyasayı heyecanlandıran haberlerden biri oldu. Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq gün içinde gelen kuvvetli alışlara rağmen seansın sonuna doğru gelen satışların ardından günü sırasıyla %0,2, %0,3 ve %0,4 yükselişle hafif primli kapattı. Orta ve küçük ölçekli şirketlerin bulunduğu Russell 2000 endeksinin 200 günlük ortalaması olan 1,458 seviyesini aşağı yönde kırmasıyla yatırımcıların ABD ekonomisinin toparlanması hakkındaki soru işaretlerini artırmış oldu. Endeks günü 1454 seviyesinden kapadı. 200 günlük ortalamasına yaklaşan bir başka indikatör ise VIX endeksi oldu. Piyasadaki tedirginliği yansıtan endeks 28,70 seviyesinden kapanış yaparak 200 günlük ortalamasın bir puan altında yer alıyor.

S&P 500 endeksindeki on bir sektörden onu değer kazanırken altyapı, tüketici malları ve bilişim teknolojileri sırasıyla %1,12, %0,8 ve %0,6 oranında yükselmeyi başardı. Sağlık sektörünün bugünkü satıcılı seyrinden pozitif ayrışan hisselerden biri ise United Health Group oldu. Start-up şirketi DivvyDose’u satın alma planlarının basına yansımasıyla birlikte günü %0,2 oranında artıda kapadı. Seansın başında 50 günlük ortalaması olan 364 dolar seviyelerini test eden Tesla gelen alımlarla birlikte 388 dolardan günü %2 oranında değer kazanarak tamamladı. FAANG hisseleri dünkü satışta büyük rol oynarken bugün%0,5 ila %1 arasında yükselmeler ile endeksleri destekledi.

Avrupa endekslerinde dünkü alıcılı seyir yerini bugün satıcılı seyire bıraktı. Avrupa da her geçen gün artan Covid-19 vaka sayıları yatırımcıların risk iştahını baskılıyor. Birleşik Krallık Finans bakanı tarafından açıklanan çalışanları desteklemeye yönelik iş destek programı dikkat çekti. Program bastırılmış iş talebi nedeniyle daha az saat çalışabilen çalışanların ücretlerini doğrudan destekleyecek. Programın Kasım ayından itibaren altı ay sürmesi planlanırken bakanın her firmanın kurtarılamayacağının uyarısını yapması ile birlikte piyasalardaki satışı baskısı arttı. Dax, Euro Stoxx 50 ve FTSE 100 endeksleri günü sırasıyla %0,3 , %0,6 ve %1,3 değer kaybederek sonlandırdı. Bugün açıklanan IFO iş şartları endeksi verilerinin önceki aya göre daha iyi gelmesi, Dax endeksini diğer endekslere göre kısmen pozitif ayrıştırdı. Dax endeksindeki sektörel dağılıma bakıldığında on sektörden yedisi günü ekside kapatırken en büyük kayıplar tüketici malları ve materyal hisselerindeki %1,4 ve %1’e varan kayıplarla gerçekleşti. Gayrimenkul ve endüstri sektörleri ise %0,4 ‘e yakın kazanımlarla endeksi destekledi. Alman otomobil üreticilerinden Volkswagen’in eski CEO'su Winterkorn'un dizel emisyon skandalı ile ilgili iddianamesi Alman mahkemeleri tarafından onaylandı. Hisse günü %0.8 artıda kapattı. Endeksi destekleyen bir başka şirket ise Siemens oldu. Enerji bölümünün Pazartesi günü ayrı bir şirket olarak Siemens Energy AG ismiyle borsada işlem görecek olması ve UBS’in 18,8 milyar Euro’luk değerlemesi haberi hisseye pozitif yansıdı ve %1 oranında primlendi. Bayer ve Adidas günü sırasıyla %1 ve %2’lik kayıplarla kapatırken endeksi aşağıya çeken hisselerden oldu.

Dünkü yoğun ekonomik veri akışının ardından bugün açıklanan üç veri piyasalar tarafından takip edildi. Açıklanan IFO iş şartları endeksi verileri ışığında Alman yöneticilerin duyduğu güven Ağustos ayında görülen 92,5 seviyesinden sonra Eylül ayında 93,4 seviyesine yükseldi. Şirketler bir kez daha mevcut durumlarını bir önceki aya göre daha iyi olarak değerlendirirken gelecekten beklentilerin de bir önceki aya kıyasla 0,5 puan artarak 97,7 seviyesine ulaştığını gördük. ABD tarafından açıklanan haftalık işsizlik başvuruları beklentilerin(840,000) üzerinde bir önceki aya göre dört bin artarak 870 bin olarak açıklandı. ABD’nin açıkladığı bir diğer veri ise aylık bazdaki yeni konut satışları oldu. Bir önceki aya göre 46 bin artan konut satışları beklentilerin üstünde 1011 bin olarak açıklandı. Beklentiler ise 890 bin olarak açıklanması idi.

Haftanın son işlem gününde piyasalar yarın açıklanacak Avrupa Birliği bölgesinin parasal gelişmeler kapsamında açıklayacağı hane halkına verilen krediler ve kurumlara verilen kredileri takip ediyor olacak. ABD de ise Ağustos ayı dayanıklı mal siparişleri verisi takip edilecek.

Kaynak İş Yatırım
Hibya Haber Ajansı