ABD & Avrupa hisse senedi piyasaları

ABD & Avrupa hisse senedi piyasaları

ABD & Avrupa Hisse Senedi Piyasaları

Başkan Trump’ın geçtiğimiz Cuma günü Covid-19 testinin pozitif çıkması piyasalarda şok etkisi yaratmıştı. Ancak hafta sonunda başkanın doktorları tarafından yapılan açıklamalarda, sağlık durumunun iyi olduğunun belirtilmesiyle birlikte dünya endeksleri güne alıcılı başladı. Trump’ın kapanışa doğru bugün hastaneden ayrılacağını açıklaması alımları kuvvetlendirdi. Başkanın mali destek paketi ile ilgili senatoya yaptığı çağrı önemliydi. Attığı tweette ABD’nin bu pakete ihtiyacı olduğunun altını çizdi. CNBC tarafından seçimlerle ilgili yapılan çarpıcı haber ise dikkatleri topladı. Haberde, NBC News / Wall Street Journal anketine göre, Joe Biden’ın seçim gününe yaklaşık bir ay kala Donald Trump’ın karşısında ülke genelinde on dört puanla önde olduğu belirtildi. Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq sırasıyla %1,7 , %1,8 ve %2,3 oranlarında değer kazandı. ABD endeksleri günü primlerle kapatırken benzer bir seyir Avrupa endekslerinde de görüldü. İngiltere ile AB arasında devam eden Brexit sonrası ticaret görüşmelerinde antlaşma sağlanamazken, Paris’te artan vaka sayılarının ardından yürürlükte olan önlemlerin kapsamı genişletildi. Restoranların açık kalmaya devam edeceği ancak barların Salı günü itibari ile kapatılacağı bildirildi. DAX, Euro Stoxx 50 ve FTSE 100 günü sırasıyla %1,1, %0,92 ve %0,69 oranında yükselerek tamamladı.

S&P 500 endeksindeki sektörlerin hepsi günü artıda kapatırken; teknoloji, sağlık ve enerji şirketlerine gelen alımlar endeksi yukarı taşıdı. Bahsi geçen sektörlerde %2,1 ila %2,9 arasında primler gerçekleşti. Petrol fiyatlarındaki hafif toparlanma enerji hisselerine pozitif yansırken, Chevron’nun Noble Energy’yi satın alma işlemlerini tamamladığını açıklamasıyla birlikte hisse günü %2 artıda tamamladı. Morgan Stanley’nin Procter& Gamble için olan hisse senedi hedef fiyatını $144’dan $158’e çekmesi hisseye pozitif yansıyarak, %0,9 oranında değer kazanmasında rol oynadı. Caterpillar, $405 milyon karşılığında Weir Group’un petrol ve doğal gaz bölümlerini satın alacağını açıklamasıyla birlikte günü %2,37 artıda kapattı. Yatırımcıların yakından takip ettiği FAANG hisselerinden Facebook, Amazon, Apple, Google ve Netflix %1,8 ila %3,5 arasında primlerle günü sonlandırdı.

Dax endeksinde dokuz sektörden yedisi günü artıda kapatırken, yükseliş sağlık ve finans hisselerine sırasıyla %2,85 ve %1,64 oranlarında gelen alımlarla gerçekleşti. Altyapı ve tüketici hizmetleri hisseleri ise %0,63 ve %0,22’lik düşüşlerle endeksi baskıladı. Ünlü araba üreticileri; BMW, Daimler ve Volkswagen günü sırasıyla %2,68, %2,31 ve %2,05 oranında primlerle kapattı. İlaç üreticisi Bayer %4,08 değer kazanırken, bir süredir iyi performans gösteremeyen Deutsche Bank da günü %2,28 oranında artıda sonlandırdı.

ABD’de bugün açıklanan ISM hizmet verileri bir önceki verinin ve beklentilerin üzerinde 57,8 olarak açıklandı. Hizmet ve bileşik PMI verileri ise beklentilere paralel sırasıyla 54,6 ve 54,3 olarak revize edildi. Piyasalar bugün Avrupa bölgesi ülkelerinin hizmet PMI verilerini takip etti. Almanya beklentilerin üzerinde 50,6 olarak revize edildi. Benzer bir tablo Birleşik Krallık’ta da mevcuttu. Beklentilerin hafif üzerinde 56,1 olarak revize edildi. İspanya hizmet PMI verileri ise 46,4 seviyesindeki beklentinin, ve önceki 47.7’nin altında 42.4 olarak açıklandı. AB bölgesinde geçtiğimiz dönemde aylık bazda %1,3 oranında düşen perakende satışlarının, beklentilerin üzerinde %4,4 oranında arttığı görüldü.

Piyasalar yarın Almanya’nın açıklayacağı yeni imalat siparişlerini takip edecek, ABD’nin paylaşacağı ticaret dengesi rakamları önem kazanacak.

Kaynak İş Yatırım
Hibya Haber Ajansı