ABD & Avrupa hisse senedi piyasaları

ABD & Avrupa hisse senedi piyasaları

Dün, ABD başkanının, seansın bitimine birsaat kala mali destek paketi görüşmelerini askıya almasının ardından, bugünyaptığı havacılık sektörünü destekleyecek paket çağrısı, ABD endekslerinindünkü kayıplarının geri kazanılmasını sağladı. Trump attığı tweette havayolubordro desteği için $25 milyar ve küçük işletmeler için maaş çeki korumaprogramı adıyla $135 milyarın onaylanmasını istiyor. Bir diğer tweet ise Demokrat temsilcilermeclisi sözcüsü Nancy Pelosi’ye geldi. Mali destek paketi kapsamındaAmerikalılara sadece $1200’lık çek ödemelerini kapsayan bir tasarıyı imzalamayahazır olduğunu belirtti. Ancak Trump’a Covid-19 testinin pozitif çıkmasınınardından, bir kötü haber de ABD adalet sisteminden geldi. Geçtiğimiz senesadece $750 vergi ödediği haberinin yapılması ile birlikte, bugün bir federaltemyiz mahkemesi, Başkan Donald Trump’ın muhasebecilerinden gelir vergisibeyannamesi talep eden büyük jüri celbinin uygulanmasını engelleme çabasınıreddetti. Gelişmeler ışığında Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq günü sırasıyla%1,2, %1,4 ve %1,5 oranında yükselişlerle tamamladı. Avrupa tarafındaaçıklanmaya başlanan bilançolar, mali destek paketi ile çıkan haberleringölgesinde kaldı. Seans boyunca endekslerde karışık bir seyir izlenirken,kapanışa doğru ABD tarafından gelen haberlere paralel endekslerde alımlargerçekleşti. Almanya’nın bir önceki döneme göre inşaat aktivitesini gösterenendeksteki görülen toparlanma önemliydi. Euro Stoxx 50 ve FTSE 100 günü yatay tamamlarken, Dax pozitif ayrışarak günü %0,17 oranında artıda kapattı.

S&P 500 endeksindeki tüm sektörlergünü artıda sonlandırırken, takdirsel tüketim, sanayi ve teknolojişirketlerinde gelen alımlar endeksi yukarı taşıdı. Gayrimenkul ve altyapıhisselerinde ise minimal kazanımlar gerçekleşti. United, Delta ve AmericanAirlines hisseleri Trump’ın söylemi üzerine %3 ila %5 arasında prim yaptı. 16aylık bir araştırmanın ardından Meclis Yargı Antitröst Alt Komitesi; Apple,Amazon, Facebook ve Google’ın rekabet uygulamalarına ilişkin yasaların, dijitalçağa uyacak şekilde nasıl reform edilebileceğine dair bulgularını vetavsiyelerini yayınladı. Rapor, dört büyük teknoloji şirketinin tekel gücünesahip olduğu sonucuna varıyor. Kongre’nin ise antitröst yasaları kapsamındabazı bölümlerinin ayrılmasına neden olabilecek değişiklikleri yapmasınıöneriyor. Ancak Cumhuriyetçiler, raporda yer alan yapısal ayrılıklar gibi dahacesur önerilerin bazılarına itirazlarını dile getirdi. Şirket hisseleri çıkanhaberlere karışık tepki verdi. Apple günü %1,7 oranında değer kazanarak sonlandırırken,Facebook ise %0,2 oranında değer kaybetti. Amazon %3 oranında yükselirkenAlphabet %0,56 değer kazandı.

Dax endeksinde on sektörden beşi değerkazanırken, ham madde ve sanayi hisselerine sırasıyla %1,68 ve %1,29oranlarında gelen alımlar endeksi yukarı taşıdı. Banka ve komünikasyonhizmetleri hisseleri ise sırasıyla %1,7 ve%1,6 oranında gelen satışlarla birlikteendeksi baskıladı. BMW’nin dünya genelinde 3.çeyrek satışlarının %8,6 oranındabüyüdüğünü açıklaması, hissenin günü %1,37 oranında yükselişle tamamlamasınısağladı. Detaylara bakıldığında ise Çin’de görülen %31’lik büyüme ileelektrikli arabalarda gerçekleşen %47’lik büyüme dikkat çekti. Paylaşılanrakamlar diğer ünlü otomotiv üreticilerinden Daimler ve Volkswagen’e de olumluyansıdı. Şirket hisseleri sırasıyla %2 ve %1 oranında primlendi. Deutsche bank%0,26 oranında değer kazanırken, Allianz ise %1,4’lik düşüşle günü sonlandırdı.

Ekonomik veri akışı oldukça zayıf birgünü geride bıraktık. ABD tarafında açıklanan MBA ev kredilerine olan talep%4,6 artarken bir önceki veri %4,8 oranında azaldığı yönündeydi. Aylık bazdasanayi aktivitesini gösteren endeksteki yüzdesel değişim Almanya tarafındanpaylaşıldı. Bir önceki dönem %1,4 yükselen üretim, %1,5 artış beklentisinekarşın %0,2 azaldı.

Yarın piyasalar Japonya ticaret dengesiverisini takip ediyor olacak. ABDtarafından açıklanacak haftalık bazda devam eden ve yeni işsizlik maaşıbaşvuruları önem kazanacak.

Kaynak İş Yatırım
Hibya Haber Ajansı