ABD & Avrupa hisse senedi piyasaları

ABD & Avrupa hisse senedi piyasaları

Amerikan endeksleri haftanın son gününde hafif alıcılı seyretti. Demokrat Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi ile Hazine Bakanı Steven Mnuchin tarafından yapılan açıklamalar ve Trump’ın son teklif olan 1.8 trilyon dolarlık destek paketinin arttırılmasını istemesi ile paketin gelmesi konusundaki olumlu havalar tekrar piyasaya hâkim oldu. Seçime az kala Demokratların anketlerdeki yerini sağlama alması ve Trump’ın sanal tartışmaya katılmayacağını açıklaması mavi dalga ihtimallerini her geçen gün güçlendiriyor. Bu gelişmeler ışığında Dow Jones %0.57, S&P 500 %0.88 ve Nasdaq %1.39 değer kazanarak haftayı bitirdi. Haftayı 50 günlük ortalamasının üstünde bitiren S&P 500 endeksinde enerji sektörü %1.59 değer kaybıyla en çok gerileyen sektör olurken teknoloji %1.44 ve hizmet sektörü %1.28 primlenerek en çok değerlenen sektörler oldular. Apple, Microsoft ve Salesforce sırasıyla %1.74, %2.48 ve %2.21 değer kazanarak, gün içerisinde Dow Jones endeksini yukarıya taşırken enerji sektörü %1.62 değer kaybıyla endekste en çok kaybettiren sektör oldu.

Kurumsal gelişmelerde ise AMD’nin rakip firması olan Xilinx için 30 milyar dolar değerindeki teklifi dikkat çekti. Teklifin, ileri düzey anlaşma seviyesine gelmesiyle birlikte AMD hisseleri %3.94 değer kaybederken Xilinx %14.11 değer artışı yaşadı. Bir diğer gelişme ise Goldman Sachs’ın, Genaral Electric hakkındaki olumlu görüşleri ile GE hisselerinin %2.86 değer kazanması oldu. AT&T ise maliyetleri yeniden yapılandırma adı altında 20 bin kişinin işten çıkaracağını açıklaması ile birlikte %1 değer kaybetti.

Avrupa’da salgın hız kesmeden devam ediyor. Berlin ve Fransa’da barları kapatma kararı alındı. Amerika’dan gelecek yeni destek paketi beklentileri ile haftanın son gününde Avrupa borsaları günü hafif alıcılı kapattı. Euro Stoxx 50 %0.53, FTSE 100 %0.65 ve DAX %0.07 değer kazandı. FTSE 100 endeksinde en çok kazanan sektör %1.53 ile enerji olurken alt yapı ve finansal sektörler sırasıyla %1 ve %0.1 değer kaybı yaşadı. Dax endeksinde ise Delivery Hero %3.67 primlenerek en çok değer kazanan hisse oldu. Adidas ve Bayer ise sırasıyla %1.88 ve %0.9 değerlenerek haftayı sonlandırdı. Continental ise %1.71 değer kaybıyla en çok değer kaybeden hisseler arasında yer aldı.

Bugün açıklanan ekonomik verilerde İngiltere Ağustos ayı GSYH’ni %2.1 açıklayarak önceki aylara göre en yavaş büyümeyi gerçekleştirdi. İmalat ve sanayi üretimi sırasıyla %0.7 ve %0.3 olarak beklentilerin altında gerçekleşti. Açıklanan veriler doğrultusunda İngiltere için toparlanmada ciddi zorluklar yaşadığını söyleyebiliriz. Çin tarafından açıklanan PMI verisi ise 54.5 olarak önceki verinin hafif altında gerçekleşti. Amerikan toptan ticaret stokları ise beklentinin hafif altında %0.5 olarak açıklandı. Pazartesi oldukça zayıf olan ekonomik takvimde Japonya PPI verisi ve Avrupa Merkez Bankası tarafında yapılacak konuşmalar takip edilecek. Amerika’da açıklanacak bilançolar ise büyük önem taşıyor.

Kaynak İş Yatırım
Hibya Haber Ajansı