ABD & Avrupa hisse senedi piyasaları

ABD & Avrupa hisse senedi piyasaları

Beklenenden daha iyi gelen ABD perakende satışları ve Pfizer’ın seçim sonrasını işaret eden aşı açıklaması, ABD endekslerini güne alımlarla başlamasını sağladı. Seçim öncesi yeni bir mali destek paketi üzerinde anlaşmanın olasılığı her geçen gün azalıyor. 16 Ekim Cuma günü, ABD hisse senetleri, endeksleri ve borsa yatırım fonları ve bonoları üzerindeki aylık opsiyonların son günü olması sebebiyle önemliydi. Yatırımcıların yeni alacağı pozisyonlar önümüzdeki günlerde seyri belirleyecek. Dow Jones, S&P 500 günü sırasıyla %0,45, %0,02 artıda tamamlarken Nasdaq %0,36 geriledi. Piyasada “korku” endeksi olarak bilinen VIX endeksi ise dün gördüğü 29 sevilerinin ardından, bugün kapanışa doğru 26,75 seviyelerindeydi. İngiltere ile Avrupa Birliği arasındaki müzakereler, Boris Johnson’ın bir ticaret anlaşmasının artık olası olmadığına inandığını söylemesine rağmen önümüzdeki hafta devam edecek. Başbakan, yıl sonuna kadar İngiltere’nin artık yeni bir antlaşma yapılmadan bloğun tek pazarından ve gümrük birliğinden ayrılmaya hazır olacağını söyledi. Avrupa endekslerinde son günlerde yaşanan satışların ardından, bugün önemli bir ekonomik bir veri açıklanmamasına rağmen gelen tepki alımları ile birlikte haftayı artıda kapattı. Dax, Euro Stoxx 50 ve FTSE 100 %1,49 ila %1,65 arasında değer kazandı.

S&P 500 sektörel dağılımına bakıldığında, altyapı ve sağlık hisselerine gelen %1 civarında alımlar endeksin negatif alana geçmesini engelledi. Enerji sektörüne %2,3 oranında gelen satışlar ise endeksi baskılayan faktör oldu. Pfizer bugün yaptığı açıklamada, Kasım ayı sonlarında Alman ortağı BioNTech ile geliştirmekte olduğu Covid-19 aşısı için izin başvurusunda bulunabileceğini ve Başkan Donald Trump’ın vaat ettiği gibi ABD seçimlerinden önce bir aşının mevcut olma ihtimalinin düşük olduğunu söyledi. Hisse günü %3,8 değer kazanımlarıyla kapattı. Mart 2019’da Avrupa’nın havacılık düzenleme kurumunun Boeing’in 737 Max modelinin kullanımını askıya almasının ardından, uçağın tekrardan uçmak için güvenli olduğu bugün üst düzey bir yetkili tarafından duyuruldu. Bloomberg’e verdiği röportajda, ajansın önümüzdeki ay taslak bir uçuşa elverişlilik yönergesi yayınlamayı beklediğini söyledi. Hisse bu haber ışığında günü %1,88 artıda sonlandırdı. Wells Fargo ise, 2021’den itibaren önemli bir kazanç artışı beklentisiyle ağır ekipman üreticisi Caterpillar’ı “dengeli ağırlıktan” “ağırlık artır” duruma yükseltmesiyle birlikle hisse günü %2,2 primle tamamladı. Yatırımcıların yakından takip ettiği FAANG hisseleri, %0,85 yükselen Google dışında, günü % 2 civarı kayıpla sonlandırdı.

Dax endeksinde yer alan tüm sektörler günü artıda kapatırken, tüketici malları ve tüketici hizmetlerine %2,91 ve %2,22 oranlarında gelen alımlar endeksi yukarı taşıdı. Günün en az ilgi gören sektörü ise telekomünikasyon oldu. Daimler’in dün geç saatlerde açıkladığı 3.çeyrek öngörü rakamları hissenin bugün fazlasıyla ilgi görmesini sağladı. Yaptığı açıklamada, faiz ve vergi öncesi kazancın üç aylık dönem için 3,07 milyar Euro’ya yükseldiğini söyledi. Ön işletme karı, şirketin bir yıl önceki sonucunu aşmakla yetinmeyip, Bloomberg tarafından ankete katılan analistler arasındaki ortalama 1,61 milyar avroluk tahminin fazlasıyla üzerinde paylaşıldı. Hisse günü %5,48 oranında primle kapatmasıyla endeksin bugün en çok değer kazanan şirketi oldu. Volkswagen ve BMW de haftanın son işlem gününü sırasıyla %2,49 ve %1,53 oranında artıda sonlandırdı. Endekste sadece iki şirket günü ekside kapattı.

Aylık bazda manşette %0,8, çekirdekte ise %0,5 artması beklenen ABD perakende satışları sırası ile %1,9 ve %1,5 olarak açıklandı. Sanayi üretiminde ise farklı bir tablo söz konusu, aylık bazda %0,5 artış beklentisine karşın %0,6 oranında küçüldüğü paylaşıldı. Michigan Üniversitesi Ekim ayı güven endeksi beklentilerin ve bir önceki verinin hafif üzerinde 81,2 olarak duyuruldu. Avrupa birliği Eylül ayı enflasyonunda bir değişiklik yapılmamasıyla birlikte, önemli bir ekonomik ver açıklaması gerçekleşmedi.

Piyasalar haftaya ABD’nin açıklayacağı Bloomberg tüketici güveni, eylül ayı konut satışları, hizmet ve imalat PMI’ı gibi ekonomik verileri takip ediyor olacak. Avrupa tarafında ise Birleşik Krallığın paylaşacağı eylül ayı çekirdek ve manşet enflasyon verileri, aylık bazda perakende satışları, Ekim ayı hizmet ve imalat PMI verileri önem kazanacak. Almanya ve Fransa’nın açıklayacağı Ekim ayı imalat ve hizmet PMI öngörüleri de takip edilecek.

Kaynak İş Yatırım
Hibya Haber Ajansı