ABD & Avrupa hisse senedi piyasaları

ABD & Avrupa hisse senedi piyasaları

Demokrat temsilciler meclisi sözcüsüPelosi’nin dün teşvik paketi ile ilgili yaptığı açıklamalar, piyasalara olumluhavanın geri dönmesini sağladı. Vadeli ABD endeks kontratları seans öncesinde%1’e yakın değer kazandı. Pelosi tarafından yapılan açıklamada, kongreDemokratları ve Beyaz Saray müzakerecileri arasında farklılıkların devamettiğini ancak, 3 Kasım seçimlerinden önce bir antlaşma için iyimser olduğunupaylaştı. Bir diğer önemli nokta ise, Pelosi’nin seçimlerden önce bir paketüzerinde uzlaşılabilmesi için Beyaz Saraya 48 saat süre vermesi oldu. Seansöncesindeki olumlu havanın korunamaması ile birlikte endeksler satışgördü. Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaqgünü sırasıyla %1,43, %1,63 ve %1,65 oranlarında kayıpla kapattı. Pakethaberleri Avrupa endekslerinin güne olumlu başlamasını sağlarken, Covid-19 ilemücadele kapsamında alınan önlemler endekslerin çalkantılı bir seyir sürmesinesebep oldu. İtalya, ikinci dalgayı engellemeyi amaçlayan bir dizi yeni önlemaçıkladı. Yerel belediye başkanları akşam 9’dan sonra meydanlar ve caddelergibi halka açık alanlarda toplantıları sınırlamak için kapatma yetkisine sahipolacak. Olumlu bir haber ise İngiltere’den aşı çalışmaları ile ilgili geldi.Bir rapora göre, Oxford Üniversitesi tarafından geliştirilen ve AstraZenecatarafından üretilen Covid-19 aşısının toplu olarak piyasaya sürülmesi Noel’denhemen sonra gerçekleşebilir. AB ile Birleşik Krallık arasındaki gerginlik isedevam ediyor. Ocak ayına kadar bir antlaşmaya varılamaması durumunda, İngiltereve AB şirketleri Dünya Ticaret Örgütü kurallı çerçevesinde daha yüksekmaliyetler ve engellerle ticarette bulunacak. Seans sonlarına doğru satışlarınartmasıyla, Dax, Euro Stoxx 50 ve FTSE 100 sırasıyla %0,42, %0,32 ve %0,59oranlarında ekside sonlandırdı.

S&P 500 sektörel dağılımınabakıldığında, tüm sektörlerin kayıpla kapandığı görüldü. Yaklaşık %2 kayıplaenerji, bilgi teknolojileri ve iletişim en zayıf sektörler oldu. The WallStreet Journal’ın FedEx ve UPS ile ilgili edindiği bilgiler hisselere olumluyansıdı. İki şirketin nakliyecilerine tatil için kapasitelerinin sınırlarındaolduğunu bildirmesinin ardından primlendi. Buna karşın seans ortalarındanitibaren gelen satışlarla hisseler günü sırasıyla %1,1 ve %1,8 kayıplasonlandırdı. American Airlines, Aralık ayında Boeing’in 737 Max jet modeliylehizmete geri dönmeyi planlıyor. Uçağın Federal Havacılık İdaresi tarafındanyeniden sertifikalandırılması bekleniyor. Havayolu şirketi hisseleri %0,35oranında değer kazandı. Geçtiğimiz günlerde yeni i-phone 12 modelini tanıtanApple, tüketicilerin ilgisini topladı. Bir rapora göre, ön siparişlerin kabuledilmesinin ardından, 24 saat içinde iki milyon adet sipariş aldı. Geçtiğimizsene çıkan model içinse bu rakam 800,000 daha az. Geniş 5G altyapısına sahipolan Çin, yeni ürüne en çok ilgigösteren ülkelerden oldu. Haberin etkisi gün içinde hisse fiyatlarınayansıtılmazken kapanışa doğru gelen satışlar %3 değer kaybına yol açtı.Piyasalar yarın Netflix ve Procter& Gamble’ın bilançolarını takip ediyorolacak.

Dax endeksinde banka ve gayrimenkulhisselerine sırasıyla %0,66 ve %0,29 oranında gelen alımlar, endeksi taşıdı.Sağlık ve bilişim teknolojileri sektörleri ise %1 civarında gelen satışlarlaendeksin kayıpla kapanmasına neden oldu. Endeksin en çok değer kazanan hissesi%1,72 primle Deutsche Bank olurken, Delivery Hero ise %3,09 değer kaybetti.Otomotiv üreticilerinden BMW ve Volkswagen günü artıda kapatırken, Daimler%1,19 oranında değer kaybetti.

Ekonomik veri akışı zayıf bir günü geridebıraktık. ABD ve Avrupa tarafından açıklanan önemli bir veri bulunmazken,piyasalar Çin’in paylaştığı milli hasıla, sanayi üretimi ve perakende satışrakamlarını takip etti. Çin ekonomisi üçüncü çeyrekte, 2019 yılının aynıdönemine kıyasla beklentilerin altında %4,9 oranında büyüdü. Beklentiler ise%5,5’tu.Eylül ayı imalat ve hizmet verileri bir önceki seneye kıyaslabeklentilerin üzerinde sırasıyla %6,9 ve %3,3 oranlarında arttığı paylaşıldı.

Piyasalar yarın ABD’nin açıklayacağı,konut başlangıçlarını takip ediyor olacak. Avrupa da ise önemli bir veri akışıbulunmamakta.

Kaynak İş Yatırım
Hibya Haber Ajansı