Bataklığa düşmeyin

Bataklığa düşmeyin

Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM) ile Yeşilay iş birliğinde 7 bölge ve 7 ili kapsayan ‘Yerel Medya Bağımlılık Farkındalığı Eğitimi Projesi’nin Antalya ayağı gerçekleştirildi.
Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM) ile Türkiye Yeşilay Cemiyeti iş birliğinde gerçekleştirilen ‘Yerel Medya Bağımlılık Farkındalığı’ eğitimlerinin dördüncü ayağı Antalya Porto Bello Otel’inde devam etti. Antalya’da gerçekleşen seminere Antalya Vali Yardımcısı Canan Hançer Baştürk, Basın Yayın ve Enformasyon İl Müdürü Esen Uysal Diler, Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mevlüt Yeni, yerel medya mensupları, çevre illerden gelen gazeteciler, kamu kurum çalışanları ve Yeşilay gönüllüleri katılım sağladı.

"UYUŞTURUCU KULLANMA YAŞI DÜŞÜYOR"
Seminerin açılış konuşmasını yapan Basın Yayın ve Enformasyon İl Müdürü Esen Uysal Diler, ülkemizde ve dünyada madde kullanımının gün geçtikçe arttığına değindi. Uyuşturucu madde kullanım yaşının hızla düştüğünü belirten Diler, “Diğer bağımlılıklar gibi teknoloji ve kumar bağımlılığı da kişiye, aileye ve topluma psikolojik, sosyolojik ve ekonomik zararlara neden olmaktadır. Bağımlılıkla mücadelede eğitim, sağlık, güvenlik teşkilatlarının yanı sıra, bütün kamu kurum ve kuruluşlarıyla sivil toplum kuruluşları ve medyanın katkıları önem arz etmektedir. Günlük iletişim dilinde bağımlılıkla ilgili hataların azaltılması yanlış ifadelerden, iletişim dilinden kaçınılması, özendirici içerik veya görsel kullanımın önlenmesi büyük önem taşımaktadır” ifadelerine yer verdi.

PROJENİN 4’ÜNCÜ AYAĞI ANTALYA
Projenin 4. ayağının Antalya’da olduğunu, Yerel ve bölgesel medyanın bağımlılık iletişiminde etkinliğinin artırılmasının bağımlılıkla mücadeleye katma değer yarattığını ifade eden Diler, “2016-2018 uyuşturucu ile mücadele eylem planında iletişim bölümünde uyuşturucu ile mücadele konusunda kamuoyunu en etkili şekilde bilgilendirecek, farkındalık yaratacak ve kamuoyunun mücadele sürecine dahil olmasını sağlayacak profesyonel iletişim stratejisini geliştirmek ve hayata geçirmek amaçlanmıştır. Bu bakımdan Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü ile Türkiye Yeşilay Cemiyeti arasında imzalanan protokol kapsamında ‘Yerel Medya Bağımlılık Farkındalığı’ projemizi hayata geçirdik. Projenin dördüncü ayağı bugün Türkiye’nin ilk EXPO’suna ev sahipliği yapan tarım ve turizmin başkenti yeryüzünün cenneti Antalya’mızda gerçekleşti” sözlerini kullandı.

ANLATIM HATALARINA DİKKAT
Projemizde 700’ün üzerinde yerel basın mensuplarına 400’ün üzerinde kamu kurum ve kuruluşlarındaki basın ve halkla ilişkiler personeline 150’nin üzerinde ise Yeşilay gönüllüsüne ulaşmak hedeflediklerini aktaran Diler , “Bağımlılık iletişiminde özelikle medya aracılığı ile bilgi eksikliği sebebiyle gerçekleştirilen özendirici içerik ve anlatım, madde veya alkol, tütün gibi gösterimi anlatım dili gibi hataların yapılacak eğitim faaliyeti ile en aza indirilmesi sağlanacaktır. Bu sayede başta gençler olmak üzere topluma yönelik yapılan özendirici içerik veya iletişim hatalarının önüne geçilebilecektir” dedi. Diler’in konuşmasından sonra seminerin ilk konuşmasını Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı (TBM) Formatürü Haluk Karabulut, uyuşturucu madde bağımlılığı yetişkin eğitimi anlattı.
Prof. Dr. Peyami Çelikcan ise uyuşturucu madde bağımlılığını konu alan basın çalışmalarında dikkat edilmesi gerekenler hakkında sunum yaptı. Seminerin öğlenden sonraki ayağında ise örnek vaka incelemesi ve haber hazırlama çalışması ile haber çalışmalarının incelemesi konuları işlendi. Seminerin sonunda katılımcılara sertifika verildi.