DSİ ile TOKİ işbirliği

DSİ ile TOKİ işbirliği

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü ile TOKİ Başkanlığı arasında sulama tesislerinin yapımı konusunda protokol imzalandı.

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, sulamada yeni bir adım daha attıklarını söyledi.

Protokol çerçevesinde değişik illerde 25 sulama projesinin hayata geçirileceğini vurgulayan Bakan Pakdemirli, ''3 milyon 200 bin dekar civarında araziyi sulayacak projelerle çiftçimizin yanında olacağız. Söz konusu projelerin tamamlanmasıyla 300 bin kişiye istihdam ve ülke ekonomisine yıllık 2,5 milyar TL katkı sağlamayı hedefliyoruz.'' dedi.

Pakdemirli, bu yatırımlarla suya hasret toprakları suyla buluşturduklarını, tesislerin toplam maliyetinin 8,5 milyar lirayı bulduğunu bildirdi.

Ülkenin 85 milyon dekar olan ekonomik sulanabilir arazisinin yüzde 78'inin, 66,5 milyon dekarının sulamaya açıldığını ifade eden Pakdemirli, ''Bu arazilerde uygun ziraat usulleri ve ürün deseniyle tarım yapılması durumunda takriben yıllık 49,5 milyar TL zirai gelir artışı sağlanması mümkün.'' diye konuştu.

Pakdemirli, Türkiye'de suyun dörtte üçünün sulamada kullanıldığını işaret ederek, şunları kaydetti:

''Bu yüzden sulama tesislerini inşa ederken en modern ve tasarrufu en yüksek yağmurlama ve damlama sistemleri tercih ediyoruz. Protokol kapsamında inşa edilecek tesislerde de bu sistemler uygulanacak. Kapalı sistem basınçlı borulu sulamaya geçilmesiyle iletim kayıpları minimum seviye indirilmekte ve tarla içi sulama sistemleriyle  önemli ölçüde su tasarrufu sağlanarak çiftlik randımanı maksimum seviyeye yükseltilmektedir. Böylelikle, yağmurlama sulamalarda yüzde 35, damlama sulamalarda ise tüzde 65 oranında su tasarrufu sağlanmaktadır.''


Hibya Haber Ajansı